İçeriğe atla

Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru

"Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru"
'Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru / Sarhoş' albümünden Muzaffer Akgün şarkısı
Yayımlanma1960
TarzTürkü
Süre3:12
YazarAnonim
YapımcıEmre Plak

Asker Ettiler Beni veya diğer adıyla; " Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru" 1992 yılında Hüseyin Yaltırık tarafından derlenen kaynağı Zeki Oğuz'a ait olan anonim halk türküsü. 1960 yılında Muzaffer Akgün tarafından Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru / Sarhoş plağında seslendirilen,[1] 1998 yılında Grup Laçin tarafından yayınlanan Bekar Gezelim isimli albümde seslendirilen, Muammer Ketencoğlu'nun 2007 yılında yayınlanan İzmir Hatırası albümünde, Eyvah Eyvah film müziği albümünde ve filmin bir sahnesinde Ata Demirer tarafından, Çiğdem Özcan tarafından 2017 yılında yayınlananGönül Türküleri albümünde, Koray Avcı tarafından 2018 yılında yayınlanan Senin İçin Değer albümünde seslendirilmiştir. 1959 yılında yayınlanan O'nun Süvarisi filmi ve 2009 yılında yayınlanan Eyvah Eyvah film müziklerindendir. Uçun Güvercinler Bağdat'a Doğru olarak Abdülvahit Küzecioğlu tarafından söylenmiştir.

Şarkı hakkında

Yasaklı dönemi

27 Mayıs Darbesi sonrası dönemde, dönemin generallerinden Faik Türün tarafından TRT'nin başındaki diğer general Musa Öğün'e verilen emir ile radyolarda yayınlanması yasaklanmıştır.[2]

Tema

Anonim halk türküsü olan şarkı, 1992 yılında Hüseyin Yaltırık tarafından yeniden derlenmiştir. Kaynağı ise Zeki Oğuz'a ait olan şarkı; Astsubay kıdemli çavuş rütbesinde İzmirli bir askerin memleketi ve ailesine olan hasretini anlatmaktadır. Şarkının bütünün hareketle askerlik mesleğinin ve meslek icabı çekilen gurbetin meşakkatli olduğuna değinilmiştir. Şarkıda gurbette olan askerin zamanla yükselerek Astsubay Başçavuş olduğu ve Deniz Astsubay olduğundan hareketle Türk Deniz Kuvvetleri personeli olduğu düşünülmektedir. Şarkı birçok sanatçı tarafından seslendirilmişti. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2015 yılında hazırlanan İzmir Türküleri albümünde yer verilmiştir.

Yayın

  • Albüm versiyonları
1. "Uçun Kuşlar İzmir'e Doğru" – Muzaffer Akgün (3:12)
9. "Uçun Kuşlar İzmir'e Doğru" - Çiğdem Özcan (2:56)
10. "Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru (Akustik)" - Koray Avcı (3:18)
  • Film müzikleri
"O'nun Süvarisi" (film müziği olarak)
"Eyvah Eyvah" - 1:21 (film müziği olarak)

Kaynakça

  1. ^ "Uçun Kuşlar Uçun İzmıre Doğru / Sarhoş". Emre Plak. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  2. ^ Metin Sever (10 Ocak 2010). ""Uçun kuşlar uçun" türküsü niçin yasaklandı?". Sabah. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
Harici video
Abdülvahit Küzecioğlu-Uçun Güvercinler Bağdat'a Doğru
MUZAFFER AKGÜN-UÇUN KUŞLAR UÇUN İZMİR'E DOĞRU

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Deli Kızın Türküsü</i>

Deli Kızın Türküsü, Sezen Aksu'nun 17 Eylül 1993 çıkışlı on birinci stüdyo albümüdür.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

İzzet Altunmeşe, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ezginin Günlüğü</span> Türk müzik grubu

Ezginin Günlüğü, Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından 1982 yılında İstanbul’da kurulmuş müzik topluluğu. İlk konserlerini 1983 yılında İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde verdi. 80 darbesinin baskılarına karşı özgürlükçü bir tepki olarak ortaya çıkan topluluk, Ölüdeniz albümlerine kadar Anadolu ezgilerini şarkılarında korumuştur. Topluluk üyeleri sonraları değişmiş olsa da Nadir Göktürk kalıcı olmuştur. Değişen üyelerle birlikte müziklerinde de değişimler olmuştur. 90'larda Hüsnü Arıkan solistliğiyle başlayan yeni dönemlerinde, pop müziğe doğru kaymakla eleştiri toplamıştır. Ezginin Günlüğü'nü, Ölüdeniz albümü öncesi dönemi apayrı bir müzik topluluğu olarak gören ve sonrasını kabul etmeyen büyük bir kitle olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bingöl</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Yavuz Bingöl, Türk müzisyen, türkücü, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Özcan Deniz</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Özcan Deniz, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, oyuncu ve film yapımcısıdır. Kariyerine müzikle başlayan Deniz, zamanla oyunculuk ve yönetmenlik alanlarında da tanınmış bir isim haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türkü</span> Türk müzik grubu

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır. 1979'da ilk albümü Buğdayın Türküsü'nü çıkaran grup 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü, 2 de konser albümü yayınladı. Yıllar içinde Eftal Küçük, Tuncer Tercan, Cengiz Onural, Fuat Oburoğlu, Murat Buket gibi müzisyenleri barındıran grubun kuruluşundan bu yana her zaman kadroda bulunan tek elemanı Derya Köroğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Burcu Güneş</span> Türk şarkıcı

Burcu Güneş, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erol Evgin</span> Türk pop müziği sanatçısı

Mehmet Erol Evgin, POPSAV'ın kurucusu olan Türk pop müziği sanatçısıdır. Sunuculuk, oyunculuk ve mimarlık da yapmıştır.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

Anadolu rock türünün kurucularından Erkin Koray'ın diskografisi.

<i>Tek Tek</i> 2003 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Tek Tek, 23 Mayıs 2003 tarihinde İbrahim Tatlıses'in Karizma Müzik firmasından çıkardığı stüdyo albümüdür.

<i>İllâ ki</i> (Türkiye albümü) Bir Erkin Koray albümü.

İlla ki, Erkin Koray'ın altıncı albümüdür. 1983'te LP olarak çıkmıştır. Albümdeki şarkıların üçü ilk olarak The Devil's Anvil tarafında kaydedilmiştir ve bu albümde Koray'ın yazdığı Türkçe sözlerle şarkılar tekrar yorumlanmıştır. 1960'larda Koray tarafından 45'lik olarak yayınlanan "Kızları da Alın Askere" ve "Hop Hop Gelsin" şarkıları da yeniden düzenlenip kaydedilmiştir.

<i>Maazallah</i>

Maazallah, 1997'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Raks Müzik'dan çıkan stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Akgün</span> Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncu

Hatice Muzaffer Akgün, TRT kökenli Türk halk müziği ses sanatçısı. Kışlalar Doldu Bugün türküsüyle tanındı.

<i>Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim</i> 1991 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim, İbrahim Tatlıses'in 22 Ağustos 1991'de Bayar Müzik tarafından piyasaya sürülen albümünün adıdır. İçinde daha sonrasında yeniden yorumlanan ve bir dönemin meşhur şarkılarından olan Vur Gitsin Beni şarkısı ile daha önce Kayahan tarafından yazılıp söylenen Yemin Ettim şarkısı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaye Su Akyol</span> Türk vokalist

Gaye Su Akyol, Türk şarkıcı ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses'in ölümünden sonra yayımlanan şarkıları listesi</span> Müslüm Gürsesin ölümünden sonra yayımlanan şarkıları

Müslüm Gürses'in ölümünden sonra Elenor Müzik firmasından 32, Kadırga Müzik firmasından 17, Topkapı Plak firmasından 2, Bayar Müzik firmasından 1, Seyhan Müzik firmasından da 1 tane olmak üzere Gürses hayattayken resmî olarak yayımlanmamış toplam 53 adet şarkısı yayımlanmıştır.

<i>Şöhretler</i>

Biz Ayrılamayız, Bülent Ersoy'un 1975 yılında yayınlanan albümüdür. Aynı albüm serisini 1977 yılında Konser II ve Konser III takip etmiştir.