İçeriğe atla

Uçucu yağ

Çubuklu oda kokusu bir uçucu yağ örneğidir

Uçucu yağ ya da organik hidrosol, çiçek veya bitki özsuları, distile özsuları veya bitki suları olup damıtma işleminin su içeren bir yan ürünüdür.

Organik hidrosoller organik tarım uygulanarak yetiştirilen ve toplanan bitkilerden, yani organik sertifikalı bitkilerden elde edilen distile özsulardır.

Hidrosollerin birçok tıbbi faydası vardır; çünkü damıtma işlemine tabi tutulan bitkinin suda eriyen bileşen, vitamin ve minerallerini ihtiva etmektedir. Hidrosoller işlemden geçen bitkinin az miktarda aromatik yağını da içerebilir.

Hidrosoller bitki ve çiçeklerin buhar damıtma veya suya yatırma yöntemiyle çıkarılan yoğuşmuş sularıdır.[1] Genellikle damıtma aromatik yağları elde etmek için uygulanmaktaysa da, sadece hidrosol elde etmek için de yapılabilmektedir.

Tıbbi amaçlar için kullanılacak olan hidrosolün organik veya sertifikalı organik bitkilerden elde edilmesi, yani zirai ilaçlardan, hormonlardan, genetiği değiştirilmiş tohumlardan ve suni gübrelerden arındırılmış tarım yoluyla yetiştirilmiş bitkilerden sağlanması gerektiği belirtılmektedir.[1] İdeal durumda istenen, organik sertifikalı bitkilerin düşük atmosferik basınç altında uzun süreli damıtma yöntemiyle hidrosollerinin elde edilmesi ve tüm terapötik etkinin korunmasıdır.

Üretim

Damıtma

Lavanta, nane, çay ağacı yağı, paçuli ve okaliptüs yağı gibi en çok uçucu yağlar damıtılır. Çiçekler, yapraklar, odun, kabuk, kökler, tohumlar veya meyve kabukları, su üzerindeki bir imbik (damıtma aparatı) içine konur. Su ısıtıldıkça, buhar bitki malzemeden geçerek uçucu bileşikleri buharlaştırır. Buhar bir bobinin içinden geçer ve burada tekrar sıvılaşarak yoğunlaşır ve sonra alıcı kapta toplanır.

Çoğu yağlar tek işlemde damıtılır. Ayrımsal damıtma yoluyla saflaştırılan ylang-ylang (Cananga odorata)' ise bir istisnadır.

Yeniden yoğunlaştırılmış suya hidrosol, hidrolat, bitkisel damıtılmış sıvı veya kokulu ürün olarak satılabilen bitki öz suyu denilir. Hidrosoller arasında gül suyu, lavanta suyu, limon balsamı, adaçayı ve portakal çiçeği suyu bulunur. Kozmetik ürünlerinde bitkisel damıtılmış sıvıların kullanımı artmaktadır.

Presleme

Çoğu narenciye kabuğu yağı mekanik veya soğuk preslenmiş olarak özü çıkarılır (zeytinyağı çıkarma'ya benzer şekilde).[2] Narenciye kabuğundaki nispeten çok miktarda yağ olması ve hammaddelerin yetiştirilmesi ve toplanmasının az maliyeti nedeniyle, turunçgil yağları diğer uçucu yağların çoğundan daha ucuzdur. Limon veya tatlı portakal yağları, narenciye endüstrisinin yan ürünleri olarak elde edilir.

Damıtmanın keşfinden önce, tüm uçucu yağlar preslenerek elde edilirdi.[3]

Çözücü çıkarma

Çoğu çiçek, eksprese edilmek için çok az uçucu yağ içerir, ama kimyasal bileşenleri çok hassastır ve buhar damıtmasında kullanılan yüksek sıcaklık ile kolayca doğası değişir. Bunun yerine, yağları çıkarmak için hekzan veya süperkritik karbon dioksit gibi bir çözücü kullanılır.[4] Hekzan ve diğer hidrofobik çözücülerden elde edilen özler, somut maddeler, uçucu yağlar, mumlar, reçineler ve diğer lipofilik (yağda çözünür) bitki maddesi karışımıdır.

Çok kokulu olmasına rağmen somut maddeler (ing:concretes) büyük miktarda kokusuz mumlar ve reçineler içerir. Çoğu zaman, kokulu yağı somut maddeden çıkarmak için etil alkol gibi başka bir çözücü kullanılır. Alkol çözeltisi 48 saatten fazla -18 °C (0 °F) sıcaklığa soğutulur ve bu da balmumlarının ve lipid'lerin çökelmesine neden olur. Çökeltiler daha sonra süzülür ve geriye kalan çözeltiden etanol buharlaştırma, vakumla temizleme veya her ikisi ile çıkarılır ve arkasında "mutlak" (ing: absolute) adlı madde bırakılır.

Süper kritik karbon dioksit, süperkritik akışkan çıkarmada çözücü olarak kullanılır. Bu yöntem, buhar distilasyonu kullanıldığında üründeki petrokimya kalıntılarını ve bazı "üst notaların" kaybını önleyebilir. Doğrudan mutlak sonuç vermez. Süper kritik karbon dioksit, somut maddeyi (ing: concrete) oluşturan hem mumları hem de uçucu yağları çıkaracaktır. Aynı özütleyicide yalnızca özütleme sıcaklığının düşürülmesiyle elde edilen sıvı karbon dioksit ile müteakip işleme, mumları uçucu yağlardan ayırır. Bu düşük sıcaklık işlemi, bileşiklerin ayrışmasını ve doğasını değiştirmeyi önler. Özütleme tamamlandığında, basınç, ortam basıncına kadar indirilir ve karbon dioksit hiçbir kalıntı bırakmadan gaz haline geri döner.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Suzanne Catty, Hydrosols – The Next Aromatherapy, ISBN 0892819464, Healing Arts Press, Mart 2001.
  2. ^ Shutes, Jade. "How Are Essential Oils Extracted?". NAHA- National Association for Holistic Aromatherapy. 11 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2019. 
  3. ^ Ryman, Daniele (1984). The Aromatherapy Handbook: The Secret Healing Power Of Essential Oils. Century Publishing CO. Ltd. ss. Chapter 3. ISBN 9780852072158. 
  4. ^ Aizpurua-Olaizola, Oier; Ormazabal, Markel; Vallejo, Asier; Olivares, Maitane; Navarro, Patricia; Etxebarria, Nestor; Usobiaga, Aresatz (1 Ocak 2015). "Optimization of supercritical fluid consecutive extractions of fatty acids and polyphenols from Vitis vinifera grape wastes". Journal of Food Science. 80 (1): E101-107. doi:10.1111/1750-3841.12715. ISSN 1750-3841. PMID 25471637. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karbon</span> sembolü C ve atom numarası 6 olan kimyasal element; bilinen tüm yaşamın ortak unsuru

Karbon, doğada yaygın bulunan ametal kimyasal elementtir. Evrende bolluk bakımından altıncı sırada yer alan karbon, kızgın yıldızlarda hidrojenin termonükleer yanmasında temel rol oynar. Dünyada hem doğal halde, hem de başka elementlerle bileşik halinde bulunan karbon, ağırlık olarak Dünya'nın yerkabuğunun yaklaşık %0,2'sini oluşturur. En arı (katışıksız) biçimleri elmas ve grafittir; daha düşük arılık derecelerinde maden kömürünün, kok kömürünün ve odun kömürünün bileşeni olarak bulunur. Atmosferin yaklaşık % 0,05'ini oluşturan ve bütün doğal sularda erimiş olarak bulunan karbon dioksit, kireç taşı ve mermer gibi karbonat mineralleri, kömürün, petrolün ve doğalgazın başlıca yapıtaşları olan hidrokarbonlar, en bol bulunan bileşikleridir.

Organik, "bitki veya hayvan kökenli", bazen de "karbon içeren" anlamında kullanılan bir sıfat. Organik sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Lipit</span> Katı ve sıvı yağ

Lipit, tüm canlıların yapısında bulunan temel organik bileşiklerden biridir. Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir. Lipitler, insan ve hayvanların temel besinleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Alkol</span> karbon atomuna doğrudan bir -OH grubunun bağlı olduğu organik bileşiklere verilen genel ad

Alkol, karbon atomuna doğrudan bir -OH (hidroksil) grubunun bağlı olduğu organik bileşiklere verilen genel ad. Genel formülü CnH2n+1OH olan mono alkoller, alkollerin önemli bir sınıfıdır. Bunlardan etanol (C2H5OH), alkollü içeceklerde bulunan türüdür. Genellikle alkol kelimesi ile etanol kastedilir ki yeni fermente olmuş birada etanol oranı %3-5 arasında iken şarapta %12-15 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Narenciye</span>

Narenciye ya da turunçgiller, turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi ekonomik değeri yüksek olan Citrus cinsi meyve ağacı türlerini de içine alan bir bitki topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Limon</span> turunçgillerden bir meyve

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.

Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir. Yağlar yiyecek, yakıt, boya, makine sanayii dâhil birçok değişik amaçla kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu sığla ağacı</span> bitki türü

Anadolu sığla ağacı, Altingiaceae familyasındandır. Türkiye'de Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde sınırlı alanlarda yetişir. Yerel dilde "Günlük ağacı" olarak bilinen sığla, 20 metreye kadar boylanabilir ve görünüş olarak çınara benzer. 200-300 yıla kadar yaşayabilir. Marmaris ve Datça bölgelerinde dere boylarında, Köyceğiz ve Fethiye civarında ise taban suyu yüksek olan düzlüklerde korulukları vardır. Köyceğiz'de bulunan doğal yayılış alanlarının, portakal bahçelerine dönüşmesi ile daraldığı belirtilir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda yeni korulukları tesis edilmektedir. Türkiye dışında sadece Rodos Adasında bulunur. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak, nemli ve suyu bol yerlerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Damıtma</span> Karışımları ayırma yöntemi

Damıtma ya da destilasyon, iki veya daha fazla bileşen içeren bir karışımın ısıtılıp, buhar ve sıvı faz oluşturmak suretiyle daha uçucu bileşence zengin karışımların elde edilmesini sağlayan ayırma işlemidir. Ayırma işlemi sırasında, buhar faz daha uçucu olan A bileşeni tarafından zenginleşirken, sıvı faz ise kaynama sıcaklığı daha yüksek olan B bileşenince zenginleşir. Fakat yüzde 100 A içeren bir buhar faz elde edilemez.

<span class="mw-page-title-main">Parfüm</span>

Parfüm, genellikle sıvı halde olan, insan vücuduna, hayvanlara, yiyeceklere, nesnelere ve yaşam alanlarına hoş bir koku vermek için kullanılan hoş kokulu uçucu yağlar veya aroma bileşikleri (kokular), sabitleyiciler ve çözücülerin karışımıdır. Parfümler, hoş bir koku yayan maddeler olarak tanımlanabilir. Aromatik kimyasalların ve esansiyel yağların yapay karışımlarından oluşurlar. 1939 Nobel Kimya Ödülü sahibi Lavoslav Ružička, 1945'te "bilimsel kimyanın ilk günlerinden günümüze kadar parfümlerin, yöntemler, sistematik sınıflandırma ve teori açısından organik kimyanın gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu" belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hint keneviri</span> Bitki Türü

Hint keneviri, kendirgiller (Cannabaceae) familyasından lif ve yağ eldesinde kullanılan Cannabis cinsine ait, bir yıllık bitki(en) türü.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turunç</span>

Turunç, sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan turunçgillerden olan bütün Akdeniz'e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Eter</span> Organik bir fonksiyonel grup

Eterler, iki organik kısmın bir oksijen atomu üzerinden birbirine bağ yapmış organik moleküllerdir. Eterlerin genel formülü R-O-R' şeklindedir. Buradaki R ve R' aynı olabileceği gibi farklı organik kısımlar da olabilirler.

Hidrosoller, hidrolat olarak da anılırlar, çiçek veya bitki özsuları, distile özsuları veya bitki suları olup damıtma işleminin su içeren bir yan ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuru temizleme</span> Su kullanılmadan yapılan bir tekstil yıkama yöntemi

Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen apolar bir çözücü kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır. Yapısı polar olan su kullanan ıslak temizlemeden farklıdır, yine de sıvı içerir, ancak giysiler bunun yerine su içermeyen bir sıvıyla yıkanır.

<span class="mw-page-title-main">Uçuculuk</span> maddelerin buharlaşma eğilimi

Kimyada, uçuculuk bir maddenin ne kolaylıkta buharlaştığını tanımlayan bir özelliktir. Belirli bir sıcaklık ve basınçta, yüksek uçuculuğa sahip bir maddenin buhar olarak bulunma olasılığı daha yüksekken, düşük uçuculuğa sahip bir maddenin sıvı ya da katı olma olasılığı daha yüksektir. Uçuculuk, bir buharın sıvı veya katı hâline yoğunlaşma eğilimini de tarif edebilir; daha az uçucu madde, yüksek uçucu maddelere göre buhardan daha kolay yoğunlaşacaktır. Uçuculuktaki farklılıklar, bir madde grubunun atmosfere açık olduğunda ne kadar hızlı buharlaştığını karşılaştırarak görülebilir. İspirto gibi yüksek derecede uçucu bir madde hızlı bir şekilde buharlaşırken, bitkisel yağ gibi düşük uçuculuğa sahip bir madde yoğuşmuş kalacaktır. Genel olarak, katılar sıvılardan daha az uçucudur, ancak bazı istisnalar da vardır. Kuru buz veya iyot gibi süblimleşen katı maddeler standart koşullar altında bazı sıvılarla aynı oranda buharlaşabilir.

Limonen renksiz bir sıvıdır alifatik hidrokarbon siklik monoterpen olarak sınıflandırılır ve turunçgillerin meyve kabuklarının içindeki yağın ana bileşenidir. D-izomeri doğada daha çok portakal kokusu olarak ortaya çıkan gıda üretiminde kullanılan bir tatlandırıcıdır. Ayrıca kimyasal sentezde öncü ila carvone ve temizlik ürünlerinde yenilenebilir bazlı çözücü olarak da kullanılır. Daha az yaygın olan L- izomer nane yağlarında bulunur ve çam, terebentin benzeri bir kokuya sahiptir. Bileşik iğne yapraklıların reçinesinde özellikle Pinaceae ve portakal yağında bulunan ana uçucu monoterpenlerden biridir. Limonen adını Fransızca lemondan ("limon") alır. Limonen bir kiral moleküldür ve biyolojik kaynaklar bir enantiyomer üretir: ana endüstriyel kaynak narenciye (R)-enantiyomer olan D-limonene((+)- limonen) içerir. D-Limonen ticari olarak iki ana yöntemle turunçgillerden elde edilir: santrifüjlü ayırma veya buharla damıtma.==Kimyasal reaksiyonlar==Limonen nispeten kararlı bir mono terpen 'dir ve yüksek sıcaklıklarda izopren oluşturmak için çatlamasına rağmen ayrışma olmaksızın damıtılabilir. Carveol, carvone ve limonen oksit üretmek için nemli havada kolayca oksitlenir. Kükürt ile p-simen şeklinde dehidrojenasyona uğrar.

<span class="mw-page-title-main">Piroliz</span> Malzemelerin asal bir ortamda yüksek sıcaklıklarda termal ayrışmasıdır

Piroliz malzemelerin asal bir ortamda yüksek sıcaklıklarda termal ayrışmasıdır. Kimyasal bileşim değişikliğini içerir. Kelime Yunanca kökenli pyro ("ateş") ve lysis ("ayırma") unsurlarından türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Koku çıkarma</span>

Koku çıkarma, damıtma, eleme gibi yöntemler kullanılarak hammaddelerden aromatik bileşiklerin ayırma işlemidir. Özütlerin sonuçları, özü çıkarılan üründeki mum miktarına bağlı olarak ya uçucu yağlar, konsantre ve kokulu uçucu yağlar ,yarı katı kütleler ya da bitkisel yağ'lardır. Bir dereceye kadar tüm bu teknikler hammaddelerin aromasından farklı aromalı öz üretme eğilimindedir. Özüt çıkarma işleminde ısı, kimyasal çözücüler veya oksijene maruz kalma, bazı aromatik bileşiklerin koku karakterini değiştirerek veya onları kokusuz hale getirerek yapay hale getirebilir ve özü alınan her aromatik bileşenin oranı farklı olabilir.