İçeriğe atla

Uçuşa yasak bölge

Geçmişte uçuşa yasak bölge uygulaması yapılan ülkeler: Irak, Bosna-Hersek ve Libya.

Uçuşa yasak bölge, üzerinde herhangi bir hava taşıtının uçmasının yasak olduğu bölgeye veya alana verilen isimdir. Bu tür bölgeler genellikle askeri bir amaçla oluşturulur. NFZ'nin şartlarına bağlı olarak uçuşa yasak bölgede uçan uçaklar düşürülebilir. Uçuşa yasak bölgeler, uçaksavar sistemleri ile 2012 Londra Olimpiyat Oyunları gibi hassas bölgeleri terörist hava saldırısına karşı korumak için sivil bir bağlamda oluşturulabilir.

Geçmişte Irak'ta (1991-2003), Bosna-Hersek'te (1993-1995) ve Libya'da (2011)[1] uçuşa yasak bölgeler ilan edildi.

Kaynakça

  1. ^ "BM Libya'yı uçuşa yasak bölge ilan etti". 3 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2011. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sirenayka</span> Libyanın doğusunda bulunan kıyısal bölge

Sirenayka (Cyrenaica) veya Kirenayka, Libya'nın doğusunda bulunan bir kıyısal bölge ve ayrıca 1970'lerden önceki idari sistemdeki ülkenin bir vilayetidir. Eski sistemde var olan Sirenayka, bugün birkaç Şabiye denilen yönetim birimlerine ayrılmıştır. Sirenayka'nın başkent Bingazi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Libya İç Savaşı</span> Arap Baharı sonrası Libyada çıkan iç savaş

2011 Libya İç Savaşı, bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya'da hükûmet ve Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerle başlamış ve daha sonrasında gerçek anlamıyla bir iç savaşa dönüşmüş ayaklanmalar bütünüdür. Protestolar 7 Şubat 2011 tarihinde başlamış, iç savaş Sirte'nin düşmesi ve Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle 20 Ekim 2011 tarihinde sona ermiştir. Medyaya göre olaylar halkın 2010-2011 yılı boyunca Arap dünyasını saran protestoların bir ayağı olan 2011 Mısır Devrimi'nden esinlenmesi sonucu başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iraqi Airways</span> Irak merkezli havacılık şirketi

Irak Havayolları,, merkezi Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Irak'ın ulusal havayolları kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">2011 Libya askerî müdahalesi</span>

2011 Libya bombardımanı, 19 Mart 2011'de UTC saati ile 16:45'te başlayan, Libya'daki karışıklığı düzeltme amaçlı operasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı, 17 Mart 2011 tarihinde Libya'nın durumu hakkında kabul edilen bir tedbirdir. Güvenlik Konseyi kararı Fransa, Lübnan ve Birleşik Krallık tarafından önerildi.

<span class="mw-page-title-main">Şafak Yolculuğu Operasyonu</span>

Şafak Yolculuğu Operasyonu, Birleşik Devletler'in Libya'ya müdahale için kullandığı kod addır. Birleşik Krallık'ın Ellamy Operasyonu, Kanada'nın MOBILE Operasyonu ve Fransa'nın Harmattan Operasyonu ile ortak hareket eder. Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını bastırmak adına muhalif güçlere karşı kullandığı kuvveti durdurmak amacıyla düzenlenmektedir. 19 Mart 2011 tarihinde Paris'te düzenlenen konferans sonucu düzenlenmesi kararı alınmıştır. Operasyon diğer koalisyon güçleri ile aynı gün başlamış ve ilk aşamada Tomahawk füzeleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harmattan Operasyonu</span> 2011 Fransız askeri operasyonu

Harmattan Operasyonu, Fransa'nın Libya'ya müdahale için kullandığı kod addır. Birleşik Krallık'ın Ellamy Operasyonu, Kanada'nın MOBILE Operasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Şafak Yolculuğu Operasyonu ile ortak hareket eder. Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını bastırmak adına muhalif güçlere karşı kullandığı kuvveti durdurmak amacıyla düzenlenmektedir. 19 Mart 2011 tarihinde Paris'te düzenlenen konferans sonucu düzenlenmesi kararı alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Ulusal Konsey</span>

Geçici Ulusal Konsey ya da Ulusal Geçiş Konseyi, 2011 Libya İç Savaşı sırasında Kaddafi karşıtı isyancılar tarafından kurulan bir hükûmettir. Geçici Ulusal Konsey ya da Libya Ulusal Konseyi olarak da bilinir. Oluşum "devrimin siyasi yüzü" olarak hareket etmektir. Bingazi kentinde 27 Şubat 2011'de ilan edilmiştir. 5 Mart 2011 tarihinde, konsey içinde kendisini "bütün Libya tek temsilcisi" olarak ilan eden bir bildiri yayınladı. Geçici hükûmet 23 Mart 2011 tarihinde konsey tarafından kuruldu. Konseyin başkanlığını Libya eski Adalet bakanı olan Mustafa Abdül Celil yapmıştır.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2016 sayılı kararı, 27 Ekim 2011 tarihinde 2011 Libya İç Savaşı'nın bitmesi nedeniyle oy birliğiyle alınan bir karardır. İç savaşın bitmesi ve Muammer Kaddafi'nin ölümüyle meydana gelen "olumlu gelişmeler"i göz önüne alan konsey, yabancı ülkelerin "sivilleri korumak için gerekli her şeyi yapması"na izin veren ve askerî müdahale için yasal zemin oluşturan 1973 sayılı kararın geçerliliği için bir sona erme tarihi koydu. Bu tarih 31 Ekim 2011 günü, Libya yerel saatiyle 23:59 olarak belirlendi. Alınan kararla yaratılan uçuşa yasak bölge de bu tarihte kaldırıldı.

Uçuş bilgi bölgesi ya da FIR, içinde uçuş bilgi hizmeti (FIS), ikaz hizmeti (ALRS) ve havacılık meteorolojisi hizmeti verilen hudutları belirlenmiş bir hava sahası. FIR'lar günümüzde kullanılan en büyük hava sahası bölümleridir ve farklı geometrik şekillerde olabilirler. FIR'ları birbirinden ayıran çizgiler Türkçede FIR hattı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hava sahası</span>

Hava sahası, herhangi bir kara parçası veya su kütlesi üzerindeki boyutları çeşitli kanun, kural ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesi. Günümüzde kullanılan -kapsadığı alan olarak açısından- en büyük hava sahası birimi uçuş bilgi bölgesidir (FIR). Her ülkenin hava sahası bir veya daha fazla uçuş bilgi bölgesine bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Alet uçuşu</span> (IFR) Insturment Flight Rules

Alet uçuşu, aletli uçuş veya IFR uçuş; uçak dışındaki (haricî) görsel referanslarla uçuşun tehlikeli olduğu durumlarda; uçak içindeki cihazları, göstergeleri ve seyrüsefer yardımcılarını kullanarak gerçekleştirilen uçuş. IFR, İngilizce instrument flight rules kavramının akronimidir. Alet uçuşu, havacılıkta kullanılan iki uçuş kategorisinden biridir. Bir pilotun alet uçuşu yapabilmesi için uygun lisans ve derecelere (rating) sahip olması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">ICAO kodu</span>

ICAO hava meydanı kodları ya da resmî adıyla location indicators, ICAO tarafından Dünya üzerindeki tüm hava meydanlarını tanımlamak üzere her bir meydan için oluşturulmuş 4 karakterli alfanümerik kodlar. Bu kodlar ICAO Document 7910: Location Indicators belgesinde yayımlanır. Örneğin Heathrow Havalimanı'nın ICAO kodu EGLL'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korean Air'in 007 sefer sayılı uçuşu</span>

Korean Air'in 007 sefer sayılı uçuşu, New York'tan Anchorage ve Seul tarifeli bir Kore Hava Yolları uçuşuydu. Yolcu uçağı, 1 Eylül 1983'te Moneron Adası yakınlarında Sahalin Adası'nın batısında Japon Denizi üzerinde bir Sovyet Su-15 av önleme uçağı tarafından düşürüldü. Uçakta bulunan 269 yolcu ve mürettebattan sağ kurtulan olmadı. Uçak, Anchorage'den Seul'e yol alırken Amerika Birleşik Devletleri'nin keşif seferi düzenlediği bir zamanda yasak Sovyet hava sahası üzerinden uçtu.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş Yasağı Harekâtı</span> 1993-1995 Bosna-Hersek NATO operasyonu

Uçuş Yasağı Harekâtı, 12 Nisan 1993'te başlayan ve Birleşmiş Milletler'in Bosna-Hersek üzerinde ilan ettiği uçuşa yasak bölgenin uygulanmasını sağlayan bir NATO harekâtı. BM ve NATO daha sonra bu görevi Birleşmiş Milletler Koruma Gücü'ne yakın hava desteği sağlayacak şekilde genişletti. On iki NATO üyesi harekâta katkı sağladı ve 20 Aralık 1995 tarihine gelindiğinde NATO pilotları 100.420 sorti yapmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Koruyucu Harekâtı</span>

Birleşik Koruyucu Harekâtı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya İç Savaşı ile ilgili aldığı 1970 ve 1973 sayılı kararlarını uygulayan bir NATO operasyonu. Bu kararlar Muammer Kaddafi hükûmetinin üyelerine yaptırımlar uyguladı ve NATO'ya Libya'daki sivilleri koruması için silah ambargosu ugulama, uçuşa yasak bölge oluşturma ve gereken tüm önlemlere başvurma yetkisi verdi. 23 Mart'ta başlayan operasyon, 31 Ekim 2011'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Libya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf olan ülkelerden birinden gelinmediği sürece Libya ziyaretçileri Libya dış temsilciliklerinden birinden veya internet üzerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katar Silahlı Kuvvetleri</span>

Katar Silahlı Kuvvetleri, Katar'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Katar Kara Kuvvetleri, Katar Hava Kuvvetleri ve Katar Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak'taki uçuşa yasak bölgeler</span> Vikimedya liste maddesi

Irak'taki uçuşa yasak bölgeler, Körfez Savaşı'nın ardından, Irak'ın güney kesiminde yaşayan Şii Müslümanlar ile kuzey kesiminde yaşayan Kürt azınlığı Irak hükûmetinden koruma gerekçesiyle ABD, Britanya ve Fransa tarafından ilan edilen iki ayrı uçuşa yasak bölge. Irak'a ait hava taşıtlarının uçuşlarının yasaklandığı bu bölgeler, bu kararı ilan eden ABD, Britanya ve Fransa'nın hava güçleri tarafından yapılan devriye uçuşlarıyla denetlendi. Bu askeri uygulama Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmamıştı.

<i>Giuseppe Garibaldi</i> (C551)

Giuseppe Garibaldi, İtalya Donanması için inşa edilmiş bir uçak gemisidir. Giuseppe Garibaldi, uçuş güvertesine sahip olan, sabit kanatlı uçakların iniş kalkışına uygun olarak inşa edilen ilk İtalyan gemisidir. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) uçakları ve helikopterleri ile donatılmıştır. Giuseppe Garibaldi Somali, Kosova, Afganistan ve Libya açıklarındaki muharebe hava operasyonlarında yer aldı.