İçeriğe atla

Uçuş güvenliği

Airbus A320'nin uçuş öncesi incelemesini gerçekleştiren bir Air Malta mürettebatı.

Uçuş güvenliği, uçuştaki risklerin yönetilmesine ilişkin çalışma ve uygulamadır. Bu, araştırma yoluyla havacılık kazalarının ve olaylarının önlenmesini, uçuş personelinin, yolcuların ve genel halkın eğitilmesinin yanı sıra uçak ve havacılık altyapısının tasarımını da içermektedir. Havacılık sektörü önemli düzenleme ve denetimlere tabidir.[1]

Havaalanı güvenliği, kasıtsız aksiliklerden ziyade, hava yolcularını, uçakları ve altyapıyı kasıtlı zarar veya aksaklıktan korumaya odaklanır.

Kaynakça

  1. ^ Wragg, David W. (1973). A Dictionary of Aviation (first bas.). Osprey. s. 27. ISBN 9780850451634. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Havacılık İdaresi</span>

Federal Havacılık İdaresi ya da İngilizce resmî adıyla Federal Aviation Administration (FAA), Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığına bağlı bir "federal" yani devlet kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Hava Emniyeti Ajansı</span> Kuruluş

Avrupa Hava Emniyeti Ajansı (EASA), Avrupa Birliği'nin sivil havacılık güvenliği çerçevesinde oluşturduğu ve 2010 itibarıyla JAA'nın yerini alan girişimidir. EASA, İngilizce European Aviation Safety Agency ifadesinin kısaltmasıdır.

Blue Wings Havayolları, merkez ofisi Surinam, Paramaribo'daki Zorg en Hoop Havalimanı arazisinde bulunan bir havayolu şirketidir. Ocak 2002'de kurulan şirket, Paramaribo'dan Surinam, Guyana, Brezilya, Venezuela ve Karayipler bölgesindeki noktalara charter ve tarifeli seferler gerçekleştiriyor. Ana üssü Zorg en Hoop Havalimanı'dır. Blue Wings Havayolları, güvenlik ihlalleri nedeniyle AB'de yasaklanan havayolları listesinde yer alıyor. AB Ulaştırma Komisyonu tarafından emredilen bir düzeltici eylem planı uygulandıktan sonra 28 Kasım 2007'de geçici olarak listeden çıkarıldılar. Ancak, 6 Temmuz 2010'da, Blue Wings Havayolları'nın karıştığı biri 3 Nisan 2008'de 19 ölümle, diğeri 15 Ekim 2009'da tanımlanamayan dört yaralanmaya yol açan başka bir kaza ve 15 Mayıs 2010'da 8 ölümle sonuçlanan olaylarda Blue Wings Havayolları yeniden Avrupa Birliği toprakları hava sahalarından men edildi.

<span class="mw-page-title-main">Havayolu (seyrüsefer)</span>

Hava yolu, seyrüsefer yardımcıları arasında oluşturulmuş, koridor şeklinde kontrollü hava sahası. Hava yolları VOR, NDB gibi çeşitli radyo seyrüsefer istasyonları arasında oluşturulurlar. Alet uçuşu yapan uçaklar tarafından kullanırlar. Örneğin şehirlerarası veya ülkeler arası yolcu uçağı seferlerinin önemli bir kısmı havayolları üzerinde gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Pilot lisansı</span> Hava taşıtlarını kullanmak için verilen belge

Pilot lisansı, herhangi bir hava taşıtında hususî veya profesyonel olarak pilotluk yapmak isteyenlerin edinmesi ve gerektiğinde yenilemesi gereken resmî belge. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu JAA ve EASA üyesi ülkelerde lisans (licence) olarak adlandırılırken, Kuzey Amerika'da sertifika (certificate) olarak adlandırılır. Sivil havacılıkta başlıca üç tür lisans mevcuttur: husûsî pilot lisansı (PPL), ticarî pilot lisansı (CPL) ve havayolu nakliye pilotu lisansı (ATPL).

<span class="mw-page-title-main">Ulus Faciası</span> Uçuş çarpışma

Ulus faciası ya da Middle East Airlines'in 265 sefer sayılı uçuşu, 1 Şubat 1963 tarihinde Lübnan Havayolu Şirketi Middle East Airlines-Air Liban'a ait Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini yapmakta olan Vickers Viscount 745 D tipi yolcu uçağının Esenboğa Havaalanı'na inişe hazırlanırken Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Douglas C-47 tipi nakliye uçağıyla çarpışması sonucu, her iki uçağın da Ulus semtinde bulunan meskun mahaller üzerindeki farklı noktalara düşmesiyle sonuçlanan havacılık kazasıdır. Kazada yolcu uçağında bulunan 11 yolcu ve 3 mürettebat, askeri uçakta bulunan 3 Türk askerî personeli ve uçakların düştükleri yerlerde bulunan 87 kişi ile beraber toplam 104 kişi ölmüştür. Kazanın Ramazan ayında Ankara'nın önemli ticari ve yaşam merkezlerinden Ulus semtinde meydana gelmesi can kaybının artmasına neden olmuştur. Enkaz altından cansız çıkarılanların ve daha sonra hayatını kaybeden ağır yaralı kazazedelerin can kayıpları da eklendiğinde ölü sayısı kazadan sonraki günlerde giderek artmıştır. Bazı internet kaynaklarında kazada ölenlerin sayısı 120 olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 835 sefer sayılı uçuşu</span> Uçak Kazası

Türk Hava Yolları'nın 835 sefer sayılı uçuşu, 23 Eylül 1961 tarihinde Lefkoşa Uluslararası Havalimanı (NIC) Ankara (ESB/LTAC) uçuşunu yapan Fokker F27 Friendship 100 tipi TC-TAY kuyruk numaralı Türk Hava Yolları'nın uçağı Karanlıktepe, Ankara'da düşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Uluslararası Havalimanı</span>

Kuveyt Uluslararası Havalimanı Fervaniye, Kuveyt'te, Kuveyt şehrine 15,5 kilometre (9,6 mi) uzaklıkta bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kuveyt şehrinin güneyinde 377 kilometrekare (146 sq mi) genişliğinde bir alandadır. Kuwait Airways ve Jazeera Airways için ana merkez olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avioimpex'in 110 sefer sayılı uçuşu</span>

Avioimpex'in 110 sefer sayılı uçuşu, Avioimpex tarafından işletilen ve Cenevre'den Üsküp'e uçarken 20 Kasım 1993'te düşen uluslararası ticari uçuştur. Kazadan önce, 110 sefer sayılı uçuş, Kuzey Makedonya başkentindeki bir kar fırtınası nedeniyle planlanan iniş yeri olan Üsküp Uluslararası Havalimanı yerine Ohri Havalimanı'na yönelmişti. Uçak bir Yakovlev Yak-42 idi ve 108 yolcu ile 8 mürettebat taşıyordu. Ohri Havalimanı'nın yaklaşık 7 kilometre doğusunda düştü. Uçaktaki 116 kişinin tümü kaza sonucunda öldü. Bir yolcu kazadan sonra on bir gün yaşadı ancak aldığı yaralar nedeniyle o da öldü. Kazazedelerin çoğu Arnavut kökenli Yugoslavya vatandaşlarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu; 1973'te Fort-Şevçenko, Kazakistan SSC'ye gitmek için Bakü, Azerbaycan SSC'den kalkan ve kalkıştan kısa süre sonra düşerek uçaktaki 64 kişinin ölmesiyle sonuçlanan bir Sovyet iç hat uçuşudur. Antonov An-24 kalkışta bir motor arızası geçirmiş ve düşük irtifada havalimanına dönmeye çalışırken bir petrol kulesi kablosuna çarpmıştır. O zamana dek olan ikinci en büyük An-24, bugüne kadar Azerbaycan havacılık tarihinin en büyük havacılık kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 4225 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 4225 sefer sayılı uçuşu, 8 Temmuz 1980'de Alma-Ata Havalimanı'ndan Simferopol Havalimanı'na bir Tupolev Tu-154B-2 ile yapılan bir tarifeli iç hat uçuşuydu. Uçak, tırmanış sırasında karşılaştığı sıcak hava sütunu nedeniyle hava hızı aniden düştüğünde yaklaşık 500 fit yükseklikteydi. Bu, uçağın kalkış havalimanından yaklaşık 5 km mesafedeyken uçağın perdövitese girmesine, yere düşmesine ve alev almasına neden oldu ve uçaktaki 156'sı yolcu 166 kişinin ölümüne neden oldu. Bu kaza bugüne kadar Kazakistan'da gerçekleşmiş en büyük havacılık kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">West Caribbean Airways'in 708 sefer sayılı uçuşu</span>

West Caribbean Airways'in 708 Sefer Sayılı Uçuşu, 16 Ağustos 2005 Salı sabahının erken saatlerinde Venezuela'nın kuzeybatısındaki dağlık bir bölgede düşen ve 160 yolcu ve mürettebatın öldüğü bir West Caribbean Airways charter uçuşuydu. Uçak, HK-4374X kayıt numaralı bir McDonnell Douglas MD-82, Panama City, Panama'daki Tocumen Uluslararası Havalimanı'ndan (PTY), Fort-de-France, Martinik, Fransa'daki Martinik Aimé Césaire Uluslararası Havaalanı'na (FDF) geçiyordu. 33.000 fit (10.000 m) yükseklikte seyreden uçağın hızı aerodinamik bir durak haline gelene kadar yavaş yavaş azaldı. Karışıklık ve eylemsizlik kaza ile sonuçlandı.

Havacılık Güvenlik Ağı ; havacılık kazalarını, olaylarını ve uçak kaçırma eylemlerini barındıran Flight Safety Foundation'ın bir web sitesidir. Veri tabanları 20.300'den fazla raporun ayrıntılarını içerir (2019).

<span class="mw-page-title-main">Helios Airways'in 522 sefer sayılı uçuşu</span>

Helios Havayolları'nın 522 sefer sayılı uçuşu Larnaka'dan Prag şehrine planlanan, 14 Ağustos 2005'te düşen ve uçaktaki 121 yolcu ve mürettebatın tamamının ölümüyle sonuçlanan, Atina'da mola verilmesi planlanan tarifeli bir yolcu uçuşuydu. Uçağın kabin basıncındaki düşüşten dolayı, mürettebat etkisiz hâle geldi. Uçak, yakıtı bitene kadar otomatik pilotta seyretti ve Yunanistan, Grammatiko yakınlarında düştü. Yunan tarihinin en ölümcül havacılık kazasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Saudia'nın 163 sefer sayılı uçuşu</span>

Suudi Arabistan Havayolları'na ait 163 sefer sayılı uçuş, 19 Ağustos 1980'de Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giden Riyad Uluslararası Havaalanı'ndan kalkıştan sonra alev alan tarifeli bir Suudi yolcu uçuşuydu. Lockheed L-1011-200 tristar'daki tüm 287 yolcu ve 14 mürettebat, uçağın riyad'a başarılı bir acil iniş yapmasından sonra duman solunmasından öldü.

<span class="mw-page-title-main">2022 China Eastern Airlines Boeing 737 kazası</span>

21 Mart 2022'de China Eastern Airlines'a ait bir Boeing 737 Çin'in Wuzhou kenti yakınlarına düştü. Kunming kentinden kalkan uçak kalkıştan 97 dakika sonra yaklaşık 30 bin fit irtifadan kazaya ait olduğu iddia edilen videoya göre dikey dalışa geçerek ormanlık bir alana düştü. Uçakta bulunan 123 yolcu ve 9 mürettebatın tamamı kaza sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 158 sefer sayılı uçuşu</span>

Türk Hava Yolları'nın 158 sefer sayılı uçuşu, 16 Ocak 1983 tarihinde Türk Hava Yolları'nın Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan yolcu uçuşuydu. Uçuşu yapan TC-JBR tescilli Boeing 727-2F2 uçağı, karlı havada varış noktası olan Ankara Esenboğa Havalimanı'na inişi sırasında, piste yaklaşık 50 metre (160 ft) kala çakıldı ve dağıldı. Alev alan uçakta bulunan 67 kişiden 47'si hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Partnair'in 394 sefer sayılı uçuşu</span>

Partnair Flight 394, 8 Eylül 1989'da Danimarka kıyılarında, Hirtshals'ın 18 km (11 mil; 9.7 nmi) kuzeyinde düşen bir charter uçuşuydu. Uçaktaki elli yolcu ve beş mürettebat üyesinin tümü öldü ve bu, Danimarka havacılık tarihinin en ölümcül felaketi oldu. Kazaya, yanlış bakım ve sahte uçak parçalarının kullanılması neden oldu.