Uçarsu Şelalesi
Uçarsu Şelalesi ile aşağıdaki iki şelaleden biri kastedilmiş olabilir:
- Uçarsu Şelalesi, Antalya'da bulunan bir şelale.
- Uçarsu Şelalesi, Trabzon'da bulunan bir şelale.
Uçarsu Şelalesi ile aşağıdaki iki şelaleden biri kastedilmiş olabilir:
Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.
Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan bir şelaledir.
Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. Çağlayan terimi daha çok küçük akarsuyun yüksek olmayan yerden dökülmesiyle oluşur, küçük şelale de denilir. Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.
Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.
Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.
Ohtamış Şelalesi Ordu'nun Ulubey ilçesine bağlı olan Ohtamış köyünde bulunan bir şelaledir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük şelalesidir. 30 metre yüksekliğindedir.
Atnalı Şelalesi Tazmanya, Avustralya'daki Mount Field Milli Parkı'nda bulunan Russell Şelalesi'nden 100 m yukarıda bulunur. Şelale ülkeye çok sayıda turist çekmektedir.
Lady Barron Şelalesi, Avustralya'nın Tazmanya Adasında Mount Field Milli Parkı içinde Russell Şelalesi'nden birkaç kilometre yukarıda bulunan şelale. Şelale ve çevresinde çok sayıda turist çekmektedir. Şelalenin adı Harry Barron'un eşi Lady Clara Barron'dan alındı.
Fulmer Şelalesi, Dingmans Ferry, Pike County, Pensilvanya, ABD'deki George W. Childs Recreation Site'ta bulunan ikinci şelaledir. Factory Şelalesi'nden Dingmans Creek'teki Deer Leap Şelalesi'ne doğru akar. 17 m. ile bu üç şelalenin en geniş olanıdır.
Yerköprü Şelalesi, Konya'nın Hadim ilçesinde, Konya merkezine 110 km uzaklıkta, Göksu Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Şelalenin küçük bir elektrik santrali de bulunmaktadır.
Tarsus Şelalesi, Mersin'e bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde Berdan Çayı (Kydnos) üzerindeki bir şelaledir. Berdan Çayı’nın 4–5 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan jeolojik olarak konglomera yapısına sahip olduğundan buradaki kayalar kolayca oyulmaktadır.
Elakala Şelaleleri Batı Virginia'nın Blackwater Kanyonu bölgesinde yer alan 4 adet şelale dizinidir. İlk şelale serisinin yüksekliği 35 fit (11 m) ve park yollarına kolayca erişilebilmektedir. Bu parkta bulunan en popüler ikinci şelaledir. İkinci şelale ise 15 fit (4,6 m) ile bu parkın en küçük şelalesidir. Serinin üçüncü şelalesi ise 40 fit (12 m) ile en yüksek şelaledir ve tepesine ulaşmak oldukça zordur. Serinin dördüncü ve son şelalesi erişimi ve bulunduğu bölgenin yapısıyla çok tehlikeli olup deneyimsiz yürüyüşçüler için uygun değildir.
Doğançay Şelalesi, Sakarya ili, Geyve ilçesi, Maksudiye, köyünde bulunan şelale. Sakarya merkeze uzaklığı 25 km, Sakarya-Bilecik D.650 yoluna 10 km uzaklıkta, denizden yaklaşık 400 m yüksektedir.
Günpınar Şelalesi Malatya ili Darende ilçesi sınırlarında, Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerindeki şelaledir.
Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.
Palovit Şelalesi, Türkiye'nin Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Şelale 15 metre yüksekten akmaktadır. Rize'de bulunan debisi en yüksek şelalelerinden biridir. Kaynağı Palovit Deresi'dir. Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer alır.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.
Keila Şelalesi, Kuzey Estonya'da, Keila Nehri üzerinde bulunan bir şelale. Estonya'da Narva ve Jägala'dan sonra üçüncü en güçlü şelaledir. Yüksekliği 6 metre (20 ft), genişliği 60-70 metre (200-230 ft) civarındadır.
Uçarsu Şelalesi veya Simba Şelalesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 30 km uzaklıkta olan şelale, 90 metre yükseklikten akmaktadır. Rakımı 1218 metre olan şelalenin suları Sera Deresi'ne akmaktadır.
Asmasu Şelalesi veya Aytaş Asmasu Şelalesi, Trabzon'un Araklı ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 43 km uzaklıkta olan şelale, bazı kaynaklara göre 75, bazı kaynaklara göre 120 metre yükseklikten akmaktadır. Rakımı 1221 metre olan şelaleden akan su yaz aylarında daha fazladır.