İçeriğe atla

Uçaksavar kulesi

Viyana’daki uçaksavar kulesi
Berlin'deki uçaksavar kulesi (1942)
Kuledeki çift namlulu 128mm uçaksavar topu (1943)

Uçaksavar kulesi (Almancası: Flaktürme) yerin üzerinde inşa edilmiş olan büyük uçaksavar kuleleridir. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe tarafından Müttefik Devletlerin hava saldırılarına karşı yapılmıştır. Oldukça korunaklı yapıları nedeniyle hava bombardıman saldırıları sırasında sığınak olarak da kullanılmışlardır.

Tarihçe

II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’nın başkenti Berlin’in 1940 yılında İngiltere Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmasının ardından Adolf Hitler başkenti hava saldırılarından korumak için üç adet devasa uçaksavar kulesinin inşa edilmesi emrini verir. Her kulede ayrı bir radar istasyonu ve korumalı bir radar bulunmaktaydı. Hitler’in bizzat tasarımını denetlediği kuleler altı ay gibi çok kısa bir sürede inşa edilir. Uçaksavar kuleleri bu dönemde öncelikli proje olarak ele alınmış ve gerekli beton, demir ve odun hammadde sevkiyatının yapıldığı tren seferleri bile bu proje için değiştirilmiştir.[1] Uçaksavar kuleleri özellikle Berlin, Hamburg ve Viyana’da inşa edilmiştir. Bremen ve Münih için de planlansa da hayata geçirilememiştir.

Kullanımı

3,5 metre kalınlığa varan beton duvarlara sahip olan uçaksavar kuleler Müttefik Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan geleneksel bombalara karşı hasar görmeyecek şekilde koruma sağlamaktaydı.[2]

Müttefik Hava Kuvvetleri genellikle kulelerin bulunduğu bölgeye saldırmamaya özen göstermişlerdir. Uçaksavar kuleleri toplamda dakikada 8 bin uçaksavar mermisi atma kapasitesine sahip çok sayıda uçaksavar top barındırmaktaydı. Kuleler 14 km çapında ve 360 derecelik bir menzili kapsayabiliyordu. Berlin’in etrafındaki üç adet uçaksavar kulesi bu sayede özellikle Berlin şehir merkezini koruyacak şekilde bir üçgen oluşturabiliyordu.

Uçaksavar kuleleri aynı zamanda bombardımanlar sırasında sivillerin kullanabileceği bir sığınak olarak da kullanılabiliyordu.[3] En büyük kuleler 10 bin sivili barındırabilecek ve bünyesinde bir hastane olacak şekilde planlanmıştı. II. Dünya Savaşı’nın sonuna doğru özellikle Berlin’deki uçaksavar kulelerine sığınan sivillerin sayısı 30 bin seviyelerine çıkmış ve bu insanlar ayrı bir topluluk kültürü oluşturmuştu.

II. Dünya Savaşının sonunda

Kuleler Kızılordu’nun başkenti almak için Nazilere saldırdığı Berlin Muharebesi sırasında şehirdeki az sayıdaki güvenli yerlerdendi. Kuleler, içindeki askerî personel ve siviller ancak erzakları tükendiğinde teslim oldukları için en son ele geçirilen yerlerden olmuştur. Kızılordu, kulelere kara saldırısında çok az zayiat verdirebilmiştir. 203mm toplar bile bu devasa yapılara çok az zarar verebilmiştir. Berlin’i işgal eden Sovyet kuvvetleri genelde bu kuleleri ele geçirmek için uğraşmayarak ilerlemiş ve bölge ele geçirildikten sonra içeridekilere teslim olmaları yönünde çağrı yapılmıştır. Kuledeki uçaksavar topları kara hedeflerine karşı kullanılmış ve Berlin Hayvanat Bahçesi'ndeki uçaksavar kule Sovyet kıskaç hareketini yarmaya çalışan Alman zırhlı birliklerine koruma ve destek sağlamıştır.

Savaştan sonra

Savaştan sonra kulelerin yıkılması çok pahalı ve zahmetli bir iş olarak değerlendirildiği için kuleler günümüze kadar gelebilmiştir. Halen çoğu kule; müze, iletişim istasyonu, depo ve sanat galerisi gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır.

Kule tasarımları

Her uçaksavar kulesi kompleksi aşağıdaki kısımlardan oluşmaktaydı:

  • G-Kulesi (Almancası: Gefechtsturm) veya muharebe kulesi, burada uçaksavar topları bulunmaktaydı.
  • L-Kulesi (Almancası: Leitturm) veya komuta kulesi, burada komuta merkezi ve iletişim merkezi ve alt seviyedeki uçaksavar topları bulunmaktaydı.
Üç nesil uçaksavar kuleleri

Kuleler dönemsel olarak üç farklı şekilde inşa edilmişti:

  • Birinci nesil:
  • G-Kuleleri 70.5 × 70.5 × 39 m ölçülerindeydi ve 8 adet çiftli 128mm, çok sayıda 37mm ile 32 adet sekizli 20mm uçaksavar topuna sahipti.
  • L-Kuleleri 50 × 23 × 39 m ölçülerindeydi ve 16 adet dörtlü 20mm uçaksavar topuna sahipti.
  • İkinci nesil:
  • G-Kuleleri 57 × 57 × 41.6 m ölçülerindeydi ve 8 adet dörtlü 128mm ve 16 adet dörtlü 20mm uçaksavar topuna sahipti.
  • L-Kuleleri 50 × 23 × 44 m ölçülerindeydi ve 40 adet onlu 20mm uçaksavar topuna sahipti.
  • Üçüncü nesil:
  • G-Kuleleri 43 × 43 × 54 m ölçülerindeydi ve 8 adet dörtlü 128mm ve 32 adet sekizli 20mm uçaksavar topuna sahipti.

Adolf Hitler daha büyük uçaksavar kulelerinin yapılması talimatı verdiyse de bunlardan tamamlanan yoktur. Bu yeni tip kuleler ölçü ve ateş gücü olarak önceki kulelerden üç kat daha güçlü olacaktı.

Kaynakça

  1. ^ George Pagliero. (2008). Hitler's Secret Bunkers. (Belgesel) United Kingdom: Fulcrum TV. [1] 17 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 30 Aralık 2009 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Buna rağmen savaşın sonuna doğru özellikle korunaklı sığınaklara karşı kullanılan Grand Slam bombalarına dayanıp dayanamayacağı bilinmemektedir. İngiliz mühendis ve bilim insanı Barnes Wallis tarafından icat edilen ve özellikle Avro Lancaster bombardıman uçaklarından atıldığında çarpma noktasına süpersonik hızla ulaşabilen bu bombalar özellikle denizaltı koruganlarının ve barajların imhasında kullanılmıştır.
  3. ^ Aynı korumayı sağlayacak yerüstü sığınak inşaatı yeraltı sığınak inşaatından daha ekonomik olarak değerlendirilmektedir.

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yazılan eserler

  • Foedrowitz, Michael. (1998). The Flak Towers in Berlin, Hamburg and Vienna 1940-1950. Schiffer Publishing. ISBN 0-7643-0398-8
  • Ute Bauer "Die Wiener Flakturme im Spiegel Oesterreichischer Erinnerungskultur", Phoibos Verlag, Wien 2003. ISBN 3-901232-42-7

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Focke-Wulf Fw 190</span> Alman yapımı savaş uçağı

Focke-Wulf Fw 190, Alman yapımı II. Dünya Savaşı uçağı.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">The Blitz</span> İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Britanyayı bombalaması

The Blitz (Türkçe: Yıldırım), II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın 7 Eylül 1940 ile 11 Mayıs 1941 tarihleri arasında olan Alman bombalama saldırılarına verilen isimdir. Birleşik Krallık genelinde kasabalar ve şehirler, sekiz ay boyunca 43.500 masum sivilin ölümüyle sonuçlanan Alman bombardıman saldırılarına maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">3,7 cm FlaK 43</span>

3,7 cm FlaK 43, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan orta kalibre uçaksavar silahıydı. Diğer ülkelerden farklı olarak Almanlar 37 mm'lik bu silahları pek fazla kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Reich Savunması</span> Luftwaffenin Alman işgal bölgelerini savunma girişimi

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Eben-Emael Kalesi Muharebesi</span>

Eben-Emael Kalesi Muharebesi, Almanya ile Belçika arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. 10 Mayıs 1940'ta Almanların hızla ilerlemeye başlamasıyla Hollanda'da savaş devam ederken Hitler'in planlarında Belçika da bulunuyordu. Ama Belçika'nın istilası için Eben-Emael kalesi ve köprülerin ele geçirilmesi gerekiyordu. Bu kale stratejik bir öneme sahip ve Almanların geçiş güzergahında olan 3 köprüyü de kontrol etmesi nedeniyle kale alınmak zorundaydı. Belçikalılar Alman Hava İndirme birliklerinin (Fallschirmjäger) baskınıyla karşı karşıya kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tahkimat</span> savunma savaşı ve üsler için tasarlanan savunma yapıları

Tahkimat veya istihkâm, savaşlarda kullanılmak üzere savunma amaçlı inşa edilmiş askerî yapılar ve binaları tanımlar. İnsanoğlu binlerce yıllık uygarlık tarihinde çok çeşitli şekillerde savunma amaçlı yapı inşa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adlerhorst</span>

Adlerhorst, Hessen eyaletindeki Taunus dağlarındaki Langenhain-Ziegenberg, Wiesental Wetterau ve Kransberg kırsal bölgelerinde bulunan, II. Dünya Savaşı sığınak kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın bombalanması</span>

Leningrad'ın bombalanması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde gerçekleşen Leningrad Kuşatması sırasında 1941-1943 döneminde kente yapılan bombardıman saldırılarını ve özellikle de hava saldırılarını kapsar. Üç yıllık dönemde 193 tanesi gece olmak üzere 272 hava saldırısında 69.613 yangın bombası ve 4.686 yüksek patlayıcı bomba atılmıştır. Kentte 642 kez hava saldırısı yapılmıştır. Saldırılar toplamda 702 saat sürmüştür. Nazi Almanyası hava kuvvetleri Luftwaffe'ye bağlı Messerschmitt Bf 109 ve Junkers Ju 88 savaş uçakları Lyuban, Pskov ve Tosno'daki askeri üslerden kalkıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San Carlos Muharebesi (1982)</span>

San Carlos Muharebesi 1982 yılındaki Falkland Savaşı sırasında Arjantin Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarıyla Kraliyet Deniz,Hava ve Deniz Piyadeleri arasında Doğu Falkland'daki San Carlos Körfezinde yaşanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar topu</span> Silah

Uçaksavar topu, top arabasına bağlı özel bir topçu silahı türüdür. Divizion dahilinde oluşur. Dairesel ateşlemeli ve geniş bir yükseklik açısına sahip birleşik kendinden tahrikli tekerlekli veya paletli şasiye monte edilmiştir. Öncelikle merminin yüksek bir başlangıç hızı ve nişan alma doğruluğu ile karakterize edilir. Bu nedenle, uçaksavar silahları genellikle tanksavar topu olarak kullanıldı. Ana ateşleme yöntemleri, önceden belirlenmiş hatlara baraj ateşi ve düşman uçakları tarafından silahların olası kullanım hatlarına ateş etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar füze silah sistemi</span>

Uçaksavar füze silah sistemi (ZRPK) - hava saldırılarından birlikleri ve nesneleri korumak için tasarlanmış bir uçaksavar kompleksidir. Öncelikli olarak çok alçak, alçak ve orta irtifalarda çalışan helikopterlere, saldırı uçağına, ayrıca hafif zırhlı yer ve yüzey hedeflerine ateş etmek içindir. En yayğın örnekleri Pantsir-S1, Bradley Fighting Vehicle, Sosna-Ra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar makineli tüfek</span>

Uçaksavar makineli tüfek - düşman uçaklarıyla savaşmak için tasarlanmış, dairesel ateşe ve çok yüksek bir açıya sahip bir makineli tüfekdir. Piyade makineli tüfekler genellikle uçaksavar, tank, zırhlı personel taşıyıcı, kazamat ve gemi silahları olarak kullanılır.

Hava savunma bir ülkenin toprakları ve karasuları üzerinde kalan hava sahasının yabancılara ve gelebilecek tehditlere karşı kontrol edilmesini ve korunmasını sağlayan sistemlerdir. Hava kuvvetleri ile ilişkilidir. Ayrıca deniz kuvvetleri'ne ait gemilerden de yapılabilir. Hava savunma sınıfının vazifesi, barışta ve krizde caydırıcılık sağlamak; savaşta, düşmanın hava ve füze taarruzlarını sınırlandırmak, geciktirmek, önlemek veya etkisini azaltmak suretiyle dost birliklerin bekasını sağlamak, hareket kabiliyeti/serbestisini artırarak kara harekâtının daha elverişli koşullarda icrasına katkıda bulunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Obersalzberg'in bombalanması</span>

Obersalzberg'in bombalanması, Kraliyet Hava Kuvvetleri Bombardıman Komutanlığı tarafından 25 Nisan 1945'te Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde gerçekleştirilen bir hava saldırısıydı. Operasyon, Bavyera'da Adolf Hitler ve Alman liderliğinin diğer önemli üyeleri için inşa edilen konut ve sığınaklardan oluşan bir kompleks olan Obersalzberg'i hedef aldı. Kompleksteki birçok bina yıkıldı, ancak Hitler'in ikametgâhı ve sığınak ağı çok az hasar gördü. Dört havacının kaybıyla iki Müttefik bombardıman uçağı düşürüldü ve 31 Alman öldürüldü.