İçeriğe atla

Uçaksavar bomba atar

Luftfaust-B silahı

Uçaksavar bomba atar - piyadeler için giyilebilir hava savunma savaşı silahıdır. Alçaktan uçan uçaklara omzundan güdümsüz roket fırlatan çok namlulu roketatar sistemidir. Taşınabilir hava savunma sistemi'nin öncülü idi. Panzerfaust, Strela-2 gibi örnekleri vardır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Rapier</span> İngiliz yapımı yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemi

İsmini Yeni Çağ'da Avrupalı soyluların kullandığı ince ve esnek bir kılıçtan alan Rapier, İngiliz silah üreticisi BAE Systems tarafından üretilen yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. Tasarım amacı hava üsleri ile bazı stratejik/ekonomik hedeflerin alçak irtifa hava savunmasının sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">QF 3.7 inç Uçaksavar topu</span> Birleşik Krallık Yapımı Uçaksavar Topu

3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">SA-18 Grouse</span> SSCB yapımı omuzdan atılan ısı güdümlü portatif bir alçak irtifa hava savunma sistemi

9K38 Igla, Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve bir personel tarafından omuzdan atılan ısı güdümlü portatif bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. NATO kod adı SA-18 Grouse'dir. Amerikan yapımı FIM-92 Stinger sisteminin Doğu Bloku'ndaki karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">AT-16 Scallion</span> Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9A1472 Vikhr Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AGM-88 HARM</span>

AGM-88 HARM Amerikan Raytheon firması tarafından üretilen bir havadan karaya taktik saldırı füzesidir. İlk olarak Texas Instruments tarafından geliştirilen HARM füzesi, radar sistemlerinden yayılan sinyallere odaklanabilmekte ve böylelikle özellikle düşman uçaksavar sistemlerine karşı doğrudan saldırı gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Daha önce aynı amaçla geliştirilmiş olan AGM-45 Shrike ve AGM-78 Standard füzelerinin yerine geçen HARM füzesi, Texas Instruments firmasının silah sistemleri departmanının Raytheon tarafından satın alınmasını takiben bu firma tarafından geliştirilip üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nokta savunması</span>

Nokta savunması, tek bir nesnenin veya gemi, bina veya hava alanı gibi belirli bir alana sahip bölgelerin, hava saldırısı ve güdümlü füzelere karşı savunma tekniğidir. Nokta savunma silahları sadece belirli bir alanı savunacakları için genellikle kısa menzillidir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">S-75 Dvina</span> Stratejik uçaksavar füzesi sistemi

S-75-Dvina, Sovyet yapımı yüksek irtifa hava savunma sistemidir. Üretimine başlanmasından bu yana en yaygın hava savunma sistemi haline gelmiştir. S-75 ilk olarak 1 Mayıs 1960 tarihinde Sovyetler Birliği üzerinde uçan U-2 uçağını vurması sonucu yaşanan U-2 Krizi ile birlikte dünya çapında tanınır hale gelmiştir. S-75 sistemi Küba Füze Krizi sırasında konuşlandırılmış ve 27 Ekim 1962'de Küba üzerinde uçan bir U-2 uçağını düşürerek neredeyse bir nükleer savaşa neden oluyordu. Vietnam Savaşı sırasında Kuzey Vietnamlılar S-75'i Hanoi ve Haiphong'u ABD bombardımanına karşı savunmak için kullandılar. Ayrıca Çin'de HQ-1 ve HQ-2 adları altında üretilmiştir. S-75 Mısırlı mühendisler tarafından tersine mühendislikle üretilmiş ve Tayir-as-Sabah adı verilmiştir.

Suriye Hava Savunma Kuvvetleri, Suriye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1969 yılında kurulmuştur. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar topu</span> Silah

Uçaksavar topu, top arabasına bağlı özel bir topçu silahı türüdür. Divizion dahilinde oluşur. Dairesel ateşlemeli ve geniş bir yükseklik açısına sahip birleşik kendinden tahrikli tekerlekli veya paletli şasiye monte edilmiştir. Öncelikle merminin yüksek bir başlangıç hızı ve nişan alma doğruluğu ile karakterize edilir. Bu nedenle, uçaksavar silahları genellikle tanksavar topu olarak kullanıldı. Ana ateşleme yöntemleri, önceden belirlenmiş hatlara baraj ateşi ve düşman uçakları tarafından silahların olası kullanım hatlarına ateş etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar füzesi sistemi</span>

Uçaksavar füzesi sistemi veya Uçaksavar roket sistemi (SAM) hava savaşı ve uzay savaşı sorununu çözmeye izin veren askeri ve teknik araçlardan oluşan bir uzay silahı sistemidir. Uçaksavar güdümlü füzelerine taşıma ve yükleme araçları, füze fırlatıcı, uçaksavar güdümlü füzeler dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz tabanlı uçaksavar füzesi sistemi</span>

Deniz tabanlı bir uçaksavar füzesi sistemi, düşman havacılık saldırı silahlarıyla mücadelede görevlerin çözümünü sağlayan, gemilere kurulan bir savaş ve teknik araç kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar füze silah sistemi</span>

Uçaksavar füze silah sistemi (ZRPK) - hava saldırılarından birlikleri ve nesneleri korumak için tasarlanmış bir uçaksavar kompleksidir. Öncelikli olarak çok alçak, alçak ve orta irtifalarda çalışan helikopterlere, saldırı uçağına, ayrıca hafif zırhlı yer ve yüzey hedeflerine ateş etmek içindir. En yayğın örnekleri Pantsir-S1, Bradley Fighting Vehicle, Sosna-Ra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar makineli tüfek</span>

Uçaksavar makineli tüfek - düşman uçaklarıyla savaşmak için tasarlanmış, dairesel ateşe ve çok yüksek bir açıya sahip bir makineli tüfekdir. Piyade makineli tüfekler genellikle uçaksavar, tank, zırhlı personel taşıyıcı, kazamat ve gemi silahları olarak kullanılır.

Hava savunma bir ülkenin toprakları ve karasuları üzerinde kalan hava sahasının yabancılara ve gelebilecek tehditlere karşı kontrol edilmesini ve korunmasını sağlayan sistemlerdir. Hava kuvvetleri ile ilişkilidir. Ayrıca deniz kuvvetleri'ne ait gemilerden de yapılabilir. Hava savunma sınıfının vazifesi, barışta ve krizde caydırıcılık sağlamak; savaşta, düşmanın hava ve füze taarruzlarını sınırlandırmak, geciktirmek, önlemek veya etkisini azaltmak suretiyle dost birliklerin bekasını sağlamak, hareket kabiliyeti/serbestisini artırarak kara harekâtının daha elverişli koşullarda icrasına katkıda bulunmaktır.