İçeriğe atla

Tıfıllar

Tıfıllar, Cihan Özdemir tarafından 2004 yılında yapımına başlanmış bir karikatür serisidir. Düzensiz güncellemelerle Tıfıllar serisini genişlemektedir. 7 Kasım 2008 tarihli son güncellemede 166 Çizim, 37 Karakter, 1 Çizgi Roman, 3 Karikatürist ve 3 İllüstrasyon mevcuttur. Çizgi romanın ismi "Tıfıl of Rock", illustrasyonların ismi de "Tıfılland" olarak belirtilmiştir.

Serinin resmi web sitesinde birçok çizim, illustrasyon ve karikatür (düzensiz güncellemelerle) yayımlanmaktadır.

İlk çizimlerin kara kalemle kağıda çiziminden sonra iyi sonuçlar alan Cihan Özdemir, sonraları çizimleri tarayıcı yoluyla bilgisayar ortamına aktardı. Çeşitli programlarla (Büyük ölçüde Paint, Adobe Photoshop, CS2 ve Jasc Paintshop Pro 8) çizimleri düzenledikten sonra internette paylaşıma açtı.

Tıfıllar, "Electronic Gaming Monthly" adlı popüler oyun dergisinin "Şubat 2008" sayısında yayımlanmıştır.

Ardından, Ağustos 2008'de "Mağara" adlı online mizah dergisinde çizgi roman "Tıfıl of Rock" ve birçok karikatürü sergilendi.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sezgin Burak, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Moore</span> İngiliz yazar ve çizer

Alan Moore İngiliz yazar ve çizgi roman yazarıdır. Frank Miller ile birlikte çizgi roman dünyasını değiştiren sanatçı olarak anılmaktadır. Yazdığı birçok çizgi roman Hollywood tarafından filme çekilmiştir. Bunlardan başlıcaları olarak "Watchmen", "From Hell", "V for Vendetta" ve "The League" sayılabilir.

Mustafa Eremektar,, Mıstık adıyla tanınan Türk karikatür sanatçısı.

Hakan Bilgehan, Türk karikatüristtir.

Cihan Demirci, Türk karikatürist, mizah yazarı, gazeteci, şair ve senarist.

Ersin Burak,, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

Şemsi Güner; fotoğraf, karikatür, çizgi roman, basın çizeri ve ressam.

İsmail Gülgeç Türk karikatürist.

Ersin Karabulut, Türk çizgi romancı, mizah yazarı.

Daha önceki dönemlerde de örnekleri olmasına karşın, çağdaş karikatür 19. yüzyılda kitle iletişim aracı olarak gazete ve dergilerin yaygınlık kazanmasıyla gelişmiştir. Türkiye'de ortaya çıkışı da bu alandaki gelişmelerle hemen hemen aynı döneme rastlar. Tanzimat döneminden sonra gazete ve dergilerin çoğalması ve baskı tekniklerindeki ilerleme anlatım aracı olarak grafik sanatlarından yararlanmayı da birlikte getirmiş, gazetelerde, dergilerde haberleri anlatan ya da destekleyen çizimler, resimleme çalışmaları görülmeye başlamıştır. Bir süre sonra bu anlatım biçimlerinden batıda olduğu gibi eleştiri ve gülmece amacıyla yararlanma düşüncesi ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Giderek bu işin uzmanı sanatçılar yetişmiş, hatta yalnız bu tür çizimlere dayanan gülmece gazete ve dergileri yayımlanmıştır.

Selma Emiroğlu Aykan, Türk karikatürcü, operacı, şan pedagogu.

Karikatür, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Edebiyattaki abartılı ve çarpıtıcı betimlemelerin, aynı amaca yönelik olarak çizim biçiminde kullanılmasıdır.

Abdülkadir Elçioğlu ya da kullandığı takma isimlerle Aptull, Abdüllica ya da en bilineni Aptülika, Türk karikatürist.

<i>Naber</i> Türk mizah dergisi

Naber, 2015'te yayın hayatına başlayan mizah dergisi. Türkçe olarak Türkiye'de yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

Mustafa Kutlukhan Perker, Türk çizgi roman, karikatür ve illüstrasyon sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Coliboaia Mağarası</span>

Coliboaia Mağarası, Romanya'nın Bihor ilindeki Câmpani'de yer alan Apuseni Tabiat Parkı içinde yer alan bir mağaradır. Radyokarbon tarihleme yöntemi ne göre günümüzden 32.000 - 35.000 yıl öncesine tarihlenen ve Paleolitik dönemin Orinyasiyen ve Gravettiyen kültürlerine karşılık gelen dönemlere tarihlenen resimlere ev sahipliği yapan mağara Orta Avrupa'nın bilinen en eski mağara resimlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevka Mağarası</span>

İgnatyevka Mağarası, Rusya'nın güneyinde, Ural Dağları'ndaki Belaya nehrinin bir kolu olan Sim Nehri kıyısındaki büyük bir kireçtaşı mağarasıdır. Mağarada 1980 yılında bir kadın figürünün parietal duvar resmi keşfedildi. Mağara resmindeki kadının bacakları arasındaki yirmi sekiz kırmızı noktanın kadın adet döngüsünü temsil ettiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guido Buzzelli</span> İtalyan ressam (1927-1992)

Guido Buzzelli İtalyan çizgi romancı, illüstratör ve ressamdır.