İçeriğe atla

TİSAŞ

TİSAŞ Trabzon Silah Sanayi A.Ş.
TürAnonim şirket
Kuruluş1993[1]
Genel merkeziArsin, Trabzon, Türkiye
Önemli kişilerAhmet Alemdaroğlu[2]
(Yönetim Kurulu Başkanı)
ÜrünTabancalar
Web sitesihttps://tisasarms.com/

Trabzon Silah Sanayi A.Ş. (TİSAŞ), Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir. Şirketin başlıca ürünleri tabancalar olup silahları sivil, polis ve ordu tarafından dünya çapında kullanılmaktadır. Şirketin merkezi Trabzon'un Arsin ilçesinde yer almaktadır.

Tarihçe

TİSAŞ, 1993 yılında Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında KOSGEB ve MKEK ile koordineli olarak kuruldu.[1][3] Kompleks Arsin Trabzon Organize Sanayi Bölgesi'nde 11.000 m² açık alan üzerinde kurulmuş olup, tesislerin toplam kapalı alanı 5.500 m²'dir.[1] TİSAŞ, artan talebi karşılamak ve dış ticaret işlemlerini yürütmek için 1998 yılında Ankara Bölge Müdürlüğü'nü kurdu.

TİSAŞ, 1994 yılında ilk tabancası olan 7.65 mm'lik Fatih 13'ü üretmeye başlamıştır.[4] 1998 yılında pazar talebini karşılamak amacıyla 9×19mm tabancaları da üretmeye başlamıştır. Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında TİSAŞ Ar-Ge Dairesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi tarafından ortak çalışmalar yürütülmüştür. Sonuç olarak TİSAŞ 1999 yılı itibarıyla 15 mermi kapasiteli 9×19mm Kanuni 16 modelini üretmeye başlamıştır. 2000 yılında TİSAŞ, Türk patentli tabancalar olan Kanuni S ve Zigana M16 serisini üretmeye başlamıştır. 2003 yılında Zigana K ve Zigana T modelleri de dahil edilmiştir. 2004 yılında ABD Ateşli Silahlar Teknoloji Şubesi, Zigana M16, Zigana K, Zigana T modellerini incelemiş ve her birinin ATF Form 4590 Silah Üretim Kriterleri'ne uygun özelliklere sahip olduklarını tespit etmiştir. 2005 yılı sonunda Zigana SPORT yeni bir model satışa sunuldu. 2006 yılında TİSAŞ, Türkiye'nin ilk .45 kalibre tabancası Ar-Ge ve testlerini Zigana C45 ile tamamlamış ve 2007 yılının başında piyasaya sunmuştur. Aynı yıl içinde 9×19mm Zigana F ve .380 ACP yeni Fatih 13 modeli satışa sunuldu.

Tabancalar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Tarihçe". TİSAŞ. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2017. 
  2. ^ "Genel Müdürün Mesajı". TİSAŞ. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2017. 
  3. ^ "Dev İhracat". TİSAŞ. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2017. 
  4. ^ "Kilometre taşları". TİSAŞ. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tophane-i Amire</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan tarihi yapı

Tophane-i Amire binası, 15. yüzyılda Bizans döneminde Ste. Claire ve Aya Photini kiliselerinin yer aldığı Metopon adlı bölgede kurulmuştur. Sultan II. Mehmet tarafından fetihten sonra kurulan top döküm merkezi, Osmanlı ordu ve donanmasının kullandığı askeri topların üretildiği yerdir. 1992 yılına kadar çeşitli düzenlemeler geçiren Tophane-i Amire binası, bu tarihte Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne devredilmiştir. Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmete açılan bu tarihi askeri binada Tophane-i Amire Beş Kubbe, Tophane-i Amire Tek Kubbe ve Tophane-i Amire Sarnıçlar olmak üzere üç ayrı sergi holü bulunmakta ve bu mekanlarda yurtiçi ve yurtdışı sergiler düzenlenmektedir.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Arsin, Trabzon</span> Trabzonun ilçesi

Arsin, Trabzon ilinin bir ilçesidir.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

Barutlu silahlarla savaş ya da daha yaygın kullanımla Ateşli Silahlarla Savaş, barutun bu patlayıcı maddenin kullanımına elverişli silahların kullanılması ve bu silah teknolojisinin geliştirilmesiyle zamanla savaşların ana silahları kategorisini oluşturmasıyla ortaya çıkan bir savaş tarzıdır. Avrupa ve Asya'da onbeşinci yüzyıldan itibaren sınırlı bir şekilde başlamış ve ondokuzuncu yüzyıl ortalarına kadar sürmüştür. 1792'den 1815'e kadar süren Napolyon Savaşları'nda doruk noktasına ulaşmıştır. Barutun Çinliler tarafından bulunduğunu belirten İngiliz felsefeci ve dinadamı Roger Bacon bu tarz savaşın ilk savunucularındandı.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">Av tüfeği</span> ek bir ateşlemede bir veya daha fazla mermi ateşleyebilen yivsiz ateşli silah

Av tüfeği, avcılıkta kullanılan tüfeklere verilen genel ad. Ancak Türkiye'de yürürlükte olan yasalar gereği yivli av tüfeklerinin satın alınması bulundurulması ve taşınması oldukça zor koşullara dayandığından olsa gerek ki uzun zamandan beri av tüfeği kavramı "yivsiz av tüfekleri" için kullanılmaktadır ancak gerçekte yivli tüfekler de birer av tüfeği kavramına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Airsoft</span>

Airsoft oyuncağı, Airsoft oyununda kullanılan gerçeğine oldukça benzeyen tüfek, tabanca vb. silahların genel adıdır. Airsoft oyunu, bir askeri simülasyon oyunudur. Oyuncaklar, mühimmat olarak 6 mm'lik, biyolojik olarak çözülebilen plastik boncuklar kullanır. Plastik boncuklar, silahın içindeki piston ile ürettiği sıkıştırılmış havayı ya da 340 gramlık CO2 tüpleri kullanır. Airsoft oyuncakları kesinlikle barut veya gerçek mühimmat kullanmaz. Gerçek mühimmat kullanmak için modifiye edilemez. Herhangi bir insanı mühimmatı ile ağır bir şekilde yaralayamaz veya öldüremez. Fakat eğer insan gözüne yüksek güçlü bir oyuncakla ile direkt bir atış yapılırsa, kılcal damarların çatlamasına, doku hasarına veya gözde geçici ya da bazen kalıcı görme bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu sebepten airsoft oyuncakları kullanılırken daima korunma gözlüğü takılması ve herhangi bir canlının gözüne ateş edip sağlığının tehlikeye atılmaması gerekmektedir. Airsoft oyuncakları, tüfek, tabanca, makinalı tüfek, keskin nişancı tüfeği vb. silahların kopyası olarak bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanuni Anadolu Lisesi</span> Trabzonda bir okul

Kanuni Anadolu Lisesi, eskiden Frontistirio Trapezuntas, 1889 yılında Mühendis Kakudilis tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir lise olarak hizmet vermektedir. Bina, görkemiyle ve tarihe tanıklık etmesiyle Trabzon'un tarihi ve estetik açıdan en değerli yapılarından biridir. Ayrıca bina Trabzon şehrinin en etkileyici Rum eseri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

<span class="mw-page-title-main">Zigana (tabanca)</span>

Zigana, TİSAŞ tarafından üretilen Türkiye yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 2001 yılında üretimine başlanmış olup Türkiye'nin özgün tasarıma sahip ilk tabancalardan biridir.

Kanuni, TİSAŞ tarafından üretilen Türkiye yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 1998 yılında üretimine başlanmış olup Türkiye'nin özgün tasarıma sahip ilk tabancalardan biridir.

Girsan Makina ve Hafif Silah Sanayi Ticaret A.Ş. (GİRSAN), Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir. Şirketin başlıca ürünleri tabanca ve av tüfekleri olup silahları sivil, polis ve ordu tarafından dünya çapında kullanılmaktadır. Şirketin merkezi Giresun'da yer almaktadır.

Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş., Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir. Şirket, 1880 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuştur. Başlıca ürünleri tabanca, askeri silah ve av tüfekleridir. Şirketin merkezi Düzce'nin Beyköy beldesinde yer almaktadır.

CANiK, Samsun Yurt Savunma (SYS) Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren bir ateşli silah üreticisidir. Şirketin yönetim merkezi İstanbul'da, üretim tesisi ise Samsun'da bulunmaktadır. 69 ülkede kolluk kuvvetleri, siviller ve müsabaka atıcıları tarafından kullanılmaktadır. Şirket, Waltther P99 temel alınarak geliştirilen polimer gövdeli TP9 serisi tabancalarıyla bilinmektedir.

Tip 64 tabanca, daha önce Halk Kurtuluş Ordusu'nda (HKO) kullanılan, yerini başka silahların almasına rağmen hala bazı Çin polis güçlerinin hizmetinde olan yarı otomatik bir tabancadır. Tip 64 tabanca, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yerli olarak geliştirilen ilk ateşli silahtı ve ilk önce yalnızca yüksek rütbeli askeri subaylara ve yetkililere verildi, ancak o zamandan beri HKO'nun her kısmına dağıtıldı. Tip 64 tabanca daha sonra çeşitli Halk Silahlı Polislerine ve sivil polis güçlerine dağıtıldı. Tip 64 tabanca, tabancadan büyük, entegre susturucusu ile ayırt edilebilen ilgisiz ancak benzer şekilde adlandırılan Tip 64 sessiz tabancayla karıştırılmamalıdır.