İçeriğe atla

Türküola Müzik

Türküola Müzik (Ticari ünvanı: Türküola Müzik ve Film Yapım A.Ş.); İstanbul, Fatih, Unkapanı'ndaki IMÇ çarşısında bulunan, Türkiye merkezli müzik kayıt şirketidir.[1]

1964 yılında Almanya'nın Köln şehrinde faaliyete giren Türküola, Türkiye'de ilk defa 1973 yılında yayınlarına başladı.[2] Bir dönemde Akbaş Müzik ve ADS Müzik adlı müzik şirketi ile ortak dağıtım ve prodüksiyon yapmıştır. Bünyesinde Hakkı Bulut, Cem Karaca, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Selda Bağcan, Zeki Müren, Derdiyoklar, Barış Manço gibi birçok ünlü sanatçıyı barındırmıştır. Ayrıca Ferdi Tayfur, Hakkı Bulut, Orhan Gencebay, Ajda Pekkan, Gönül Akkor, Ümit Besen ve Arif Susam gibi birçok ünlü sanatçının plak ve kasetlerinin telif haklarını satın alarak bu albümlerin yurt dışında yaşayan gurbetçilerle buluşmasını sağlamıştır.[3]

Türküola müzik, müzik yapımcılarının meslek birliği olan Mü-yap üyesidir.[4]

Firma halihazırda 250'nin üzerinde geçmiş dönem ve günümüz sanatçılarına ait albümlerin satışını birçok platformda[5][6][7][8] yapmaktadır.[9]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Türküola Müzik". turkuolamuzik.com. 15 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  2. ^ "Türküola". 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  3. ^ "Türküola Müzik". YouTube. 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  4. ^ "TÜRKÜOLA MÜZİK VE FİLM YAPIM SAN. VE TİC. A.Ş. – MÜ-YAP". 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  5. ^ "Türküola Müzik Albümleri". 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  6. ^ "Türküola Müzik | Plak - CD - Kitap | esenshop.com". esenshop - Yerli Plak, Yabancı Plak LP, CD, DVD. 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  7. ^ "Türküola". Opus3a. 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  8. ^ "Türküola Müzik Ürünleri". idefix. 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  9. ^ "Türküola Müzik". turkuolamuzik.com. 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Bulut</span> Türk halk müziği sanatçısı

Hakkı Bulut, Türk arabesk şarkıcısı-şarkı yazarı, müzik yapımcısı, öğretmen ve oyuncudur.

Coşkun Sabah, Süryani asıllı Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve udidir. Annesinin adı Roza, babasının adı Tekin'dir. Evli ve iki kız babasıdır. Gülben Ergen'in de aranjörlüğünü yapan Taşkın Sabah kardeşi, keman ve ud sanatçısı olan ve Avustralya'da yaşayan Bülent Sabah ise ağabeyidir.

Fatma Hümeyra Akbay veya bilinen sahne adıyla Hümeyra, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

Saniye Gülden Göktürk ya da bilinen adıyla Gülden Karaböcek, Türk şarkıcıdır.

Neşe Karaböcek, Türk ses sanatçısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Sibel Can</span> Türk şarkıcı

Sibel Can, doğum adıyla Sibel Cangüre,, Türk şarkıcı ve oyuncu. Kariyerine dansöz olarak başlayan Can, daha sonra şarkıcılık yapmaya başladı ve günümüzde televizyon ve sinema oyunculuğu ile sunuculuk da yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Söyler</span> Türk halk müziği sanatçısı

Halil Söyler veya bilinen adıyla Zaralı Halil Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı ve besteciydi. 1950'li ve 1960'lı yıllarda yaptığı kayıtlar, sonraki kuşak müzisyenleri etkileyen şarkıcılık ve söz yazarlığı ile halk müziğinin usta sanatçıları içinde yer aldı. Kayıt kariyeri sadece on yıla yakın sürmüş olmasına rağmen, Türk halk müziği'nin ve 20. yüzyılın en etkili müzisyenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Nur Belda Türk pop müzik ve Anadolu Rock sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Yüksel Özkasap</span> Türk ses sanatçısı

Yüksel Özkasap, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Selami Şahin</span> Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve yapımcı

Selami Şahin, Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Uzelli Müzik</span>

Uzelli Müzik, 1974 yılında kurulan Türk müzik şirketidir.

<i>İnsan Sevince</i> (albüm)

İnsan Sevince, 9 Mart 1981 tarihinde Ferdi Tayfur'un Elenor Plak firmasından çıkardığı albümdür. Albümde toplam 10 şarkı bulunmaktadır. Albümdeki çoğu eserde Ferdi Tayfur'un kendi imzası vardır.

<i>Sevda Yolu</i> 1986da çıkan Müslüm Gürses albümü

Sevda Yolu, Müslüm Gürses'in 3 Mart 1986'da Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Albümde yer alan Gidecek Bir Gün şarkısı dönemin hit şarkılarından olmuş ve sonrasında birçok sanatçı tarafından da seslendirilmiştir. Albümdeki Ayırdılar Sevenleri şarkısı dışında diğer şarkıların tamamında Yunus Bülbül'ün imzası bulunmaktadır.

<i>Talihsizler</i> 1987 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Talihsizler, Müslüm Gürses'in 1987 yılında Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Özdemir Müzik</span>

Özdemir Müzik veya Özdemir Plak, 1984 yılında İbrahim Özdemir ve Mustafa Özdemir tarafından kurulan müzik yapım şirketi. 1980'li yılların ilk yarısında kurulan şirket 2000'li yılların başına kadar yayınladığı Türk halk müziği tarzındaki albümlerle ön plana çıktı. Abdullah Papur, Mahzuni Şerif, Hakkı Bulut, Seyfi Doğanay, Âşık Gülabi, Ceylan, Müslüm Gürses, Kubat, Sinan Özen, İzzet Yıldızhan, Kızılırmak, Suzan Sümbül, Ufuk Özdemi ve Kemal Kaplan gibi sanatçıların albümlerini yayınladı. 1990'lı yılların ortalarında arabesk ve fantezi tarzında müzik türlerini de yayınlamaya başladı. Şirket 1980'li yılların sonunda solo albümlerin yanı sıra proje ve derleme albümlerde yayınlamaya başladı. 2000'li yılların ortalarından itibaren Şahsenem, Aylin Coşkun, Sevgül Gülmez, Harika Esra ve Sevda Giray gibi pop tarzındaki sanatçıların albümlerini yayınlamaya başladı.

Cengiz Coşkuner, Türk müzisyen, besteci, şarkıcı ve aranjör.

<span class="mw-page-title-main">Minareci</span>

Minareci, Tahir Minareci tarafından kurulan Almanya merkezli bir müzik ve film dağıtım şirketidir. Şirket, özellikle 1970'li ve 1980'li yıllarda yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye'de çıkan müzik albümlerine ve filmlere ulaşabilmesini sağlamak amacıyla faaliyet göstermiştir. Türkiye'den çeşitli sanatçıların albümlerini yurtdışında yaşayan Türk topluluklarına sunmuştur.