Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.
Türk dilleri alfabeleri veya çağdaş Türk yazı dilleri alfabeleri çağdaş dönem Türk yazı dilleri için kullanılan çeşitli alfabelerdir. Uzun tarihî dönemler içinde kullanılmış olan Türk yazı sistemlerinin sonrasında, bazılarının terki, bazılarının devamı ile günümüzde kullanımda olmuşlardır.

Kiril alfabesi, Avrasya'da çeşitli dillerin yazımı için kullanılan alfabedir. Çeşitli Slav, Kafkas, Moğol, Ural, ve İranî dillerinin resmî alfabesidir. En eski Slav kitaplarının yazıldığı iki alfabeden biri olan Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşturulmuştur.
Х Kiril alfabesinin 23. harfidir. Türkçedeki normal H sesinden biraz farklıdır. Ötümsüz artdamaksıl sürtünmeli ünsüz (dinle) sesini göstermek için kullanılır. Normal H sesinden biraz daha sert ve hırıltılıdır. H sesi hiçbir engele takılmadan çıkarken, bu ses boğazın üst kısmında titreşir.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, 2019 yılı Şubat ayı itibarıyla yenilenen şekliyle 2 harfli bölge kodu, 4 haneli sayı ve 2 harfli alfa kodu içerir. Plakanın sol kısmında mavi şerit vardır ve bu şeritte Kuzey Makedonya'nın uluslararası taşıt kodu NMK yer alır. Şubat 2019 öncesine bu mavi şeritte MK yazmaktaydı.

ICAO hava meydanı kodları ya da resmî adıyla location indicators, ICAO tarafından Dünya üzerindeki tüm hava meydanlarını tanımlamak üzere her bir meydan için oluşturulmuş 4 karakterli alfanümerik kodlar. Bu kodlar ICAO Document 7910: Location Indicators belgesinde yayımlanır. Örneğin Heathrow Havalimanı'nın ICAO kodu EGLL'dir.

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

Avrupa taşıt plaka kodları metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır. Bu söz konusu kayıt tanımlayıcı, ilgili otoritenin veri tabanına göre oluşturulan sayısal veya alfasayısal kodlardır. Avrupa'daki ülkelerin çoğu, Avrupa Birliği taşıt plaka tarzına benzer şekilde, taşıt plakalarında ortak bir biçim uyarlaması yapmıştır. Karayolu Trafiği Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin hükümlerini karşılayan bu plaka biçimi, devlet sınırı aşan taşıtların arkalarında kayıtlı oldukları kendi ülkelerine ait ayırt edici kod işareti taşıma zorunluluğunu belirtir. Bu işaret, plakadan ayrı olarak kullanılabilen oval bir yapıştırma olabileceği gibi, taşıt plakası içine de yerleştirilebilir. Söz konusu ayırt edici işaret taşıt plakalarına eklemlenirse, taşıtın ön taşıt plakasında da görünmesi gerekir ve bayrak, millî devlet amblemi veya bölgesel ekonomik entegrasyon kurum amblemi ile beraber düzenlenebilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Bugün kullanılan KKTC plakaları, 1973 yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmadan önce kullanılmaya başlanan plaka modelinin devamıdır. Ön plaka beyaz, arka plaka sarıdır ve plakalar kırmızı çizgiyle çevrilidir.
Bosna-Hersek taşıt plaka kodları, 1998'den itibaren bugünkü tarzına kavuşmuştur. Bugünkü taşıt plakaları ikisi harf beşi rakam olan toplam yedi karakter içerirler. Plakalar ülke çapında tek tiptir ve şehir, belediye, kanton veya entite gibi aracın kayıt yerine dair herhangi bir işaret taşımaz. Buna benzer şekilde, plakalarda herhangi bir arma da yoktur.
Arnavutluk'ta araç plakaları bölge ulaşım müdürlükleri tarafından verilmektedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının güneyinde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. GKRY plakaları, üç harf ve üç rakamdan oluşur. Basit bir numaralandırma sistemi kullanılır; rakamlar harf sırası için 1 ile 999 arasında değişir, örneğin MAA 999'dan sonra verilen plakalar MAB 1 olacaktır. Bununla birlikte, kayıt sahiplerinin mevcut harf diziliminde mevcut numaralardan bir sayı seçmesine izin verilebilir.

Rusya taşıt plaka kodları, Rusya'da araçların tescilini göstermek için kullanılan kodlardır.

Belarus araç tescil plakaları güncel olarak dört rakam, iki harf ve başka bir rakamdan oluşmaktadır. Harflerin ilki ve sondaki rakam aracın kayıtlı olduğu Belarus bölgesini gösterir.

Japonya taşıt plaka kodları, Japonya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, ülke çapında Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kara Taşımacılığı Müdürlükleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak, ulusal hükûmet yerine yerel belediye, küçük motor hacmine sahip bazı araçları kaydettirmektedir.
Tunus taşıt plaka kodları, Tunus'ta kullanılan resmî taşıt plakalarıdır.

Almanya taşıt plaka kodları, Almanya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, 1906'dan beri var olup mevcut sistem 1956'dan beri kullanılmaktadır. Alman taşıt plakaları, resmi olarak ilçe yetkilileri tarafından verilen, standart formatta alfasayısal plakalardır.
İsviçre taşıt plaka kodları, İsviçre'de kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakalar, kanton için iki harfli bir kod ve en fazla altı haneli bir sayıdan oluşur. Arka plakalarda ayrıca İsviçre ve ilgili kantonun arması bulunmaktadır.
Bulgaristan taşıt plaka kodları, Bulgaristan'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakanın sol tarafında, beyaz bir arka plan üzerinde siyah glifler ve Avrupa bayrağını gösteren mavi dikey bir "AB şeridi" ve bunun altında Bulgaristan'ın ülke kodu olan BG yer alır.