İçeriğe atla

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü

Koordinatlar: 37°55′46.92″K 58°23′28.32″D / 37.9297000°K 58.3912000°D / 37.9297000; 58.3912000
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
Türkmenistanyň Daşary Işler Ministrliginiň Halkara Gatnaşyklary Instituty
Harita
Kuruluş20 Mart 2008
TürDevlet üniversitesi
BağlılıkTürkmenistan Dışişleri Bakanlığı
RektörBaba Zahirov
KonumAşkabat, Türkmenistan
37°55′46.92″K 58°23′28.32″D / 37.9297000°K 58.3912000°D / 37.9297000; 58.3912000

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (TürkmenceTürkmenistanyň Daşary Işler Ministrliginiň Halkara Gatnaşyklary Instituty), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir diplomasi üniversitesidir. 20 Mart 2008 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un kararnamesi kurulmuş olup Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır.[1]

Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, ülkenin diplomasi akademisi olarak bilinmektedir.[2]

Müfredat

Enstitü, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, uluslararası ekonomik ilişkiler ve uluslararası gazetecilik olmak üzere dört fakülteye ve uluslararası ilişkiler ve diplomasi, uluslararası ve karşılaştırmalı hukuk, uluslararası ekonomik ilişkiler, gazetecilik teorisi ve pratiği, dünya dilleri ve sosyal bilimler olmak üzere bunlara bağlı altı bölüme sahiptir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Ministry of Foreign Affairs official website". 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  2. ^ a b Institute of International Relations of the Ministry of Foreign Affairs of Turkmenistan (brochure)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü</span>

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü uluslararası alanda profesyoneller hazırlayan bir bilim merkezidir. Rusya Federasyonu'nun en elit üniversitesidir. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi isminde farklı bir yükseköğretim kurumu daha bulunmaktadır. MGIMO Universitesi Rusya'nın beyin takımının olduğu en saygın kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. Kuzey Kıbrıs pasaportu sadece 7 ülkede geçerli olmakta olup, vize uygulamayan tek ülke Türkiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Etiyopya ilişkileri. Etiyopya ilk kez 1959'da Ankara'ya büyükelçilik açtı ama 1976'da ekonomik sebeplerden ötürü elçilik kapatıldı. Daha sonra büyükelçilik 2006 yılında tekrar aktif hale geldi. İlişkiler Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk Sahra Altı konsolosluğu 1910-1912 yılları arasında Harar'da açılmıştır. Daha sonra 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa'ya büyükelçilik açmıştır. Türkiye, Etiyopya'da büyükelçilik açan 6. devlettir. Bugün iki ülke arasında ekonomik ve siyasi açıdan oldukça iyidir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Kenya ilişkileri, Türkiye Nairobi'de 1968 de büyükelçiğini açmıştır. Bugün Kenya'nın Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (İsrail)</span> Kurum

İsrail Dışişleri Bakanlığı İsrail hükûmetinin en önemli bakanlıklarından biridir. Bakanlığın rolü, İsrail'in dış politikasını uygulamaktır ve diğer ülkelerle ekonomi, kültür ve bilim alanlarında ilişkiler kurmaktır. Dış İşleri Bakanlığı, Kudüs’ün Givat Ram adlı muhitinde bulunan hükûmet yerleşkesindedir. Yisrael Katz şu anki Dışişleri Bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da ülkenin dış ilişkilerinin ve dış politikasının düzenlenmesinden sorumlu bakanlıktır. Bakanlık, Moskova'da Smolensk Meydanı'nda yer almaktadır. Mevcut bakan Sergey Lavrov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, Sovyetler Birliği'nin dağılması neticesinde kurulan yeni bağımsız ülkede büyükelçilik açan ilk ülke olarak Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan dünyanın ilk ülkesi oldu. Türkmenistan'ın, Ankara'da bir büyükelçisi ve İstanbul'da bir başkonsolosu var. Her iki ülke de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. İki ülke yakın kültürel bağlantıları paylaşıyor. Türkiye, Türkmen pasaportu sahiplerinin vizesiz ziyaret edebileceği 47 ülkeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Çin)</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Çin Hükûmeti'ne bağlı, Çin'in dış ilişkileriyle ilgili işlerin yürütülmesi için sorumlu devlet bakanlığıdır. Bakanlığın merkezi Çin'in başkenti Pekin'dedir ve Dışişleri Bakanı'nın önderliği altında işlerini yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Türkiye ilişkileri</span> Guatemala ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Guatemala-Türkiye ilişkileri Guatemala ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Guatemala'nın Ankara Büyükelçliği Nisan 2017'de Türkiye'nin Guatemala Büyükelçiliği Ağustos 2015'te faaliyete geçmiştir. Guatemala'nın ayrıca İstanbul'da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Malta-Türkiye ilişkileri</span>

Malta-Türkiye ilişkileri, Malta ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Tasnim Aslam daha önce Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olarak görev yapan Pakistanlı bir kariyer diplomatıydı.

<span class="mw-page-title-main">Botsvana-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Botsvana-Türkiye ilişkileri, Botsvana ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gaborone'de 15 Ekim 2014'ten beri büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Yunanistan ilişkileri</span> İki Taraflı Slav Birlikteliği

Yunanistan-Rusya ilişkileri, Yunanistan ile Rusya ve selefi devletler arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Rus İmparatorluğu ile Yunan devleti arasındaki diplomatik ilişkiler Eylül 1828'de kuruldu. Hem Yunanistan hem de Rusya, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı ve Karadeniz Ekonomik İş birliği Teşkilatı gibi bazı uluslararası kuruluşların tam üyesidir. Yunanistan'ın NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, ilişkileri oldukça güçlüydü.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

Rusya'nın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Rusya Federasyonu'nun diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Bu metin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, uluslararası hukuk gereği Sovyetler Birliği'nin ardılı konumunda bulunan Rusya Federasyonu'nun dış ilişkilerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları-Türkiye ilişkileri</span>

Solomon Adaları-Türkiye ilişkileri, Solomon Adaları ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mart 1979'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tonga-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatic relations between Tonga and Turkey

Tonga-Türkiye ilişkileri, Tonga ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 26 Ocak 1976'da başladı.