İçeriğe atla

Türkmenbaşı Uluslararası Limanı

Türkmenbaşı Uluslararası Limanı

Türkmenbaşı Uluslararası Limanı (Türkmence: Türkmenbaşy halkara deňiz porty), Türkmenistan'ın Türkmenbaşı'ndaki ana yolcu limanı ve kargo limanıdır. Hazar Denizi'nin doğu kesiminde yer almaktadır. Düzenli hatlar Bakü (Azerbaycan), Aktau (Kazakistan) ve Astrahan'a (Rusya) seferler yapmaktadır.[1] Türkmenistan'ın en büyük limanıdır.

Tarih

1998 yılında Türkmenbaşı Limanı
Türkmenbaşı Limanı ve Hazar Denizi

Liman, Ekim 1896'da Hazar Denizi'nin doğu kıyısında kuruldu.

1 Ocak 1903'te Deniz Ticaret Limanı Otoritesi kuruldu.

Yıllar geçtikçe kargo trafiği arttı, bu nedenle bir feribot terminali inşa etme fikri ortaya çıktı. 1959'dan beri liman bir feribot inşaatına başladı. 1962'de Bakü-Krasnovodsk feribot hattında düzenli seferler yapılmaya başlandı. Feribot terminal taşımacılığı, kargo teslimatını önemli ölçüde hızlandırdı.

2000-2003'te büyük bir yeniden yapılanma projesi başladı. Eski liman, gemiler ve depolar için yeni rıhtımlar ve modern ekipmanlarla diğer tesisler için yeniden inşa edildi. Bu, liman hizmetlerinin en üst düzeyde sunulmasını mümkün kılmıştır.

2013 yılında, liman yolcu katamaranı "Charlak"ı inşa etti. Liman tarihinde bu seviyedeki ilk gemi inşa projesiydi.[2]

15 Ağustos 2013'te bir Türk şirketi olan GAP İnşaat, limanın inşası için 2 milyar dolar değerinde yeni bir projeye başladı.[3][3][4] Temel atma törenine Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.[5] İnşaat 2018 yılında tamamlanmıştır.[6] Proje, 1 milyon 200 bin metrekarelik vapur, yolcu ve kargo terminallerinin yapımını içermektedir.[7] Ayrıca bir tersane inşa edilmesi planlanmaktadır.[8]

Önemi

Türkmenbaşı limanı Avrasya'da büyük jeopolitik öneme sahiptir. Avrupa-Kafkasya-Asya (TRACECA) ticaret yolu üzerinde yer almakta olup, yükleme ve boşaltma operasyonlarını gerçekleştirmek için yıl boyunca 24 saat gemileri ağırlayabilmektedir. Liman, Orta Asya'yı deniz, kara ve demir yolları ile Avrupa'ya bağlayan bir "deniz kapısı"dır ve bölgede önemli bir geçiş merkezi olarak hizmet vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  4. ^ https://web.archive.org/web/20131004215835/ []
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  6. ^ =http://turkmenbashiseaport.tm/en/page/about-Us-History%7Ctitle=History 22 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Otobüsleri</span> İBB tarafından kurulmuş bir şirket

İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 2005 Mart ayında, TDİ'ye bağlı Şehirhatları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne devredilmiştir. İDO günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Havalimanı</span> Türkiyenin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanı

Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Esenboğa Havalimanı</span> Kuzeydoğu Ankara, Türkiyede uluslararası havalimanı

Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Çubuk ilçesi sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenbaşı (şehir)</span>

Türkmenbaşı, önceki adıyla Krasnovodsk, Türkmenistan'da bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı</span>

Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 20 km kuzeydoğusunda yer alan uluslararası bir havalimanıdır. Bütün Kafkasya bölgesinin en büyük ve en işlek havalimanıdır ve uçuş merkezdir. Ulusal bayrak taşıyıcısı Azerbaycan Hava Yolları'nın ana operasyon merkezidir. 10 Mart 2004'te havalimanına eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in adı verilmiş ve IATA kodu değiştirilmiştir. Kuzey ve güney olmak üzere iki yolcu terminali ve bir kargo terminali bulunmaktadır. Ayrıca hemen yakınında bir kamyon-tır otoparkı ve otel vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E60</span>

Avrupa E-yolu E60, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Brest şehrinde başlayıp, Kırgızistan'daki İrkeştam Geçiti'nde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6200 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun 2. Avrupa E-yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı</span>

Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan ve 1902 yılında hizmete giren bir deniz limanı. Liman, şehrin kıyısında Bakü Körfezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da ulaşım</span>

Azerbaycan'da ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Limanı</span> İzmir, Türkiyede bir liman

İzmir Limanı veya Alsancak Limanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, İzmir Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından on üçüncü büyük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı</span>

Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Türkmenbaşı'da bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, 1959 yılında inşa edilmiş olup şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

Türkmendemiryolları Acentesı, Türkmenistan'da devlete ait bir demiryolları işletmecisidir. Şirket, ülke çapında 4.980 km demiryolu ve 345'ten fazla tren istasyonu işletmektedir. Şirket Türkmenistan Sanayi ve İnşaat Bakanlığı'na aittir. Merkezi Aşkabat'dadır.

Sittwe Limanı, 2016 yılında Hindistan tarafından Bengal Körfezi'ndeki Myanmar'daki Arakan Eyaletinin başkenti Sittwe'de inşa edilen bir derin su limanıdır. Kaladan Nehri'nin ağzında yer alan 120 Milyon ABD Doları tutarındaki liman, Hindistan ile Myanmar arasında yürütülen Kaladan Multi-Modal Transit Taşımacılık Projesi kapsamında Hindistan tarafından finanse ediliyor. Proje, Güneybatı Myanmar ve Kuzeydoğu Hindistan'da ulaşım altyapısını geliştirmeyi amaçlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Lapis Lazuli Koridoru</span>

Lapis Lazuli Koridoru, 2018 yılında açılan ve Afganistan'ı Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlayan uluslararası bir transit güzergâhtır.

<span class="mw-page-title-main">Batum Limanı</span>

Batum Limanı Gürcistan'ın en büyük konteyner, feribot ve genel kargo limanıdır. Karadeniz'in güneydoğu kıyısında, Batum şehrinde yer almaktadır. Liman aynı zamanda Kazakistan ve Azerbaycan'daki petrol refinerileri için önemli bir transit limanı olarak kullanılmaktadır. Batum Limanı, çeşitli kargolar, gemiler ve yolcular için müşteri gereksinimlerini karşılayabilmektedir. Liman beş terminalden oluşmaktadır: petrol terminali, kuru yük terminali, konteyner terminali, demiryolu-feribot geçişi ve yolcu terminali. Bu terminaller, yüklerin zamanında ve kaliteli bir şekilde işlenmesini kolaylaştıran ve limanın müşterilerinin gereksinimlerini karşılayan uygun vinçlerle donatılmıştır.