İçeriğe atla

Türkiyeli Avrupa

Türkiyeli Avrupa, Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye olası etkileri
YazarlarSedat Laçiner
Mehmet Özcan
İhsan Bal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonuTürkiye-AB ilişkileri
TürAraştırma
Yayım2005
YayımcıUSAK
Sayfa260

Türkiyeli Avrupa, Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye olası etkileri, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerine farklı bir açıdan bakan eser ve bu eserin ortaya çıkması için USAK tarafından başlatılan projenin ortak adıdır. Proje iki yıl sürmüştür. Eser Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Almanca olarak da yayınlanmıştır. Yazarları Sedat Laçiner, Mehmet Özcan ve İhsan Bal'dır. Ankara merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından 2005 yılında yayınlanan eser halen Türkiye, Almanya ve İngilizce konuşan ülkelerde satılmaktadır. Kitap toplam 260 sayfadır.

Konusu

İçerdiği kısımlar

  • I. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin Türk dış ilişkileri ve AB dış ilişkileri üzerine olası etkileri (Sedat Laçiner) sayfa 19-130
  • II. Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde yasadışı göç (Mehmet Özcan) sayfa 131-202
  • III. Küresel terörle mücadelede Türkiye-AB eksenli Güvenlik politikaları: Yeni bir alternatif labilir mi? (İhsan Bal) sayfa 203-255.

Kitap hakkında yapılan yorumlar

  • "Sedat Laçiner, Mehmet Özcan ve İhsan Bal'ın kaleme aldığı Türkiyeli Avrupa Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa Birliği'ne olası etkilerini inceliyor. Kitap ilişkilere farklı bir pencereden bakıyor. Yazarlar, kültürlerarası ilişkiden kimliğe, uluslararası göç ve suçtan teröre kadar geniş bir alanda Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini ele alıyor. Kitaptan çıkan sonuç, tam üyelikten Türkiye'den çok AB'nin karlı çıkacağı... Yüzeysel tartışmaların, siyah-beyaz kavgaların, geçmişi tekrar eden kitap ve programların içinde soluk aldıracak bir eser..." Mehmet Ali Birand, 5 Şubat 2005 [1] 11 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • "Önümde iki nefis kitap var. İlki, Sedat Laçiner'in Türk-Ermeni İlişkileri. Araştırmanın önemi, Türkiye'de ilk kez soykırımının ötesine geçerek Ermeni Sorunu'nun Ermenistan Devleti ve diaspora Ermenileri tarafından nasıl kullanıldığını ve buna karşın Türkiye'nin tepkilerini zaman içinde nasıl oluşturduğunu, büyük bir vukufla, anlatıyor… İkincisi, yine Laçiner'e ait. Mehmet Özcan ve İhsan Bal ile kaleme alınan bu eser Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye olası etkilerini anlatıyor. Başlığı önemli: Türkiyeli Avrupa. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu yayını. Fevkalade aydınlatıcı bir eser. Herkes okumalı. Okumalı ki, herkes AB- Türkiye Cumhuriyeti hakkında abuk sabuk konuşmasın. Tebriklerimle beraber okuyucuya sunuyorum."

Mim Kemal Öke, 28 Kasım 2004 [2]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz Suphi Aktan</span> Türk diplomat

Gündüz Suphi Aktan, Türk diplomat ve köşe yazarı, eski ASAM Başkanı ve eski MHP Milletvekili. Düzenli olarak Radikal gazetesinde 1998-2007 yılları arasında yazmıştır.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

Arpaçay Barajı, Ermenistan-Türkiye sınırında Arpaçay üzerinde yer alan bir barajdır. Sulama ve taşkın önleme amacı ile 1975-1980 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın tamamlanmasıyla Kafkasya'nın en büyük üçüncü baraj gölü olan Arpaçay Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çağrı Erhan</span>

Çağrı Erhan, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">İktisadi Kalkınma Vakfı</span>

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), 1965 yılında İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası önderliğinde kurulmuş olup, kamuoyu ve iş dünyasını Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunmaktadır. İstanbul ofisi merkez olmak üzere, İKV'nin bir de Avrupa Birliği'nin merkezi olan Brüksel'de ofisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Celal Güzel</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Hasan Celal Güzel, Türk siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Türkiyenin Avrupa Birliğine devam eden katılım süreci

Türkiye, 14 Nisan 1987 tarihinde AB'nin öncülü olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) tam üye olmak için yaptığı başvurunun ardından Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülke olarak katılımını müzakere etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi</span>

Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi ya da eski adıyla Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Ertuğ</span>

İsmail Ertuğ, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Alman politilkacı.

Mustafa Aydın, Türk akademisyen. 2010-2018 yıllarında Kadir Has Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür. Avrupa Bilimler ve Sanat Akademisi ve OECD Yüksek Öğretimin Uluslararası Yönetimi Programı Yönetim Kurulu üyesidir.

İdris Bal, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Salim Uslu, Türk siyasetçi.

Ercüment Tezcan, Türk akademisyen 1989 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur. Doktorasını Paris V Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2015 yılında Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olmuştur. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri dışında yayımlanmış kitapları da vardır. Avrupa Birliği tarihi, kurumsal yapısı, yargı mekanizmaları, AB Rekabet Hukuku ve Türkiye-AB ilişkileri konularında uzmanlaşmıştır. Son dönemlerde Siyaset Felsefesi konusuna yönelmiştir.

Alexandre del Valle, Fransız siyaset bilimci, uluslararası ilişkiler ve jeopolitik uzmanı, deneme yazarı ve gazeteci, radikal İslam ve terör üzerinde çalışmalar yapan.

İnci Enginün, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen ve yazardır.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri, Avrupa Birliği kurulduktan bir yıl sonra, 1959'da Türkiye'nin başvurusu ile başlamıştır. Bu başvuru, Demokrat Parti lideri Adnan Menderes tarafından yapılmıştır.

Heyet-i Ayan Üyeleri, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir Senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olan Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş Meclis-i Âyan üyelerinin tam listesidir.