İçeriğe atla

Türkiye florasındaki prenanthes taksonları listesi

Türkiye florasında, Prenanthes cinsine bağlı toplam 3 takson bulunmaktadır. Bunlar 3 türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

Prenanthes L., Sp. Pl. 2: 797. (1753).

  1. Prenanthes petiolata (K.Koch) Sennikov, Bot. Zhurn. (Moscow & Leningrad) 82(2): 113 (1997). Artvin, Giresun, Kars, Ordu, Rize, Trabzon. Vikitür
  2. Prenanthes abietina (Boiss. & Balansa) Kirp., Fl. URSS 29: 270 (1964). Artvin, Rize. Vikitür
  3. Prenanthes purpurea L., Sp. Pl.: 797 (1753). Artvin. Vikitür

Fotoğraflar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rize (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

Türkiye biteyinde Cynoglossum cinsine bağlı 8 tür bulunmaktadır.

Türkiye florasında, Aster cinsine bağlı toplam 3 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 türe, 1 alt türe ve 0 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 0 kadardır.

Türkiye biteyinde Geranium cinsine bağlı 47 takson bulunmaktadır. Bunlar 36 türe, 10 alt türe ve 9 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 13'dür.

Türkiye biteyinde, Viola cinsine bağlı toplam 34 takson bulunmaktadır. Bunlar 29 tür ve 4 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 11'dir. Türkçede Viola cinsi üyelerine Menekşe adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Myosotis cinsine bağlı toplam 26 takson bulunmaktadır. Bunlar 23 tür ve 11 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Myosotis cinsi üyelerine Unutmabeni adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Alchemilla cinsine bağlı toplam 79 takson bulunmaktadır. Endemik takson sayısı 34'dür.

Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Vaccinium cinsine bağlı toplam 5 takson bulunmaktadır. Bunlar 4 tür ve buna bağlı 2 varyeteden oluşur. Endemik takson sayısı 1'dir. Bu liste son halidir.

Artvin milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2. döneminden beri Artvin şehrini temsil eden milletvekilleri ve senatörlerin listesidir.

  1. Anavatana iltihak eden Artvin, 18 Temmuz 1921 tarih ve 21 sayılı Resmi Ceride'de yayımlanan 133 sayılı Kanunla il olmuştur.
  2. 27 Mayıs 1933 tarih ve 2411 sayılı resmî Gazete'de yayımlanan 2197 sayılı Kanunla Artvin ve Rize illeri birleştirilmek suretiyle, merkezi Rize olmak üzere Çoruh adıyla il olmuştur.
  3. Çoruh İlinin adı, 25 Şubat 1956 tarih ve 9243 sayılı resmî Gazete'de yayımlanan 6668 sayılı Kanunla Artvin olarak değiştirilmiştir.
<span class="mw-page-title-main">Rize-Artvin Havalimanı</span> Türkiyede bir havalimanı

Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine hizmet veren havalimanıdır. Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra ülkenin deniz üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olmuştur. Rize'nin Pazar ilçesi sınırları içinde inşa edilen havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 3 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh vilayeti</span>

Çoruh vilayeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan on yıl sonra 1933 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kurulan bir vilayettir. Adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Rize ve Artvin vilayetlerinin birleştirilmesiyle kuruldu. 1936'da Rize vilayeti yeniden tesis edilince, Çoruh vilayeti sadece Artvin vilayetinin yerini almış oldu. 1956 yılında vilayetin adı yeniden Artvin vilayetine dönüştürüldü.

Prenanthes abietina, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından tanımlanmış ancak Moisey Elevich Kirpicznikov tarafından 1964'te Prenanthes cinsine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prenanthes purpurea</span> bitki türü

Mor eğikçiçek, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Artvin'de görülmüş olan mor eğikçiçek, yaklaşık 1350-1900 metre yükseklikteki Picea-Fagus ormanlarında yaşamaktadır. Avrupa ve Kafkasya'da yaygındır. Uzunluğu 30 ila 150 santimetre arasında değişmektedir. Çiçeklenme zamanı temmuz ve ağustos aylarıdır.

Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

Kars ilindeki Asteraceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.

Rize ilindeki Asteraceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.

Ordu ilindeki Asteraceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.

Trabzon ilindeki Asteraceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.

Giresun ilindeki Asteraceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.