İçeriğe atla

Türkiye florasındaki paeoniaceae taksonları listesi

Türkiye florasındaki Paeoniaceae familyası ait taksonlar listelenmiştir. 12 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Paeonia

  • Paeonia arietina
  • Paeonia daurica subsp. daurica
  • Paeonia daurica subsp. macrophylla
  • Paeonia kesrouanensis
  • Paeonia mascula subsp. bodurii
  • Paeonia mascula subsp. mascula
  • Paeonia peregrina
  • Paeonia tenuifolia
  • Paeonia × kayae

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göknar</span>

Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır.Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye'de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır 300 yıldan fazla yaşayabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Huş</span> bitki cinsi

Huş (Betula), huşgiller (Betulaceae) familyasının Betula cinsinden ağaç veya ağaççıklara verilen ad. Kabuğu Kuzey Avrasya ve Kuzey Amerika halklarınca kap kacak ya da kano yapımında kullanılır.80-140 yıl arası yaşarlar.

Biyolojik sınıflandırmada alt tür, bir türün dağılım alanı içinde farklı bölümlenmelerde yaşayan ve birbirlerinden morfolojik özelliklerinin farklılıkları ile ayrılan iki ya da daha fazla popülasyondan her biri için kullanılan terimdir. Tek bir alt tür kendi başına tanınamaz: Bir türün ya hiç alt türü yoktur ya da soyu tükenmiş dahi olsa en az iki alt türü olabilir. Bilimsel literatürde alt tür için subsp. ya da ssp. kısaltması kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şakayık</span>

Şakayık, Paeoniaceae (Şakayıkgiller) familyasının tek cinsi Paeonia altında yer alan türlerin ortak adı. Bu bitkiler Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgüdürler.

Türkiye biteyinde Fraxinus cinsine bağlı 11 takson bulunmaktadır. Bunlar 4 türe ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 1'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

Türkiye biteyinde Geranium cinsine bağlı 47 takson bulunmaktadır. Bunlar 36 türe, 10 alt türe ve 9 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 13'dür.

Türkiye biteyinde Clinopodium cinsine bağlı toplam 11 takson bulunmaktadır. Bunlar 15 tür ve 8 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 3'dür.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü</span>

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Cannes Film Festivali'nde verilen bir ödül. Jüri tarafından festivalin resmî bölümüne katılmış filmlerdeki erkek oyunculara verilir. İlk ödül 1946'da verilmiştir.

Türkiye florasında, Solidago cinsine bağlı toplam 3 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 türe, 2 alt türe ve 0 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 0 kadardır.

Türkiye biteyinde, Cyclamen cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 7 tür ve 6 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 4'tür. Türkçede Cyclamen cinsi üyelerine Siklamen adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Myosotis cinsine bağlı toplam 26 takson bulunmaktadır. Bunlar 23 tür ve 11 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Myosotis cinsi üyelerine Unutmabeni adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

<i>Orchis</i> bitki cinsi

Orchis, orkide ailesindeki (Orchidaceae) cinslerden bir tanesidir ve genel olarak Avrupa ve Kuzeybatı Afrika'da bulunur ve Tibet, Moğolistan ve Sincan'a kadar yayılış alanı uzar. Orchis'in adı, orkidelerin bir çoğunda görülen çifte tuberoid yumrularının görünümünden dolayı "testis" anlamına gelen Grekçe ὄρχις orchis kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Karel Bořivoj Presl</span> Çekyalı botanikçi

Karel Bořivoj Presl, Çek botanikçi. Bitki bilim mahlası C.Presl'dir.

Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.