İçeriğe atla

Türkiye arması

Türkiye arması
Ayrıntılar
KullananTürkiye Cumhuriyeti
ElemanlarAy yıldız
Kullanımı

Türkiye arması, pasaportlarda, kimlik kartlarında ve dış temsilciliklerde kullanılan sembol olan ay yıldızdır. Arma, Fransa arması ve diğer bazı ülkelerin armasında olduğu gibi yasal olarak düzenlenmemiştir, bu yüzden de facto olarak kullanılmaktadır. Kullanılan renkler ve bazen ay yıldızın baktığı yön farklılık gösterebilmektedir. Çeşitli devlet kurumlarında kırmızı zeminde beyaz ve kimlik kartlarında turkuaz zeminde kırmızı ay yıldız kullanılır. 1930'lardan başlayarak kullanılan eski nüfus cüzdanlarında beyaz zeminde kırmızı olarak sola bakan ay yıldız kullanılmıştır. Türk pasaportlarının kapağında altın sarısı ay yıldız bulunur. Elçilik girişlerindeki panolarda altın sarısı zemin üzerinde kırmızı ay yıldız vardır.

Tarihçe

Namık İsmail'in arma tasarımı

1922'de saltanatın kaldırılması ile padişahın armasının kullanımı bırakılmış, yerine bayraktaki ay yıldızın kullanımı benimsenmiştir. 1925'te Maarif Vekaleti, farklı bir devlet arması belirlemek için bir yarışma düzenlemiş ve sonucunda ressam Namık İsmail'in arması birinci olmuştur.[3][4] Türklerin simgesi olarak kabul edilen bozkurt figürünün yer aldığı arma resmî olarak kayda geçirilmemiş ve hiç kullanılmamıştır.[4] Bunun yerine yalnızca ay yıldızın arma olarak kullanılmasına devam edilmiş, kimlik kartları ve pasaportlar buna göre düzenlenmiştir.

2014 yılının Ağustos ayında ise iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, resmî olarak yeni bir armanın tasarlanması için 30 Milletvekiliyle birlikte "Türkiye Cumhuriyeti Devleti Resmî Armasının Belirlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı"nı partisinin Grup Başkanlığına sunmuştur.[5]

Armanın farklı kullanımları

Türkiye arması elçilik girişlerindeki panolarda kullanılır

Resmî kurumların kullandığı diğer arma ve logolar

Bakanlık logoları

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sistemi'ne geçiş sonrası tüm bakanlıkların logoları Cumhurbaşkanlığı arması referans alınarak tek tip olarak düzenlenmiştir. Orta kısımda bakanlığı temsil edecek ögeler ve (Kültür ve Turizm Bakanlığı hariç) ay yıldız bulunur. Çevredeki on altı yıldız ise tarihteki on altı Türk devletini temsil eder.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Turkish Visa Tips" (İngilizce). turkeytravelplanner.com. 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Akıllı Kart (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı)". Hürriyet. 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012. 
  3. ^ Pâkalın, Mehmet Zeki (1954). ""Namik Ismail bu son nümune üzerinde ufak bir tadil yapti ve son sekil"". Osmanlı tarih deyimleri ve terimleri sözlüǧü. 1 (1971 bas.). M.E.B. Devlet Kitapları. s. 8. Erişim tarihi: 17 Kasım 2011. 
  4. ^ a b "Arma". Aksiyon Dergisi, 373. Ocak 2002. 27 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2015. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin kendi armasını yapmak için girişimler olmuş. Ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bu proje kapsamında, 1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış. Birçok eserin katıldığı yarışmada Namık İsmail’in arması birincilik almış. Diğer tüm armalar gibi kalkan içerisinde bulunan armanın zemini kırmızıymış. Merkezinde Türk Bayrağını temsil eden ay yıldızın bulunduğu armanın alt kısmında Oğuz menkıbesini simgeleyen bir kurt resmi bulunuyormuş. Kurdun ayaklarının altında ise eski bir Türk silahı ‘harbe’ bulunuyormuş. Kalkanın altında bulunan İstiklal Madalyası ise harbi ve bunun neticesini muhafaza etmeyi simgeliyormuş. Başak ve meşe yapraklarıyla sarılı armanın ortasında ise Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen T.C harfleri varmış. Ancak Mustafa Kemal Atatürk’ün de çok istediği bu arma bir türlü resmi şekle sokulamadı. 
  5. ^ "Artık Türkiye'nin de bir arması olacak". milliyet.com.tr. 19 Ağustos 2014. 20 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu</span>

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu, Türkiye'yi, Türkiye Cumhurbaşkanlığı'nı ve cumhurbaşkanını temsil eden, Türkiye'nin resmî simgelerinden biri. Fors, Türk bayrağı ve cumhurbaşkanlığı armasının birleşiminden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya arması</span> Ulusal arma

Slovenya arması, Slovenya devleti tarafından günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan arması</span> Ulusal arma

Hırvatistan arması, Hırvatistan devletince günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya arması</span> Ulusal arma

Moritanya arması, Afrika ülkesi Moritanya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili arması</span> Ulusal arma

Fildişi Sahili arması, Afrika ülkesi Fildişi Sahili tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti arması</span> Ulusal arma

Kongo Cumhuriyeti arması, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamerun arması</span> Ulusal arma

Kamerun arması, Afrika ülkesi Kamerun tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya arması</span> Ulusal arma

Nijerya arması, Afrika ülkesi Nijerya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma 20 Mayıs 1960 tarihinde Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından kullanıma verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik arması</span> Ulusal arma

Mozambik arması, Afrika ülkesi Mozambik tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liberya arması</span> Ulusal arma

Liberya arması, Afrika ülkesi Liberya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe arması</span> Ulusal arma

São Tomé ve Príncipe arması, Afrika ülkesi São Tomé ve Príncipe tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panama arması</span> Ulusal arma

Panama arması, Orta Amerika'da yer alan Panama'nın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Burun Adaları arması</span> Ulusal arma

Yeşil Burun arması, Afrika ülkesi Yeşil Burun Adaları tarafından resmî olarak kullanılan devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya arması</span> Ulusal arma

Tanzanya arması, Afrika ülkesi Tanzanya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gana arması</span> Gananın resmî devlet arması

Gana arması, Afrika ülkesi Gana tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma bağımsızlığın kazanılmasından iki gün önce 4 Mart 1957 tarihinde Kraliçe II. Elizabeth tarafından takdim edilmiştir.

Cezayir arması, Afrika ülkesi Cezayir tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya arması</span> Ulusal arma

Etiyopya arması, Afrika ülkesi Etiyopya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius arması</span> Ulusal arma

Mauritius arması, Afrika ülkesi Mauritius tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma 1906 yılında VII. Edward tarafından takdim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti arması</span> Ulusal arma

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti arması, Afrika kıtasında bulunan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini ilan eden ancak kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde bağımsızlığın ilan edildiği 27 Şubat 1976 tarihinde kabul edilen resmî devlet armasıdır.

Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.