İçeriğe atla

Türkiye Ulusal Coğrafi Veri Altyapısı: CBS-A

Türkiye Ulusal Coğrafi Veri Altyapısı: CBS-A, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi'ne (TUCBS) veri sağlamak amacıyla 2004 ve 2007 yılları arasında ilgili kurum ve kuruluşların kullanımına açık, teknolojik gelişmelere uygun bir e-dönüşüm projesidir. Proje öngörüldüğü üzere 2007 yılında Türkiye genelinde tamamlanmış ve kullanılmaya başlanmıştır.[1]

Projede Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığı öncesinde özellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün mekansal bazlı haritaya dayalı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS)[2] sistemine diğer kurumlar ile işbirliği içerisinde veri eklenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'de birçok kamu kurumu tarafından harita ve harita bilgisi üretimi yapılmaktadır. Kkurumlar arasında üretim koordinasyonunu sağlamak ve tekrarlanan harita ve harita bilgisi üretimini engellemek amaç edinilmiştir.[3] Bu nedenle yine bu proje kapsamında, projeye yardımcı olması için Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği 15 Temmuz 2005 tarihinde 25876 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu sayede, katılımcı kuruluşların sisteme tam olarak odaklanması sağlanmıştır.[4]

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi (TUCBS) projesine ilişkin Fizibilite Etüdü Hazırlama hizmeti, 5809 sayılı kanunun 67. maddesi kapsamında Türksat'tan bu konuda doğrudan alım yapılmıştır. 29 Haziran 2009 tarihinde Adana, İzmir, Mersin ve Manisa illerini kapsayan 1/5000 Ölçekli Sayısal Renkli Ortofoto Üretim İşleri ihaleleri tamamlanmıştır.[3]

KYM-75 projesi, Başbakanlık, DPT Müsteşarlığı yetkisinde ve Bayındırlık İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ilgili kurumlar olan Milli Savunma Bakanlığı, Harita Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Belediyeler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların desteği ile tamamlanmıştır. Tamamlanan proje kapsamında destek veren ilgili kurum ve kuruluşlar ile gerekliliğin gerektirdiği şekilde veriler paylaşılmakta ve kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) Projesi". tkgm.gov.tr. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. [].(Türkçe)
  2. ^ "Tapu Ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS)". tkgm.gov.tr. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. [].(Türkçe)
  3. ^ a b Güler Yalçın, Bilal Erkek, Sedat Bakıcı (11 Nisan 2010). "Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi". fig.net. 13 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. .(Türkçe)
  4. ^ "Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği". adalet.gov.tr. 15 Temmuz 2005. 9 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. .(Türkçe)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jeodezi</span> Bilimsel tetkit

Jeodezi ya da yerölçüm, yerkürenin modellenmesiyle, yerkürede ve dış alanında dört boyutlu kesin koordinat sistemlerini tanımlayan, referans ağlarını oluşturan, mekansal bilgileri bu ağ ve sistemlerle ilişkilendiren ve zamana bağlı değişimini izleyen ve genel anlamda yerkürenin şeklini tespit ve yeryüzünü ölçme işlemlerini konu edinen bilim dalı.

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kadastro</span>

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydıdır; bu arsalar sistematik şekilde numaralandırılır, her birinin çevresi ve parsel tanımlayıcısı büyük ölçekli haritalarda gösterilir, hem haritada hem de kayıt defterinde bu arsanın niteliği, büyüklüğü, değeri ve onunla ilgili hukukî haklar belirtilir. Gündelik dilde kadastronun birkaç anlamı vardır: Birincisi, özel arsaların bir kamu kuruluşunda tutulan kayıtlarıdır. İkinci anlamı bu kayıtları tutan ve onları idare eden kuruluşun adıdır. Üçüncü anlamı bu kuruluşun yaptığı işlerdir. Türk Dil Kurumu kadastroyu "bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi" olarak tanımlar. Türk Kadastro Kanunu'nda kadastro "taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemi" olarak tanımlanmıştır. Sıfat hali "kadastral"dir. Kadastral haritalara güncel dilde tapu haritası veya kadastro paftası da denir. Kadastrolar dünyada çoğu ülkede, tapu sicili gibi başka belgelerin eşliğinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İstatistik Kurumu</span> Türkiyede sayısal verilerin toplanıp işlenmesinden sorumlu kamu kurumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilişkili bir araştırma kurumu.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

Ulusal Veri Değişim Formatı, Türkiye Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Bünyesinde Kurulan TAKBİS Projesi Kapsamında; çeşitli programlarca üretilen harita bilgilerinin bütünlüğünün sağlanması amacıyla oluşturulmuş bir dosya biçimidir. Verileri XML biçiminde tutar. Nesnelerin grafik ve sözel bilgileri saklanabilir. Bu veriler ayrı iki dosyada tutulmaktadır. Grafik veriler için "Geo_" ön eki, sözel veriler için "Tablo_" ön eki dosya adının başına eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Coğrafi bilgi sistemi</span>

Coğrafi bilgi sistemi (CBS); Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan çevre, şehircilik ve iklim değişikliği işlerinden sorumlu bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü</span> Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür.

<span class="mw-page-title-main">Harita Genel Müdürlüğü</span>

Harita Genel Müdürlüğü, Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı kuruluş olarak asli görevi yurt savunması için gerekli tüm harita ve planların yapılması olan askeri bir birim iken, 2/7/2018 tarihli 703 sayılı KHK'nin 73 üncü maddesiyle, “Harita Genel Komutanlığı Kanunu”nun adı “Harita Genel Müdürlüğü ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” şeklinde değiştirilerek Genel Müdürlük şeklinde yeniden kurulmuştur.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Güneyinde, Acıbadem, Kadıköy bulunur.

UBB Ulusal Bilgi Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu medikal cihazların elektronik kaydınının ve kontrolünün yapıldığı bilgi bankasıdır. Bakanlığın TiTUBB olarak da adlandırdığı bu sisteme kayıt olmayan cihazların devlet tarafından alımının yapılması mümkün değildir.

<span class="mw-page-title-main">Geomatik mühendisliği</span>

Geomatik mühendisliği, harita mühendisliği ya da jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, stratejik öneme sahip bir mühendislik dalıdır. Bilgi ve uzay teknolojilerindeki gelişmeler gün geçtikçe geomatik mühendisliğinin önemini artırmaktadır. Geomatik mühendisliği, uzay jeodezisi, dijital fotogrametri, uydu görüntüleri işleme ve çözümlemeleri, küresel uydu sistemleri, coğrafi-kent-arazi bilgi sistemleri, mühendislik ölçmeleri, lazer tarama teknolojisi, dijital kadastro ve tapu veri tabanları, imar uygulamaları, dijital harita üretimi ve afet bilgi sistemleri alanlarında çalışmalar yürütmektedir.

TUSAGA-AKTİF Sistemi, TÜBİTAK’ın proje desteği ile 8 Mayıs 2006 tarihinde başlamış ve Mayıs 2009 tarihinde tamamlanmış bir gerçek zamanlı konumlama bilgisi için sabit GNSS istasyonlarından ve kontrol merkezlerinden oluşan yer merkezli bir konumlama sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

CORS Ağları, Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS Ağları veya Sürekli Çalışan Referans İstasyonları, genellikle internet üzerinden gerçek zamanlı düzeltme verileri sağlayan küresel konumlandırma ağıdır. Bu ağlar yapı ve çalışma sistemleri gereği sürekli aktiftir.

Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT), Türkiye'deki üniversite ve araştırma kütüphanelerinin çevrimiçi toplu kataloğu.