İçeriğe atla

Türkiye Tek Yürek

Türkiye Tek Yürek
Türkiye Tek Yürek bağış kampanyası logosu
Başlatan/larAFAD
Kızılay
Ülke Türkiye
Başlangıç tarihi15 Şubat 2023
Bitiş tarihi16 Şubat 2023
TürToplumsal
DiliTürkçe
OrtamTelevizyon
Radyo
Katılım sayısı10.000.000+ kişi

Türkiye Tek Yürek, 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen depremzedeler için televizyon ve radyoların ortak yayınında düzenlenen toplumsal bir yardım kampanyasıdır. 15 Şubat 2023 tarihinde yapılan yardım kampanyası yayınına dijital, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası 213 televizyon kanalı ile 562 radyo katılmıştır.[1] Ortak yayın ile sunulan yardım kampanyasının moderatörlüğünü Nihat Hatipoğlu, Pelin Çift, Çağla Şıkel, Tümer Doğru, Nazlı Çelik, Acun Ilıcalı, Deniz Bayramoğlu, Didem Arslan Yılmaz üstlenmiştir.[2]

Bağışçılar banka havalesi ve SMS yoluyla bağışta bulunmuşlardır. Yardım kampanyasında ortak yayın boyunca, 9 milyonu aşkın SMS bağışları da dahil olmak üzere, 115 milyar 597 milyon 28 bin TL toplanmıştır.[3] Yayında gerçekleşen en yüksek bağışı 30 milyar TL ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptı. Türkiye'deki en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası 20 milyar TL bağış yaptı.[4]

Türkiye Tek Yürek kampanyasına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres bir videolu mesaj göndermiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Tek Yürek kampanyası düzenleniyor". AA. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  2. ^ "Türkiye Tek Yürek: Ortak yayında depremzedelere yardım". NTV. 15 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  3. ^ "Türkiye Tek Yürek: Toplanan Bağış". TRT Haber. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  4. ^ "TCMB'den "Türkiye Tek Yürek" kampanyasına 30 milyar TL'lik bağış". bloomberght.com. 15 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  5. ^ "Twitter - Kampanyaya BM Genel Sekreteri António Guterres video mesaj gönderdi". @TC_Disisleri. 22 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

atv (Türkiye) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren televizyon kanalı

atv, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi ve filmleriyle ön plana çıkmaktadır.

Kral TV, 1994 yılında yayın hayatına başlamış olan, Türkiye'nin ilk video müzik kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">NTV Spor</span> Türk spor kanalı

NTV Spor, 17 Mart 2008 tarihinde yayın hayatına başlamış olup Ocak 2018'de Discovery Communications'a satılan eski spor kanalı. Yayın haklarının sona ermesi nedeniyle 17 Mart 2018 tarihinde yayın hayatına son vererek yerini DMAX kanalına bırakmıştır.

Türkiye Müzik Ödülleri, her yıl Doğuş Yayın Grubu tarafından düzenlenen, Kral TV'de yayınlanan ve internet ortamında da canlı izleme imkânı bulunan müzik ödülleri törenidir. Uzan döneminde de Star TV ile ortak yayınla yayınlanan ödüller 2012'de düzenlenen törenle birlikte Kral Pop TV ve Star TV ile ortak yayınla yayınlanmaya başlamıştır. Ödüller yıllara göre değişiklik göstermekle beraber son yıllarda SMS ile halk oylaması sonucuna göre verilmektedir. Geçtiğimiz 2007 yılından itibaren internet üzerinden aday adayları halkın oylamasına sunuldu, on beş günlük süre sonucu oylamalarla adaylar belirlendi. Ödüller, cep telefonlarından gönderilen kısa mesajlar ile en çok mesaj alan kişiye gitti. 2013 yılından sonra gala gecesi yapılmamaya başlanmıştır. Kazananlar törensiz olarak televizyon'dan açıklanmıştır. 2015'ten sonra bir daha düzenlenmemiştir.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

a Haber Türk haber kanalı

a Haber, 2011 yılında Turkuvaz Medya Grubu tarafından kurulmuş haber kanalıdır. Kanalın genel yayın yönetmenliğini Habertürk TV'nin eski genel yayın yönetmeni Erdoğan Aktaş üstlenmiş, 2011'de yerine eski yardımcısı Cengiz Er geçmiştir. 2013 yılından bu yana a Haber genel müdürlüğü görevini Abdulhalik Çimen yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu hizmeti duyurusu</span>

Kamu hizmeti duyurusu veya kamu hizmeti reklamı (KHR) televizyon, radyo, yazılı veya diğer basın kuruluşlarında yer verilen bir reklam türüdür. Standart reklamlar bir ürünü piyasaya tanıtarak ticari kazanç oluşturma amacı gütmekteyken; KHR'ler bir konu hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturmaya, toplumun konuya bakışını değiştirmeye ve kamu yararı için bazı tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalışır. Sigara bağımlılığının azaltılması, çevrenin korunması, trafik kurallarına uyulması, eğitim seviyesinin artırılması, deprem bilinci oluşturulması gibi konularda hazırlanmış kampanyalar bu tür yayınlara örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">1924 Pasinler depremi</span> 13 Eylül 1924 tarihinde Pasinlerde meydana gelen deprem

1924 Pasinler depremi 13 Eylül yerel saat ile 16.34'te Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum Pasinler'de meydana geldi. 60 can kaybına yol açan ve 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX (Şiddetli) olarak hissedildi.

Türk lirası simgesi 1 Mart 2012 itibarıyla kabul edilmiş olan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de kullanımda bulunan resmî para birimi Türk lirasını simgelemekte kullanılan semboldür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Sesi Radyosu</span> TRT bünyesinde Avrupalı Türklere hitap eden devlet radyosudur

Türkiye'nin Sesi Radyosu (TSR), TRT bünyesinde 1937 yılından bugüne yayınlarını sürdüren, Avrupalı Türklere hitap eden devlet radyosudur. Türksat, Optus, Hotbird, Eutelsat ve Yamal uyduları ile genişleyen bir yayın alanına sahiptir. Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun;

Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 Ankara saldırısı</span>

Mart 2016 Ankara Saldırısı veya Güvenpark Saldırısı, 13 Mart 2016'da yerel saatle 18:45'te Güvenpark, Kızılay, Ankara'da otobüs duraklarına yakın bir mesafede gerçekleşen, 2'si saldırgan olmak üzere toplam 38 kişinin hayatını kaybettiği ve 19'u ağır 125 kişinin de yaralandığı bombalı araba saldırısı. Saldırı, Ekim 2015'teki ve Şubat 2016'daki patlamalar ile birlikte beş ay içinde Türkiye'nin başkentinde gerçekleşen üçüncü bombalı saldırı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye ekonomik krizi (2018-günümüz)</span> Türkiyenin son dönem büyük ekonomik krizi

Türkiye ekonomik krizi, Türkiye'de devam eden ve finansal bulaşma etkisiyle uluslararası yansımaları olan bir ekonomik krizdir.

<span class="mw-page-title-main">128 milyar dolar tartışması</span>

128 milyar dolar tartışması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmak adına dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde 128 milyar dolar harcadığı iddiası ve bunun çerçevesinde gelişen tepki ve olaylardır. Kasım 2020'de ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın tahminlerine göre merkez bankası Türkiye'de faizlerin düşük tutulması için 100 milyar dolardan fazla rezerv harcadı.

Bambi Yatak, 1965 yılında Çetmen Koltuk adıyla kurulan, 1997 yılında bugünkü ismini alan İzmir merkezli Türk yatak üreticisi.

<span class="mw-page-title-main">2023 Kahramanmaraş depremlerine insani müdahale</span> uluslararası tepkiler

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta 7,8 Mw ve aynı gün 9 saat sonra 7,5 Mw  büyüklüğünde iki şiddetli deprem meydana geldi. Depremler sonucunda Türkiye ve Suriye'de binlerce kişi öldü ve yaralandı. Depremlerin ardından 10.000'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Birçok ülke arama-kurtarma ve ilk yardım malzemesi gönderme kararı aldı ve taziyelerini iletti.

Omuz Omuza, 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen depremzedeler için Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği ve beIN Medya önderliğinde spor kanalları ile radyoların ortak yayınıyla düzenlenen ve futbol camiasının katılımıyla gerçekleşen yardım kampanyasıdır. Adını 16 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Mehmet Büyükekşi açıklamıştır. Programın moderatörlüğünü Acun Ilıcalı üstlenmiştir. Kampanya, 1 Mart 2023 tarihinde başlamış olup 15 Haziran 2023 tarihinde sona ermiştir.