İçeriğe atla

Türkiye Mühendislik Yarışması

Türkiye BEST Mühendislik Yarışması (EBEC Turkey), Board of European Students of Technology (BEST) çatısı altında Türkiye’de bulunan 4 BEST yerel grubunun, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi, beraber organize ettiği ve bu üniversitelerin öğrencilerinin katılıp, pratik zeka, yaratıcılık, zaman yönetimi gibi kişisel becerilerini sergiledikleri Avrupa BEST Mühendislik Yarışmaları Projesinin (EBEC) ulusal ayağıdır.

EBEC Piramidi
EBEC Piramidi

Türkiye'de BEST'in bulunduğu 4 önemli üniversitenin, yerel olarak düzenlendiği Mühendislik Yarışmaları şu şekildedir.

Projenin yerel ayaklarında, yarışmacılar dörder kişilik takımlar halinde Vaka Analizi ve Takım Tasarımı dallarından birinde performanslarını sergilerler. Dallarında birinci gelen takımlar Türkiye BEST Mühendislik Yarışmasına katılarak, EBEC Projesi kapsamında yollarına devam ederler.

Yarışma Kategorileri

Takım Tasarımı
  • Takım Tasarımı: Yarışmacıların belirli miktardaki malzeme ile belirli bir süre içerisinde aldıkları görev tasarımını malzeme ve zamanı verimli kullanarak tasarlamasını içermektedir.
Vaka Analizi
  • Vaka Analizi: Yarışmacıların iş hayatında görülebilecek teknik veya yönetimsel bir soruna, belirlenen süre içerisinde çözüm üretmelerini içermektedir.

Türkiye Mühendislik Yarışması 2010

Türkiye Mühendislik Yarışması 2010
Türkiye Mühendislik Yarışması 2010

Yer:İzmir

Tarih: 04/2009

Ulusal yarışmanın ilki Yerel Grup İzmir'in ev sahipliğinde 21 - 24 Nisan 2010 tarihleri arasında Tepekule İş Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Yerel yarışmalar ayağında ter döken 300’den fazla yarışmacının arasından sıyrılan 8 Takım 32 finalist, Ulusal Yarışma ayağında kıyasıya yarıştı. Vaka Analizi ve Takım Tasarımı kategorilerinde yeteneklerini sergileyen yarışmacılar, kendilerini geliştirme fırsatı buldular.

Kategorilerinde birincilik kazanan takımlar Romanya’nın Cluj kasabasındaki Avrupa BEST Mühendislik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etme şansını yakaladılar.

Türkiye Mühendislik Yarışması 2011

Türkiye Mühendislik Yarışması 2011
Türkiye Mühendislik Yarışması 2011

Yer: İstanbul

Tarih: 04/2010

Yerel Grup Yıldız tarafından organize edilen yarışmanın ikinci versiyonu 22-25 Nisan 2011 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesinde gerçekleşti. Bir önceki seneyle aynı formatta devam eden yarışmada, katılımcılar en iyi çözümleri ve prototipleri ortaya çıkarabilmek için kıyasıya yarıştılar.

Yarışmanın kazananları bu kez İstanbul’da gerçekleşen Avrupa BEST Mühendislik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil ettiler.

Bir önceki seneye göre bilinirliğini arttıran yerel yarışmalar, toplamda 1200’ün üzerinde başvuru alarak büyük bir sıçrama gösterdi.

Türkiye Mühendislik Yarışması 2012

Yer: Ankara Tarih: 4-6 Mayıs 2012

Yerel Grup Ankara Tarafından, ODTÜ ‘de organize edilen 3. Türkiye BEST Mühendislik Yarışması, 4-6 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleşti.

Yarışmanın finalistleri Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de kıyasıya mücadele etti.

Türkiye Mühendislik Yarışması 2013

Yer: İstanbul Tarih: 4-7 Mayıs 2013

Yerel Grup İstanbul Tarafından, İTÜ ‘de organize edilen 4. Türkiye BEST Mühendislik Yarışması, 4-7 Mayıs 2013 tarihleri arasında, öğrencileri şirket yetkilileriyle bir araya getiren Kariyer Günleri ve şirket sunumları eşliğinde gerçekleşti.

Yarışmanın finalistleri bu kez Polonya'nın Varşova kentinde performanslarını sergilediler.

Türkiye Mühendislik Yarışması 2014

Yer: İzmir Tarih: 2-4 Mayıs 2013

Bu yıl Yerel Grup İzmir Tarafından, Ege Üniversitesi‘nde düzenlenen 5. Türkiye BEST Mühendislik Yarışması, 2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında, öğrencilere büyük şirketlerle bir araya gelme fırsatı sunan Kariyer Günleri ve Türkiye'nin önde gelen şirketlerine verilecek Türkiye BEST Mühendislik Ödülleri eşliğinde gerçekleşecek.

Yarışmanın üçüncü ayağı EBEC Final ise 1-9 Ağustos tarihleri arasında Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenecek.

Avrupa BEST Mühendislik Yarışmaları Projesi (EBEC) 2009 yılından beri, öğrencilerin teknik ve pratik becerilerini geliştirmekle kalmayıp, BEST'in öğrencileri, üniversiteleri ve şirketleri bir araya getirme ilkesini hayata geçirerek pek çok öğrenciye mesleki ve akademik fırsatlar sunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sistem mühendisliği</span> karmaşık sistemlerin ya da bu sistemleri oluşturan alt sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştiren bilim dalı

Sistem mühendisliği, karmaşık sistemlerin ya da bu sistemleri oluşturan alt sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır. Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biyolojik, sosyolojik, çevresel endüstriyel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistem mühendisliği programları, işlevsel olarak tek ve bütün bir birim olan bu karışık sistemlerin analizi için gerekli tüm temel kavram, araç ve metotları öğrenciye sunar. Farklı disiplinlerden çeşitli yöntemleri bir arada kullanabilen sistem mühendisliği programlarının en temel araçlarından bir tanesi de bilgisayarlardır. Sistem mühendisleri çok farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumlar içinde oldukça farklı birim ve kademelerde görev alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

Aydın Fen Lisesi, 1997 yılının Eylül ayında Aydın ilinin Efeler ilçesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış olan bir okuldur. Mezun verdiği ilk yıllardan bu yana her yıl, ÖSS sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olmuştur. Her yıl 90 öğrenci alır.

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Avrupa Endüstri Mühendisliği ve İşletme Öğrencileri veya kısaca ESTIEM, Avrupa çapında Endüstri Mühendisliği ve İşletme alanında var olan tek organizasyon. Görevi Avrupa'daki öğrencilerin ve kurumların iletişim ve işbirliğini artırmaktır. Endüstri Mühendisliği konsepti, teknoloji anlayışlarıyla işletme becerilerini birleştirmeye dayanmaktadır. Çalışmalar analitik düşünme yetisi, mühendislik bilgisi ve pratik işletme tecrübelerini sağlamaktadır. Bu durum teknolojik altyapıları özümsemiş EM öğrencilerine iş hayatında yer alma imkânı vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bornova Anadolu Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

Bornova Anadolu Lisesi (BAL), Bornova, İzmir'de bulunan, üç dil eğitim yapan bir anadolu lisesidir. İzmir Koleji adıyla bir Maarif Bakanlığı Koleji olarak kurulan okul, önce İzmir Anadolu Lisesi, daha sonra bugünkü adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

Mustafa Kemal Karhan, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

Hasan Yüksel Gençlik Geliştirme teknik direktörü, akademisyen, futbol adamı.

Altın Mikrofon, Hürriyet gazetesi tarafından 1965'te düzenlenmeye başlamış bir müzik yarışmasıdır.

EBEC , 96 üniversitede gerçekleşen yerel yarışmaları 13 ulusal ve bölgesel yarışmanın izlediği BEST mühendislik yarışmaları zincirinin finalidir. 5000 katılımcı kendi üniversitelerindeki yarışmalara katılmakta, bu yarışmaların birincileriyse ulusal ya da bölgesel yarışmalarda yarışmaya hak kazanmaktadır. Bu yarışmalar, Avrupa finaline gidecek en iyi mühendislik öğrencilerini belirlemekte ve 104 finalist EBEC'te yer alarak hayallerini gerçekleştirmek ve Avrupa'nın en iyi mühendisi olmak için “Vaka Analizi” ve “Takım Tasarımı” olmak üzere 2 alanda yarışmaktadır.

UçArı Ulusal Vaka Analizi Yarışması, İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü tarafından 2008 yılından beri her sene düzenlenen vaka analizi yarışmasıdır. UçArı ismi; Uyuma, Çalış, Analiz et, Raporla ve Işığını kat kelimelerinin baş harflerinin yan yana gelmesi sonucu oluşmuştur. Yarışmaya, Türkiye’deki tüm üniversitelerden 2., 3., 4. sınıf ve yüksek lisans öğrencileri bölüm kısıtlaması olmadan 3’er veya 4’er kişilik gruplarla katılabilir.

<span class="mw-page-title-main">BÜYAP</span>

Boğaziçi Üniversitesinin kariyer kulüplerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü (BÜYAP), 1987 yılında kurulmuştur. İnşaat Mühendisliği öğrencileri ve bu alana ilgi duyan Boğaziçilileri bir araya getirmeyi hedefleyen kulüp, gerçekleştirdiği organizasyonlarla üyelerini ve katılımcılarını eğlenceli bir ortamda profesyonel yaşama hazırlamaya çalışmaktadır.