İçeriğe atla

Türkiye Gençlik Birliği

Türkiye Gençlik Birliği
Slogan
  • Gençlik birliğe, tam bağımsız Türkiye
  • Ey vatan! Gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz
Kuruluş19 Mayıs 2006 (2006-05-19)
TürDemokratik kitle örgütü
MerkezAnkara, Türkiye
Genel başkanKayahan Çetin
Resmî sitetgb.gen.tr
Vatan, Üretim ve Gelecek için Gençlik Yürüyüşü

Türkiye Gençlik Birliği (kısaca TGB), ulusalcı bir gençlik ve öğrenci kuruluşudur. Kendisini, "ulusal bağımsızlık amacı[1] ve Cumhuriyet Devrimleri etrafında birleşmiş Türk gençliğinin ortak mücadele örgütü" olarak tanımlar.[1] Merkezi Ankara'dadır. Türkiye'nin 71 ilinde ve yurt dışında şubeleri bulunmaktadır.

Tarihçe

Türkiye Gençlik Birliği'nin kurulması kararı 19 Mayıs 2006 tarihinde Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu'nda, 40 üniversiteden 62 öğrenci topluluğunun katılımıyla toplanmış olan Türkiye Gençlik Kurultayı'nda alındı.[2] Süreç içerisinde yeni katılımlarla destekçi toplulukların sayısı 69'a ulaştı. TGB, birçok ilde şubesini kurdu. 2012 yılı 29 Ekim'de düzenenlen ve üç yüz bine yakın gençle Anıtkabir'de son bulan yürüyüşle birlikte 50'den fazla il merkezinde örgütlü, 76 ilde ve 20'ye yakın ülkede temsilcileri olan ve genel başkanının ifadesiyle 80 bin civarında üyesi olan bir üniversite gençliği örgütüdür.[3]

Kuruluşun lise yapılanması Türkiye Liseliler Birliği olup 2013 yılında genel üye toplantısında oy birliği ile kurulmuştur.

Ergenekon davası ve TGB

Türkiye Gençlik Birliği'nin Kurucu Başkanı Adnan Türkkan 1 Temmuz 2008 günü Ergenekon Davası kapsamında gözaltına alındı.[4]

Aynı dava kapsamında ortaya atılan Balyoz Darbe Planı iddiasında da Türkiye Gençlik Birliği yararlanılacak örgütler arasında yer alıyordu.[5] Ancak 2003 yılına ait olduğu iddia edilen darbe planının 2006 yılında kurulmuş olan Türkiye Gençlik Birliği ile ilişkilendirilmesi dikkat çekti.[6] Taraf gazetesinin haberden bir gün sonra "Belgede sözü edilen Türkiye Gençlik Birliği, 1997 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak kurulan ve 1997 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla isminin önüne Türkiye kelimesini alan Türkiye Gençlik Birliği Derneği'dir" demesi bahsedilen derneğin hangi dernek olduğu konusunda gazetenin nasıl bilgi sahibi olduğu şüphesi doğurdu.[7]

Yayınlar

TGB Kırmızı Beyaz ve TaLeBe olmak üzere iki süreli yayın çıkarmaktadır. Eskişehir il örgütü kendi çabalarıyla bir süre Dip Dalgası isimli dergiyi çıkarmıştı. Arjin adlı tek sayılık dergi ise Doğu illerine yönelik hazırlanmıştı. Diyarbakır il örgütünün neşrettiği bu derginin içinde Türk-Kürt kardeşliği hakkında yazılar mevcuttu ve kapağında Türk-Kürt kardeşliği vurgulanmıştı.

Kırmızı Beyaz dergisi aylık bir dergi olup yazarları TGB üyelerinden oluşmaktadır. TGB içerisindeki herkes dergiye özgürce yazma hakkına sahip olup yazısı onaylandıktan sonra yayınlanır. Bu dergi yurt içindeki tüm şubelere her ay gönderilir. Dergi üniversite öğrencilerine yönelik olup toplumsal konuları ele alan siyasi ve kültürel bir dergidir.

TaLeBe dergisi de TGB'nin lise örgütlenmesi olan Türkiye Liseliler Birliği üyelerinin yayın organıdır. Dergi içerisindeki yazıları liseli üyelerin yazmasıyla beraber lise öğrencilerine yönelik bir dergidir.

Attilâ İlhan Kültür Merkezi

Ankara Attilâ İlhan Kültür Merkezi
AİKM'nin logosu

TGB, büyük kentlerde Attilâ İlhan'ın adını taşıyan kültür merkezleri açmaktaydı. Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Afyon, Denizli, Isparta, Sivas ve Bursa Attilâ İlhan Kültür Merkezleri açılmıştı ve Muğla ve Antalya'daki kültür merkezlerini 2009 senesi içerisinde hizmete sokmuştu. AİKM'ler, aylık etkinlik takvimleri çerçevesinde çeşitli konferans, panel, söyleşi, film gösterimi, dinleti ve eğitimlere ev sahipliği yapmaktaydı. Ayrıca bu kültür merkezinin Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı ile hiçbir alakası bulunmamaktaydı.

Kaynakça

  1. ^ a b "Temel İlkeler Bildirgesi". Türkiye Gençlik Birliği. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  2. ^ "Biz Kimiz?". 11 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2010. 
  3. ^ Dabağlar, Nesrin (10 Haziran 2013). "Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Gezi'de Neler Oluyor?". İndigo Dergisi. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  4. ^ "Ergenekon'da 1 gözaltı daha". Habertürk. 1 Temmuz 2008. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  5. ^ "Darbenin adı Balyoz". taraf.com.tr. Taraf. 20 Ocak 2010. 19 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "2003 Darbe Planı'nda, 2006'da kurulan örgüt var!". 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2010. 
  7. ^ Altaylı, Fatih (23 Ocak 2010). "Balyoz Planı'nı yazanlar Taraf'ın tanıdıkları mı?". Habertürk. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Attilâ İlhan</span> Türk şair, yazar ve düşünür (1925–2005)

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Özkök</span> 24. TSK Genelkurmay Başkanı

Hilmi Özkök Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 24. Genelkurmay Başkanı.

Akıncılar Derneği, Türkiye'de özellikle 1970'lerden 1980 Darbesi'ne kadar etkin olan İslamcı, aşırı sağcı bir paramiliter örgüttür. Millî Selamet Partisi'nin gençlik örgütü biçiminde etkinliğini sürdürmüştür. İlk olarak Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademili bir grup öğrenci tarafından Tevfik Rıza Çavuşoğlu'nun başkanlığında 12 Aralık 1975'te kurulmuştur. Ankara'da yalnızca bir okulun dernek çalışması şeklinde kurulan Akıncılar, aynı dönemde Adana ve Kasımpaşa'da kurulan derneklerle de aynı ismi taşımaktaydı. Daha sonra Ankara'da bulunan Akıncılar Derneği'nin etkinliğiyle birlikte Adana ve Kasımpaşa Akıncıları da Ankara'ya -genel merkeze- bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

Ulusalcılık, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Ulusalcılık sözcüğü aynı zamanda Atatürk milliyetçiliğinin bir diğer ismi olarak da kullanılmıştır. Günümüz siyasetinde ortak bir tanımı olmayıp, çoğunlukla sol pozisyonda yer alan milliyetçi görüşe sahip Kemalistleri tanımlamakta kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu tarafından ise "ulusalcılık" ve "milliyetçilik" sözcükleri eş anlamlı olarak tanımlanmıştır.

Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (TDGF) ya da daha yaygın ismiyle DEV-GENÇ, 1965'in sonlarında kurulan Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde yer alan öğrenciler tarafından dönemin özgünlüğünde kimi fikirsel ve mücadele pratiğine dair ayrılıklar üzerine kurulan, üniversiteli sosyalist gençlik örgütlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan sivil toplum kuruluşu. Derneğin amacı "Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacıyla, kazanılmış hakların korunup geliştirilmesi ilkesini gütmek" olarak belirlenmiştir.

Öncü Gençlik, Vatan Partisi’nin gençlik koludur. Partinin selefi olan İşçi Partisi (İP) döneminde, 17 Nisan 1994’te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu</span>

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (DDGF) sol eğilimli uluslararası bir gençlik örgütüdür. Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası hükûmet dışı gençlik örgütü olarak tanınmıştır. Kendini "antiemperyalist, sol kanat" olarak tanımlayan DDGF 1945 yılında Londra'da kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasının tarihsel koşullarında geniş bir yaygınlığa ulaştı. Ancak Soğuk Savaş'ın başlamasıyla Batılı örgütlerin önemli bir kısmı federasyondan ayrıldı. Federasyon genellikle Genç Komünist Enternasyonalin ardılı olarak görülmüştür.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükûmeti devirmek için 2004 yılında planlandığı iddia edilen darbe girişimleridir. Bu planlardan ilk üçü 2007 Mart ayında Nokta dergisinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia ettiği günlükleri yayınlamasıyla diğeri de 7 Temmuz 2008 tarihinde Taraf gazetesinin manşetten verdiği haberde 1 Temmuz'da gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur'a ait bazı belgeleri kamuoyuyla paylaşması sonucu ortaya çıkmıştı. Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklere göre 2003 ve 2004 yıllarında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına tarafından darbe planları hazırlanmış fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün engellemesiyle bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. 2008 yılında Şener Eruygur'un Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında hazırlanan iddianamede bu darbe planlarının Ergenekon örgütünün faaliyeti olduğu savunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özden Örnek</span> Türk asker

Özden Örnek Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Halil İbrahim Fırtına Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">Halkevleri</span> sivil toplum kuruluşu

Halkevleri veya Halkevleri Derneği, Türkiye genelinde barınma, sağlık, eğitim, çevre, kadın ve engelli haklarının savunulması ve genişletilmesi için faaliyet gösteren ve "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsünde olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Çetin Doğan Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlerici Gençler Derneği</span> TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 1976da İstanbulda kurulan gençlik ve öğrenci örgütü

İlerici Gençler Derneği 1975 yılında Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) gençlik temsilcileri arasında yapılan birlik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanamaması üzerine TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 5 Ocak 1976 tarihinde İstanbul'da kurulan gençlik ve öğrenci örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de askerî müdahaleler</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Türkiye'de askerî müdahaleler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal olarak ya da bazı subayların kendi başlarına inisiyatif alarak sivil yönetime yaptığı müdahalelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Bozkurt (gazeteci)</span>

Mehmet Bozkurt, Türk gazeteci, editör ve yazardır.