İçeriğe atla

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası


Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından verilmektedir
TürMadalya
GerekçeYurt içinde veya yurt dışında herhangi bir alanda feragat, fedakarlık ve gayreti ile yaptığı çalışmalarda ülke ve dünya çapında emsallerine nazaran üstün başarı göstererek Devleti yücelten ve millî menfaatlere önemli ölçüde katkısı olan Türk vatandaşlarına verilir.
DurumVerilmeye devam etmektedir
İstatistikler
Kuruluş24 Ekim 1983
Öncelik
Sonraki (üst)Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun kararı ile verilen altın kaplama sembol.

Madalya'nın Veriliş Şekli

Yurt içinde veya yurt dışında herhangi bir alanda feragat, fedakarlık ve gayreti ile yaptığı çalışmalarda ülke ve dünya çapında emsallerine nazaran üstün başarı göstererek Devleti yücelten ve millî menfaatlere önemli ölçüde katkısı olan Türk vatandaşlarına verilen madeni ve altın kaplama semboldür. Bu madalya ilgili bakanın teklifi, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilir.[1]

Madalya'nın Şekli

  • Şekli elipstir.
  • Çapı 45 mm. dir.
  • Maden üzerine altın kaplamadır.
  • Kompozisyon yüzü kabartma olup, diğer yüzü amaca uygun motifler, simgeler ve T.C. Üstün Hizmet Madalyası yazısı ile değerlendirilir.
  • Madalya kalınlığı en çok (2,5 mm.) olacak şekilde baskı tekniğine uygun (Batık-çıkık) rölyef olarak tasarlanır.
  • Kompozisyonunda ayyıldız motifi ve T.C. harfleri bulunur.

Madalyaya ait rozetin Şekli

  • Şekli dikdörtgen ve ebadı (1 23 cm.) dir.
  • Mineli ve altın kaplama olarak hazırlanır ve kompozisyonunda T.C. harfleri bulunur. (Minede kırmızı ve beyaz renkler kullanılır.[2] Bu madalyayı tıp, spor ve müzik alanlarında verilir.

Madalya Töreni

Kanuna göre, madalya ve nişanlar, düzenlenen bir törenle, Cumhurbaşkanı veya Cumhurbaşkanının görevlendireceği bir kişi tarafından beratı ve rozeti ile birlikte hak kazanana, hak kazananın hayatta olmaması hâlinde madalya ve nişanlar en büyüklerinden başlamak üzere erkek çocuklarına, yoksa kız çocuklarına, çocukları yoksa babasına, o da yoksa annesine, annesi yoksa eşine veriliyor.[3]

Madalya verilen kişi ve kurumlardan bazıları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ mevzuat.adalet.gov.tr. "MADALYA VE NİŞANLAR KANUNU". 25 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 
  2. ^ sehitlervegaziler.gov.tr. "DEVLET MADALYA VE NİŞANLARI YÖNETMELİĞİ". 31 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 
  3. ^ zaman.com.tr. "Devlet şeref madalyasını kimler aldı?". 26 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 
  4. ^ "TBMM'de ödül günü". 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  5. ^ "Yurtdışındaki Başarılı Türk İşadamları Yarışması". 26 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  6. ^ "T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : Sıtkı Davut KOÇMAN'a "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" tevcihi töreninde yaptıkları konuşma". www.tccb.gov.tr. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  7. ^ "MGK bildirisi açıklandı: İşte alınan kararlar". ntv.com.tr. 9 Ağustos 2023. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "MGK'da dikkat çeken anlar! Erdoğan'dan Hakan Fidan'a üstün hizmet madalyası". milliyet.com.tr. 9 Ağustos 2023. 9 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Madalyası</span> Türk Kurtuluş Savaşında savaşmış askerlere verilen madalya

İstiklâl Madalyası, Türk Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisince verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracaat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95.261 kişiye verilmiştir.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Millî Güvenlik Kurulu (Türkiye)</span> ulusal güvenlik kurulu

Millî Güvenlik Kurulu (MGK), 1933-1949 yılları arasında Yüksek Müdafaa Meclisi Umumî Kâtipliği, 1949-1962 yılları arasında Millî Savunma Yüksek Kurulu ve Genel Sekreterliği, 1961 Anayasası'na göre Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği isimleri ile faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline verdiği madalya. Savaşın sevk ve idaresinde ve kazanılmasında önemli rol oynayanlara altın kaplama; hayatı tehlikede olan kişi ve birlikleri, kendi hayatını tehlikeye koyarak kurtaran Türk ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere gümüş kaplama şeref madalyası verilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span> Siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı Almanya Federal Cumhuriyetinin verdiği en yüksek dereceli nişan

Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli nişanıdır. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Fidan</span> Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Hakan Fidan, Türk asker, akademisyen, bürokrat, diplomat ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti dışişleri bakanı. Göreve gelmeden önce, 2010-2023 yılları arasında Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanlığı görevinde bulundu. Fidan, İsmet İnönü'nün ardından 101 yıl sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geçen ikinci asker kökenli kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası</span> Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası</span>

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası, ilgili bakanın teklifi, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Övünç Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası'ndan sonra verilen en yüksek dereceli ikinci sivil madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı</span> Türkiyenin en yüksek devlet nişanı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek devlet nişanıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve kraliyet mensuplarına verilmektedir. Devlet Nişanı, 1994-2024 yılları arasında toplam 31 ülkenin devlet başkanı ve cumhurbaşkanına tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek ikinci devlet nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanları, Bakanlar Kurulunun onayı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama semboldür. Devlet madalya ve nişanlarının çeşidini, verilecek kişileri, verilme, tescil, taşıma ve geri alınma usullerini, mirasçılara intikal şeklini, zayi halinde yapılacak işlemleri, bunların giderleri ile cezai müeyyidelere ilişkin esasları düzenler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ayrıntılı olarak yer verilen № 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından madalya ve nişanlar nasıl ve hangi koşullarda verileceği ayrıntılı olarak yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce verilen madalyalar kanunla kendi içerisinde birinci ve ikinci derece olmak üzere iki ayrı şekilde verilir.

<span class="mw-page-title-main">Suat Günsel</span>

Suat İrfan Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi kurucu rektörü.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Savaş Madalyası Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı'nın önerisi üzerine, Millî Savunma Bakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı kararnameye istinaden bu madalyaları almayı hak eden kişilere, birliklerin sancaklarına Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı veya görevlendireceği kişiler tarafından takılır. Birinci ve ikinci derece olmak üzere iki çeşittir.

Savaş Takdirnamesi, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı'nın önerisi üzerine, Millî Savunma Bakanı ve Türkiye Başbakanı'nın imzalayacağı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı kararnameye istinaden bu takdirnameyi almayı hak eden kişilere Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı veya görevlendireceği kişiler tarafından takılır. Savaş Takdirnamesi alan kişilere Türkiye Cumhuriyeti Devlet Savaş Madalyası da takdim edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Milisinin 50 Yılı Jübile Madalyası</span>

Sovyet Milisinin 50 Yılı Jübile Madalyası, 20 Kasım 1967'de Sovyet Milisinin kurulmasının 50. yıldönümünü kutlamak için SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesi ile kurulan Sovyetler Birliği Devlet Memorial Madalyasıydı. Çoğunlukla hak eden devlet polisi mensuplarına verildi. Tüzüğü, 18 Temmuz 1980'de Yüksek Sovyet Presidyumunun kararnamesiyle değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Bayraktar</span> Türk iş insanı

Lütfü Haluk Bayraktar, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk insansız hava aracını (İHA) geliştiren ve ihraç eden savunma ve havacılık şirketi Baykar Teknoloji'nin genel müdürü, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı kurucularından ve Yönetim Kurulu Başkanı, SAHA İstanbul kurucularından ve Yönetim Kurulu Başkanı.

Zaur Zeynalabdul oğlu Rustamov — Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Tümgenerali, "Karabağ" Nişanlı komutanı

<span class="mw-page-title-main">Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası</span>

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın kararı ve tevcihi ile, doğal afetler ve salgın hastalıklarla mücadelede veya bunlara bağlı oluşan zararların giderilmesinde üstün fedakârlık gösteren Türk vatandaşlarına verilen bir madalyadır.

Üstün Fedakârlık Nişanı, 2023 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Türk vatandaşlarına verilen madalya.