İçeriğe atla

Türkiye'deki futbol rekabetleri listesi

Kontrol Edilmiş

Türkiye'de en yaygın spor dalı futboldur. Takımlar arasında oynanan futbol karşılaşmalarında, takım taraftarları da tribünler de adeta kendi aralarında karşılaşmalar oynarlar. Ülkemizde 19. yüzyılın son çeyreğinde oynanmaya başlandığı bilinen futbolda, geçmişten günümüze kadar pek çok olay meydana gelmiştir. Bazen para için, bazen itibar için ve bazen de pek çok nedenden meydana gelen bu olayların sonucu Dünya'da Futbol Derbileri'nin doğmasına sebep olmuştur. Derbiler, genellikle aynı şehri veya bölgeyi paylaşan takımlar arasında oynanan maçlardır. Çevrede bulunan en büyük olma yarışı derbileri doğuran en büyük nedenlerdendir.

Türkiye'deki derbiler taraftarlar için önemlidir. Özellikle Üç Büyükler yani Beşiktaş-Fenerbahçe-Galatasaray veya İzmir takımları olan Göztepe-Karşıyaka-Altay derbileri, ülke gündemi ve taraftarların bakış açılarından önemlidir.

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi (diğer adı Kıtalararası Derbi) ülkenin en popüler derbisidir. Ayrıca yanlarına Beşiktaş'ın da eklenmesiyle İstanbul'un değil Türkiye'nin en güçlü takımlarından olan Üç Büyükler maçları, İstanbul dışından; Trabzon'dan Trabzonspor'un da eklenmesiyle Dört Büyükler maçları oluşturur.

İzmir'de bulunan Göztepe-Karşıyaka derbisi oldukça ateşlidir. Göztepe ve Karşıyaka taraftarları takımlarına bağlı olduğundan aralarındaki bu maçlar; Türkiye'nin en kavgalı rekabetlerinden biri olarak kayıtlara geçer. İstanbul'a benzer bir şekilde Altay ve Buca Geliştirmespor’un da gelmesiyle, şehrin bu dört takımı arasında derbiler oynanır.

Doğu Anadolu'nun iki takımı olan Elazığspor ve Malatyaspor'un karşılaşmaları da kıran kırana geçmektedir. Türkiye’nin derbilerinden biri olan Elazığspor-Malatyaspor mücadelesi hem saha içi mücadelesiyle, hem de tribündeki çekişmesiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Bu derbiye Doğu derbisi denmesine rağmen resmi bir derbi değildir. İki komşu şehir Elazığ ve Malatya, kendi bölgelerinde ateşli bir derbi yaşar. Bu yüzden Türkiye’deki ateşli derbilerden biridir. 51 kez sahne alan bu derbiyi; 23 kez Elazığspor, 16 kez Malatyaspor kazanmıştır. 12 kez ise beraberlikle sonuçlanmıştır.

Kocaelispor-Sakaryaspor derbisi, takımları iki komşu il olan Kocaelispor ve Sakaryaspor renkleri aynı olan iki köklü takımdır ve tarihlerinde birçok başarıya imza atmışlardır. Kocaelispor 1996-97 Türkiye Kupası ve 2002 Türkiye Kupası kazanırken Sakaryaspor 1987-88 Federasyon Kupası (Günümüzdeki adıyla Türkiye Kupası) kazanmış, toplamda Kocaelispor 2 Türkiye Kupası, Sakaryaspor 1 Türkiye Kupası kazanmıştır. Aralarında oynanan 36 maçın 14'ünü Sakaryaspor, 12'sini Kocaelispor kazanmış, 10 maç ise berabere bitmiştir. Kocaelispor 50 gol atarken Sakaryaspor 52 golle karşılık vermiştir. En gollü maçları 1991-92 Türkiye 2. Futbol Ligi'nde (Günümüzdeki adıyla 1. Lig) oynanan Kocaelispor 6-2 Sakaryaspor maçıdır. Bu maç Kocaelispor'un en farklı galibiyet özelliğini taşır. Ve Sakaryaspor'un en farklı galibiyeti 2010-11 2. Lig'de oynanan Sakaryaspor 5 -1 Kocaelispor maçıdır. Bu maçtaki ilginç olaylardan biri skor 4-1 iken taraftarların Kocaeli plakasını tezahürat etmesi ve bu durumdan dolayı Kocaelisporlu Gökhan Bozkaya kendi kalesine bilerek gol atmasıyla durumun 5-1 olmasıdır.[1]

Ayrıca, İstanbul ve İzmir derbileri kadar olmasa da; Ankara'daki MKE Ankaragücü-Gençlerbirliği ve Adana'daki Adanaspor-Adana Demirspor maçlarında da büyük rekabet yaşanır.

Şehir derbileri

İstanbul

Takımlar Şehir Derbi Adı
Fenerbahçe - GalatasarayİstanbulKıtalararası Derbi
Beşiktaş - FenerbahçeİstanbulBeşiktaş-Fenerbahçe derbisi
Beşiktaş - GalatasarayİstanbulBeşiktaş-Galatasaray derbisi
Kasımpaşa SK - Fatih KaragümrükİstanbulHaliç derbisi

Ankara

Takımlar Şehir Derbi Adı
MKE Ankaragücü - GençlerbirliğiAnkaraAnkara derbisi
MKE Ankaragücü - AnkarasporAnkaraAnkara'da bulunan derbi

İzmir

Takımlar Şehir Derbi Adı
Karşıyaka - Göztepeİzmirİzmir derbisi
Altay - GöztepeİzmirAltay-Göztepe derbisi
Altay - BucasporİzmirAltay-Bucaspor derbisi
Bucaspor - GöztepeİzmirBucaspor-Göztepe derbisi
Rakıspor - Şarapspor İzmirRakıspor-Şarapspor derbisi

Diğer İller

Takımlar Şehir Derbi Adı
Adanaspor - Adana DemirsporAdanaAdana derbisi
Mersin İdman Yurdu - Tarsus İdman YurduMersinMersin'de bulunan derbi
Aydınspor - Nazilli BelediyesporAydınAydın'da bulunan derbi
Balıkesirspor - BandırmasporBalıkesirBalıkesirspor-Bandırmaspor rekabeti
Akhisarspor - Turgutluspor ManisaManisa'da bulunan derbi
Kütahyaspor - Tavşanlı LinyitsporKütahyaKütahya'da bulunan derbi
Antalyaspor - AlanyasporAntalyaAntalya'da bulunan derbi
Bursaspor - İnegölsporBursaBursa'da bulunan derbi

Bölgesel rekabetler

Takımlar Rekabet Adı
Elazığspor - MalatyasporDoğu Anadolu'da bulunan derbi
Antalyaspor - DenizlisporAntalyaspor-Denizlispor rekabeti
Samsunspor - TrabzonsporKaradeniz Derbisi
Sivasspor - Kayserisporİç Anadolu'da bulunan derbi
Amasya FK - ErbaasporOrta Karadeniz'de bulunan derbi
Altay - KütahyasporEge'de bulunan derbi
Çorumspor - TokatsporAnadolu'da bulunan derbi
Kocaelispor - SakaryasporKörfez derbisi veya yeşil-siyah derbi[2]
Adana Demirspor - Mersin İdman YurduÇukurova'da bulunan derbi
Diyarbakırspor - ElazığsporGüneydoğu Anadolu'da bulunan derbisi
Adanaspor - Mersin İdman YurduÇukurova'da bulunan derbi
Giresunspor - OrdusporKaradeniz'de bulunan derbi
Bucaspor - Turgutluspor Ege'de bulunan derbi
Çaykur Rizespor - TrabzonsporDoğu Karadeniz derbisi
Ispartaspor-AfyonkarahisarsporGöller Yöresi'nde bulunan derbi
Muşspor-Bitlis ÖzgüzelderesporDoğu Anadolu'da bulunan derbi
Bursaspor - EskişehirsporAnadolu Derbisi


Kaynakça

  1. ^ Kaynar, Utku (20 Ağustos 2019). "Yeşil Siyah Derbi". SporExpres. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023. 
  2. ^ "Marmara derbisinde ezeli rakipler bu kez depremzedeler için oynadı". Hürriyet. 22 Şubat 2023. 23 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göztepe SK</span> futbol takımı

Göztepe Spor Kulübü, İzmir, Göztepe merkezli Türk spor kulübüdür.

2002-03 Süper Lig, Süper Lig'in 45. sezonudur. 9 Ağustos 2002'de Trabzonspor-Fenerbahçe maçıyla başlayan lig, 31 Mayıs 2003'te oynanan 34. hafta maçlarıyla tamamlandı. Sezon sonunda 85 puan toplayan Beşiktaş 12. Lig şampiyonluğunu elde edip yüzüncü yılında şampiyon olurken, ligi son üç sırada tamamlayan Altay, Göztepe ve Kocaelispor küme düşmüşlerdir.

1987-88 Türkiye 1. Futbol Ligi, Türkiye 1. Futbol Ligi'nin 30. sezonudur.15 Ağustos 1987'de oynanan ilk hafta maçlarıyla başlayan lig, 29 Mayıs 1988'de oynanan 38. hafta maçlarıyla tamamlandı. Sezon sonunda 90 puan toplayan Galatasaray şampiyon olurken, Denizlispor, Kocaelispor, Gençlerbirliği ve Zonguldakspor küme düştüler.

2005-06 Fortis Türkiye Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 44. organizasyonudur. 2005-06 Türkiye Kupası'na profesyonel liglerde oynayan 54 kulüp katılmıştır. 2005-06 sezonundan itibaren kupanın statüsü değişmiştir. Daha önceki sezonlarda oynanan 3. ve 4. turlar kaldırılarak yerine grup maçları sistemi getirilmiştir.
Fortis'in Türkiye Kupası'na sponsor olması nedeniyle Fortis Türkiye Kupası ismi kullanılmıştır.
2005-06 Fortis Türkiye Kupası'nın gol kralı Kayserispor takımından Gökhan Ünal olmuştur.
Final maçı Beşiktaş ve Fenerbahçe takımları arasında oynanmış ve Beşiktaş uzatma dakikalarında attığı golle Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek 2005-06 Fortis Türkiye Kupası şampiyonu olmuştur.

Türkiye Kupası 1966-1967 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 5. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. Türkiye Kupası'na amatör liglerde oynayan 15 ve profesyonel liglerde oynayan 68 olmak üzere toplam 83 takım katılmıştır.

Türkiye Kupası 1975-76 sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 14. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1975-76 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan sekiz ve profesyonel liglerde oynayan 80 olmak üzere toplam 88 takım katılmıştır.

Türkiye Kupası 1976-1977 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 15. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1976-77 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 16 ve profesyonel liglerde oynayan 80 olmak üzere toplam 96 takım katılmıştır.

Türkiye Kupası 1977-1978 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 16. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1977-78 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 16 ve profesyonel liglerde oynayan 73 olmak üzere toplam 89 takım katılmıştır.

Türkiye Kupası 1978-79 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 17. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1978-79 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 54 ve profesyonel liglerde oynayan 68 olmak üzere toplam 122 takım katılmıştır.

1980-81 Federasyon Kupası Türkiye Kupası turnuvasının 19. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1979-80 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 72 ve profesyonel liglerde oynayan 67 olmak üzere toplam 139 takım katılmıştır. Ankaragücü'nün Türkiye Kupası'nı kazanmasıyla ilk kez bir ikinci lig takımı bu kupayı kazanmış oldu.

1982-83 Federasyon Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 21. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1982-83 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 91 ve profesyonel liglerde oynayan 95 olmak üzere toplam 186 takım katılmıştır.

1984-85 Federasyon Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 23. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1984-85 Türkiye Kupası'na profesyonel liglerde oynayan 67 takım katılmıştır.

1989-90 Federasyon Kupası Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 28. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1989-90 Türkiye Kupası'na profesyonel liglerde oynayan 46 takım katılmıştır.

Federasyon Kupası 1990-91 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 29. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1990-91 Türkiye Kupası'na profesyonel liglerde oynayan 105 takım katılmıştır.

İngiltere'de derbi kavramı, özellikle aynı şehrin takımları arasındaki rekabetleri ifade etmek için kullanılırdı. Ancak zamanla bu kavramın kapsamı genişleyerek, farklı şehirlerdeki köklü ve popüler takımlar arasındaki rekabetleri de içine almıştır. Günümüzde derbi kavramı, sadece aynı şehirdeki takımlar arasındaki rekabetleri değil, aynı zamanda tarihî geçmişi bulunan ve geniş bir taraftar kitlesine sahip olan farklı şehirlerdeki kulüpler arasındaki rekabetleri de kapsamaktadır. Bu rekabetler, genellikle ekonomik güç, medya desteği ve yoğun taraftar ilgisi gibi unsurlarla beslenir.

Cihan Yılmaz, Türk futbolcudur.

Karşıyaka ve Bucaspor'un ortak özelliği Cumhuriyet'in ilk yıllarında İzmir merkezine uzak olmalarıdır.Bu durum da İzmir'in merkezi takımları olan Göztepe,Altay,İzmirspor ve Altınordu ile soyutlaşmalarına yol açmıştır.Günümüzde bile hala kendilerine diğer İzmir takımlarına olduğu kadar destek verilmediğini zaman zaman vurgulamaktadırlar.Türk soylularının köşklerinin bulunduğu Karşıyaka ile levantenlerin köşklerinin bulunduğu Buca zamanla İzmir'in merkezi ilçesi durumuna gelmişseler de günümüzde hala Bucalı ve Karşıyakalı olmalarını kendilerini İzmirli olmaktan ön sıraya koymaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Göztepe-Karşıyaka derbisi</span>

Göztepe-Karşıyaka Derbisi veya diğer adıyla İzmir Derbisi, İzmir merkezli iki Türk spor kulübü olan Göztepe ve Karşıyaka'nın futbol takımlarının karşılaştığı maçları tanımlayan bir ifadedir. Süper Lig'de mücadele eden Göztepe, iç saha maçlarını Güzelyalı'daki Gürsel Aksel Stadyumu'nda oynarken; 3. Lig'de mücadele eden Karşıyaka'nın, iç saha maçlarına Alsancak'daki Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu ev sahipliği yapmaktadır.

1984-85 Trabzonspor sezonu Bu sezonda bordo mavili ekip Türkiye 1. Futbol Ligi'de art arda 11. sezonunu geçirdi.

Kocaelispor-Sakaryaspor rekabeti, komşu iki ilin takımlarının bölgesel olarak ciddi rekabet ettiği karşılaşmalardır. Bu iki takım arasında yapılan maçlar, iki kulüp içinde en önemli maç özelliğini taşımaktadır.