İçeriğe atla

Türkiye'deki burunlar listesi

Anamur Burnu

Türkiye'deki burunlar listesi, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde yer alan burunlar listesidir. Bulunduğu denize göre burunlar:

Karadeniz'deki burunlar

Marmara Denizi'ndeki burunlar

Boğazlar'daki burunlar

İstanbul Boğazı

Çanakkale Boğazı

Ege Denizi'ndeki burunlar

Akdeniz'deki burunlar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anamur Burnu</span> Türkiyede bir burun

Anamur Burnu, Türkiye'nin en güney ikinci noktasıdır. Koordinatları 36°01′17″K 32°48′07″D dır.

<span class="mw-page-title-main">Akıntıburnu</span>

Akıntıburnu, İstanbul boğazında, Beşiktaş ilçesinin ünlü semti Arnavutköy'de denize doğru uzanan bir çıkıntıdır.

Boztepe Burnu, Sinop Burnu veya 19. yüzyılın son dönemlerine kadar bilinen adıyla Laz Limanı, Sinop il merkezinin büyük bir kısmının da içinde bulunduğu bir yarım adadır. İnceburun üzerinden çıkan bir burun gibidir. Burnun başından sonuna kadar uzunluğu yaklaşık 8–9 km'dir. Güney yakasından Gerze, kuzey yakasından Hamsilos'un girişi, Akliman ve Başkaya Burnu görülebilir.

Başkaya Burnu, Sinop il sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinden çıkan ikinci burundur. İnceburun'a varmadan görülen diğer burun ise Sinop (Boztepe) Burnu'dur.

Gelidonya Burnu veya Taşlık Burnu, Antalya'daki Teke Yarımadası'nın güney ucunda Kumluca'nın Mavikent Beldesinin Karaöz Mahallesinde yer alan bir burundur. Burunda Gelidonya Feneri adlı deniz feneri yer almaktadır. Mevcut fenere araç ile ulaşım olanağı yoktur, Likya yolu rotası ya da park girişinden açılan yol takip edilebilir

<span class="mw-page-title-main">Yason Burnu</span>

Yason Burnu Yarımadası, doğal görünüme sahip bir yarımadadır.

<span class="mw-page-title-main">İncirburnu</span>

İnce Burun ya da eski adıyla Avlaka Burnu olarak da bilinir. 25° 38' 59 doğu meridyeni üzerinde Çanakkale il sınırları içinde yer alır ve Gökçeada'nın en batı noktası olma özelliğini taşır. Gökçeada'ya bağlı Uğurlu Köyü içindedir. Gökçeada limanı ile burun arası yaklaşık 30 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">İnciburnu Feneri</span> İstanbulun Kadıköy ilçesi kıyısında bulunan deniz feneri

İnciburnu Feneri ya da İnciburnu Mendirek Feneri, İstanbul'un Kadıköy ilçesi kıyısında bir mendirek üzerinde yer alan deniz feneridir. İnciburnu Feneri ile yaklaşık olarak tam karşısında bulunan Ahırkapı Feneri arasındaki hat, İstanbul Boğazı'nın resmî güney sınırını oluşturmaktadır.

Kandilli Burnu, Üsküdar'ın, Kandilli semtinde karanın İstanbul Boğazı'na yaptığı çıkıntıdır. Burunun iç kesimlerinde Kandilli Kız Lisesi ve Adile Sultan Sarayı; kıyı kesimlerindeyse tarihî Kandilli Camii ve şehir hatları vapurlarının Kandilli İskelesi vardır.

Mesar Burnu ya da Mesarburnu, İstanbul Boğazı'nda kıyının denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Bu burun ile Yenimahalle arası Sarıyer ilçesinin merkezini oluşturmaktadır. Eskiden bu burnun sırtlarında yer alan bir Rum mezarlığı nedeniyle buraya Mezarburnu denmiş, bu ad zamanla değişerek günümüze Mesarburnu olarak ulaşmıştır. Sarıyer'in merkezinde bulunan önemli yollardan Mesarburnu Caddesi de adını bu burundan alır.

Poyraz Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Fil Burnu ile Anadolufeneri arasında yer alır. Burnun yer aldığı bölgede kendisiyle aynı adı taşıyan Poyrazköy kuruludur. Burnun en uç noktasından kıyıya paralel olarak bir mendirek inşa edilerek köy için küçük bir liman oluşturulmuştur.

Selvi Burnu ya da Servi Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Umuryeri Koyu ile Beykoz Deresi arasında yer alır. Burnun kuzeyinde Boğaz Komutanlığı'na bağlı askerî yasak bölge, güneyinde ise T.C. Devlet Su İşleri Melen Sistemi Tesisleri vardır. Avrupa Yakası'nda Selvi Burnu kıyılarının karşısına Tarabya ve Tarabya Koyu denk düşer.

Garipçe Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize yaptığı küçük çıkıntılardan biridir. Sarıyer ilçesinde bulunan burnun kuzeyinde Rumelifeneri, güneyindeyse Rumelikavağı yer alır. Burnun özellikle kuzey kıyıları yalçın kayalıklarla kaplıdır. Bu bölgede kendiyle aynı taşıyan Garipçe köyü bulunur.

Rumeli Burnu, Karadeniz ile İstanbul Boğazı'nın birleştiği noktada karanın denize yaptığı çıkıntıdır. Burnun uç kesimlerinde Rumelifeneri köyü yer alır. Burnun özellikle kuzey kıyıları yalçın kayalıklarla kaplıdır. Öreke Kayalıkları adıyla anılan kaya adacıkları ile burun arasında deniz doldurularak köye küçük bir liman oluşturulmuştur. Burnun bir ucunda İstanbul Boğazı'nın kuzeydeki ilk denizfeneri olan Rumeli Feneri bulunur.

Fil Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Poyrazköy ile Anadolukavağı arasında yer alır. Burnun uç noktasında kendiyle aynı adı taşıyan Fil Burnu Feneri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Adası</span> Marmara Denizi’nde bulunan ada

Fenerbahçe Adası ya da Fenerbahçe Burnu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Kadıköy ilçesi sınırları içinde kalan bir adadır. Önceleri Kadıköy ilçesinin güneybatısında Marmara Denizi'ne uzanan bir burun iken, Fenerbahçe Yat Limanı'nın inşa edilmesiyle birlikte karayla bağlantısı kesilerek bir ada hâline getirildi.

Hersek Burnu Yalova il sınırları içinde kalan bir coğrafi bölgedir. Hersek ismini antik adı Kibotos olan buradaki tarihi Hersek köyünden almaktadır. Bu kara parçası denize doğru çıkıntı şeklindedir. Burun olarak adlandırılması da bu çıkıntı sebebiyledir. 2016 yılında açılan Osmangazi Köprüsünün Yalova tarafındaki ayakları da Hersek Burnu'nun üzerindedir. Hersek Burnu'nun coğrafi yapısı Osmangazi Köprüsü'nün yapılmasında büyük avantaj sağlamıştır.

Yalancı Burnu veya Yalancı Yarımadası, Antalya'nın Kumluca ilçesinin Karaöz mahallesindeki sarp kayalıklardan oluşan ve yakınında küçük adaların bulunduğu bir yarımada. Yarımadanın tek yerleşim yeri Karaöz'dür. Ayrıca Kemer sapağına dönmeden Kumluca'daki son gezilecek yer olarak da sayılabilir.

Nara Burnu, Çanakkale Boğazı'nın kilitbahir' den sonraki en dar ve en derin kesimidir. Ayrıca Ege Denizi yönündeki akıntının en şiddetli olduğu yer burasıdır. Akıntı hızı normal zamanlarda 1,5 - 2 iken zaman zaman 5 deniz miline çıkmaktadır. Ters yöndeki dip akıntısı ise 0,5 deniz milidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki körfezler listesi</span>

Türkiye topraklarının bir bölümü Anadolu yarımadasının bulunduğu Asya'da, diğer bölümü ise Trakya yarımadasının bulunduğu Avrupa'da bulunmaktadır. Etrafı ise Karadeniz, Marmara Denizi ve Akdeniz ile çevrilidir. Dağların kıyıya paralel olarak uzanmasından ötürü Karadeniz ve Akdeniz'de körfez sayısı düşük olup; körfezlerin büyük bir bölümü, dağların kıyıya dik olarak uzandığı Ege ve Marmara denizlerinde bulunmaktadır.