İçeriğe atla

Türkiye'deki Pakistanlılar

Türkiye'deki Pakistanlılar, Türkiye'de yaşayan veya vatandaşı olan Pakistan kökenli kişileri ifade eder. Pakistan'ın demografik yapısını yansıtacak şekilde Türkiye'deki Pakistanlılar; Pencap, Peştun, Sindhi ve Beluç gibi farklı etnik gruplara mensuptur. 2019 yılında Pakistan’dan 71.645 kişinin Türkiye'ye girdiği tespit edilmiştir.[1] 2016 yılında Pakistanlıların Avrupa'ya gidebilmek için Türkiye'yi transit ülke olarak kullandığı rapor edilmiştir.[2] Suriye İç Savaşı'ndan ve yarattığı mülteci dalgasından önce Pakistanlılar, 2000-2010 yılları arasında ülkeye yapılan göçlerde en büyük ikinci grubu oluşturmaktaydı.[3]

2019'da Pakistan, yasa dışı göçe karşı Türkiye ile ortak eylem planı hazırladığını duyurdu.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'de 5.1 milyon göçmen var". Kronos Haber (İngilizce). 29 Şubat 2020. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Türkiye'deki Pakistanlı Mülteciler Yardım Bekliyor". Amerika'nin Sesi | Voice of America - Turkish. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  3. ^ TANRIVERDİ, Editör: Prof Dr Gülbu; Okanlı, Prof Dr Ayşe; Askeroğlu, Doç Dr Araz; İz, Doç Dr Fatma Başalan; Tuna, Doç Dr Rujnan; Doğan, Dr Öğr Üyesi Aysel Kökcü; Cangöl, Dr Öğr Üyesi Eda; Durmaz, Dr Öğr Üyesi Hatice; Yakar, Dr Öğr Üyesi Hatice Karabuğa (6 Ekim 2020). TÜRKİYE’DE FARKLI KÜLTÜRLER VE SAĞLIK YAKLAŞIMLARI: SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖNERİLER. Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Limited Şirketi. ISBN 978-625-7047-19-7. 18 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  4. ^ Congar, Kerem (16 Şubat 2019). "Pakistan'dan yasa dışı göçe karşı Türkiye ile ortak eylem planı". euronews. 16 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayramiç Meslek Yüksekokulu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak Bayramiç ilçesinde iki yıllık önlisans öğretimi veren meslek yüksekokulu.

Şirket, Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.

Komandit şirket, iki veya daha çok kimse tarafından, bir ticari işletmeyi müşterek ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, bir sözleşmeyle kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir kısmının sorumluluğu sınırlanmamış ve diğer bir kısım ortaklarının sorumluluğu belirli bir miktar ile sınırlanmış olan, hak ehliyeti işletme konusu ile sınırlı, tüzel kişiliğe sahip bir şirket tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tabipleri Birliği</span> Türkiyedeki tabipleri temsil eden meslek örgütü

Türk Tabipleri Birliği, Türkiye'deki tabipleri temsil eden bir meslek örgütüdür. Tabiplerin haklarını korumayı, tabiplik mesleğini temsil etmeyi ve ahlakını korumayı, tıp eğitimine katkıda bulunmayı ve Türkiye halk sağlığını geliştirip yaygınlaştırmayı amaç edinmiştir. Gelir kaynağı üye aidatı olup, 65 ilde tabip odası ve 110.000 civarında üyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Üniversitesi</span> Orduda kurulu devlet üniversitesi

Ordu Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu OMÜ ve KTÜ'den ayrılarak Ordu ilinde açılan üniversite.

<i>Bilim ve Ütopya</i>

Bilim ve Ütopya, Bilim ve Ütopya Kooperatifi (BİLKOOP) tarafından 1993 yılından beri ulusal ölçekte yayımlanan aylık bilim, kültür ve politika dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Basketbol Federasyonu</span> Türkiyenin basketbol federasyonu

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), 1959 yılında İstanbul'da kurulan ve Türkiye'deki basketbol organizasyonlarını düzenleyen özerk yapılı spor federasyonu. FIBA ve ULEB üyesidir. Federasyonun mevcut başkanı Hidayet Türkoğlu 'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kalyoncu Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu Vakıf üniversitesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 30 Temmuz 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından üniversite kurulması, 5799 ve 5796 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunla gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümü, bir bilim dalı olarak tiyatro üzerine akademik eğitim veren üniversite bölümüdür. DTCF Tiyatro Bölümü, Türkiye'de akademik düzeyde tiyatro eğitimi veren ilk kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Voleybol Federasyonu</span>

Türkiye Voleybol Federasyonu, 1958’de Voleybol-Eltopu Federasyonu adıyla kuruldu. 28 Ekim 2004 tarihinde özerk olan Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye’de voleybol faaliyetlerini resmi olarak yürüten bir kuruluştur. Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Balkan Voleybol Birliği (BVA) resmi üyesidir. Merkezi Ankara’dadır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan-Türkiye ilişkileri</span>

Pakistan-Türkiye ilişkileri, Pakistan ve Türkiye arasında 1947'den beri süren uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü</span> Ayazağa yerleşkesinde, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Ayazağa yerleşkesinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölümdür. Bölümde 4 yıllık lisans eğitiminin yanında bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir. Bölüm bünyesinde bir de HP Yazılım Buluş Merkezi yer almaktadır. ABET Uluslararası Etkinlikler Konseyi bölümü ABD'de akredite edilen bilgisayar mühendisliği programlarına eşdeğer bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Fen fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi veya kısaca HÜFF; Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren 16 fakülteden bir tanesidir. Fakülte binası Beytepe Kampüsü'nde bulunmaktadır.

Gazi Üniversitesi Herbaryumu veya kısaca Gazi Herbaryumu; 1985 yılında Ankara'da kurulmuş olan bir herbaryumdur. Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren herbaryumun kurucusu Profesör Doktor Mecit Vural'dır. Başlangıçta Ankara ve çevresindeki illere ait bitki türlerinin incelenmesi ve kayıt altına alınması hedeflenmişse de günümüzde Anadolu'daki birçok bölge ve şehirden örnekler bulunmaktadır. Index Herbariorum'da "GAZI" koduyla tescillenmiştir.

Türkiye Jeomorfoloji Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan bilim kuruluşu. Derneğin amacı ilgi alanında jeomorfoloji bilimi olan kurum ve kuruluşlara mesleki ve bilimsel katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası alanda ülke menfaatlerini koruyarak jeormorfoloji biliminin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Feriha Öz</span> Türk akademisyen

Ganime Feriha Öz, Türk akademisyen, patolog ve tıp profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Hentbol Federasyonu</span>

Türkiye Hentbol Federasyonu (THF), Türkiye'deki hentbol ve plaj hentbolu sporlarının yönetimini sağlayabilmek amacıyla 4 Şubat 1976 tarihinde kurulmuş Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) üyesi federasyon. Merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cimnastik Federasyonu</span>

Türkiye Cimnastik Federasyonu; Türkiye’de cimnastik sporunun yönetiminden sorumlu bir federasyondur.

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, coğrafya eğitimi veren bölümdür. Türkiye'de kurulan ilk coğrafya bölümüdür.