İçeriğe atla

Türkiye'de yüzme

Türkiye'de modern yüzmenin ilk örnekleri Galatasaray Lisesi’nin beden eğitimi öğretmenliğini yapan Monsieur Moiroux’un çabalarıyla 1873 yılında görülmüş,[1] yüzme branşına ilk yer veren kulüp ise Fenerbahçe olmuştur.[2] Bu kulübün sporcularından Selahaddin Türsen ilk mukavemet yüzücüsü, Said Salahaddin Cihanoğlu ise ilk sürat şampiyonu olurken,[2] Galatasaray da Fenerbahçe'nin ardından yüzme şubesini açarak bu sporda da ezeli rekabeti başlatmıştır.

Türkiye'nin ilk kısa ve ölçülü mesafedeki yüzme yarışı sarı-kırmızılı kulüp tarafından 15 Eylül 1923 tarihinde düzenlenen Büyükada yarışıdır. 100 metre üzerinden yapılan yarışta İtalyan Mai Cimmeri birinci olurken, Fenerbahçeli Raşit Bey ikinci, Galatasaraylı Nejad Abud üçüncü oldu.[3]

1928 yılında ilk İstanbul Ferdi Yüzme Şampiyonası düzenlenirken, 1931 yılında ise ilk İstanbul Kulüplerarası Yüzme Şampiyonası tertiplendi.[4] Beylerbeyi Spor Kulübü 32 puanla şampiyon oldu.[5] İlk Türkiye Şampiyonası ise 26 Ağustos 1932 tarihinde İstanbul'un yanı sıra, İzmir, Bandırma ve İzmit bölgelerinden sporcuların katılımıyla İstanbul'da düzenlendi.[4]

Bu tarihten itibaren, bazı yıllar istisna her yıl Türkiye Ferdi Yüzme Şampiyonası düzenlenirken, Türkiye Kulüplerarası Yüzme Şampiyonası'nın düzenlenmesi 1960'ların sonunu buldu.

Kaynakça

  1. ^ "Galatasaray SK resmi sitesi yüzme geçmişi". 31 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2019. 
  2. ^ a b "Dünden Bugüne Türkiye'de Yüzme". 23 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  3. ^ Dağlaroğlu, Rüştü; "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1957", İstanbul (1957), s.520
  4. ^ a b "Türkyüzme sitesi" (PDF). 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Nisan 2019. 
  5. ^ Dağlaroğlu, Rüştü; "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1957", İstanbul (1957), s.521

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek atletizm takımı)</span>

Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Atletizm Şubesi</span>

Galatasaray Atletizm Şubesi, 1908 yılında Galatasaray Lisesi'ne bağlı olarak kuruldu, günümüzde ise Galatasaray SK'nın bünyesindedir. 14 kez Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası, 16 kez İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ve 2 kez de Türkiye Atletizm Süper Ligi şampiyonu oldu. Şube günümüzde A takım faaliyetleri olarak sadece erkek takımıyla var olsa da alt yaş kategorilerinde erkek ve kadın sporcularıyla faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek yüzme takımı)</span>

Fenerbahçe erkek yüzme takımı Fenerbahçe'nin yüzücülerinden oluşmaktadır. Branş yüzmenin yanı sıra, 2009 yılından beri senkronize yüzme dalında da faaliyet göstermektedir. Olimpik bir spor olan kule ve tramplen atlama faaliyetleri ise 1970'lerin ilk yarısında durmuştur. Şube merkezi Fenerbahçe Adası'ndadır.

Türkiye Kürek Şampiyonası, her yıl düzenlenen ve Türkiye'deki kürek takımlarının yarıştığı yarışmadır.

Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ya da Türkiye Puanlı Atletizm Birinciliği, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından 1951'den 1987'ye dek düzenlenen ve atletizmde kulüp düzeyinde Türkiye şampiyonunu belirlemeyi hedefleyen spor organizasyonu.

İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ya da İstanbul Puanlı Atletizm Birinciliği, 1929-88 yılları arasında İstanbul'un atletizm branşındaki şampiyonunu belirlemek için yapılan spor organizasyonu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1962-63 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda dört sezon aradan sonra şampiyon oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1963-64 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda üçüncülüğe düştü.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1964-65 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası'nda şampiyon olurken, İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinci oldu ve ilk kez düzenlenen Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'na katılma şansı yakalayamadı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1965-66 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası ve İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyon oldu. İlk kez katıldığı Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda Türkiye üçüncülüğüne ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1966-67 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası ve İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyon oldu. İkinci kez katıldığı Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda Türkiye ikinciliğine ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1973-74 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'na katılmadı, İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası'nda ise üçüncü oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1985-86 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda en büyük rakibi Tekel'i açık farkla geride bırakarak şampiyon olurken, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda bir yıl önce eline geçirdiği üstünlüğü sürdürdü ve takımlar şampiyonluğuna ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1986-87 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda en büyük rakibi Tekel'i açık farkla geride bırakarak tarihinde 15. kez İstanbul şampiyonu olurken, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda 1984-85 sezonunda eline geçirdiği üstünlüğü sürdürdü ve takımlar şampiyonluğuna ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1987-88 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası, İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası ve altı sezon aradan sonra gerçekleştirilen Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaşarak çok başarılı bir sezonu geride bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kürek Şampiyonası</span>

İstanbul Kürek Şampiyonası, 1917'den 2003'e kadar her yıl düzenlenen ve İstanbul'da kürek sporundaki muhtelif kategorilerde kulüp ve sporcu şampiyonlarının belirlendiği yarışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1932-33 sezonu</span>

Fenerbahçe 1932-33 sezonu, Fenerbahçe’nin tarihteki 27. sezonudur ve Fenerbahçe, bu sezonda bir yıl aradan sonra İstanbul Ligi'nde mücadele ederek, tarihinde yedinci kez İstanbul şampiyonu oldu.

İstanbul Boks Şampiyonası, boks sporunda her sezon İstanbul'un sıkletlerinde en başarılı boksörlerinin ve şampiyon kulübün belirlendiği spor organizasyonu.

Türkiye Gençler Atletizm Şampiyonası, Türkiye'de atletizm sporunda genç erkek ve genç kızlar yaş gruplarında takım ve bireysel şampiyonların belirlenmesini sağlayan yıllık spor organizasyonu.