İçeriğe atla

Türkiye'de sürücü belgesi

Türkiye'de sürücü belgesi
Belgenin arka yüzü
Veren kuruluşNüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
Belge türüSürücü Belgesi
Bitiş süresiM, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı 5 yıl[1]
MaliyetVakıf Hizmet Bedeli 65

Değerli Kâğıt Bedeli 280

İlk defa sürücü belgesi alacaklar için harç ücretleri:

“A, A1, A2, F” sınıfları için 370,40

“B” sınıfı için 1116,90

“B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M” sınıfları için 1863,70[2]

Türk sürücü belgesi, ilgili hükûmet kurumu, yerel veya bölgesel güvenlik gücü tarafından verilen, hamiline motorlu araçlar sürme yetkisi veren bir belgedir. Sürücü belgesi sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır ve belge ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü[3] tarafından verilir.

1 Ocak 2016'da sürücü belgelerine ilişkin yeni yasalar uygulanmaya konuldu.[4][5] Bu değişiklikler, Türkiye'yi halihazırdaki AB sürüş yönetmelikleriyle aynı seviyeye getirmeyi hedefledi. Bir yabancı ülke vatandaşı, bir AB sürücü belgesi ile 6 ay boyunca araç kullanabilir. 6 aydan sonra ise Türk sürücü belgesi elde etmelidir. Başvuru herhangi bir Nüfus Müdürlüğü'ne yapılabilir. Fakat yabancı sürücü belgesi hamiline geri verilmez, onun yerine menşe ülkedeki yetkili kuruma gönderilir. Nüfus Müdürlükleri randevusuz işlem yapmamaktadır. Bu nedenle randevular[6] hem interaktif ortamdan hem de Alo 199[7] çağrı merkezi üzerinden alınabilmektedir.

Türkiye'de araba sürmek için en az 18, motosiklet sürmek için 16 yaşında olunmalıdır. Yakın zamanda AB yönetmeliklerini karşılamak için zorlaştırılan sürüş testi pratik ve teorik testlerden oluşur.[8]

Türk vatandaşları için gerekenler

Sürücü belgesi alabilmek için başvuran bunları bulundurmalıdır:[9]

  • Kimlik belgesi
  • Kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi harç ücreti,[10] değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan gurubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
  • Öğrenim Belgesi[10]

Dış ülkelerden alınan sürücü belgesi değiştirme işlemleri

  • Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi
  • Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi
  • Kimlik belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Öğrenim belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Sınıflar

Kaynakça

  1. ^ https://www.hedeffilo.com/haberler-ve-duyurular/yeni-ehliyetler#:~:text=Mevcut%20(eski)%20s%C3%BCr%C3%BCc%C3%BC%20belgeniz%20ise,olur%20sa%C4%9Fl%C4%B1k%20raporu%20alman%C4%B1z%20zorunludur 14 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  6. ^ "Randevu sayfası". 1 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  7. ^ "Alo 199 Çağrı Merkezi". 2 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2018. 
  9. ^ "Nüfus Müdürlüğü Sıkça Sorulan Sorular Sayfası". 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  10. ^ a b "Öğrenim Belgesi". sedanaraba.com/. 30 Ekim 2023. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pasaport</span> Yabancı ülkelere gidecek olanlar için geçerli olan belgedir

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir.

<span class="mw-page-title-main">CE işareti</span>

CE işareti, Avrupa Birliğinin (AB), teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla ürünlerin teknik yapılarına ilişkin mevzuatı daha basit ve genel hale getirmek için 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir Birlik işaretidir.

<span class="mw-page-title-main">Vize</span> yetki belgesi

Vize, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izin.

<span class="mw-page-title-main">Birgi, Ödemiş</span>

Birgi, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">MERNİS</span>

Merkezî Nüfus İdare Sistemi ya da kısaca MERNİS, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ve 2002 yılında uygulanmaya başlanan merkezî nüfus bilgileri düzenlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan pasaportu</span> Pasaport

Lübnan pasaportu Lübnan vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmi belgedir. Pasaportun ön yüzünde Arapça ve Fransızca yazılmıştır, kapakları sert mukavvadandır. Pasaportun içinde ise Arapça, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır. Şubat 2009'da Lübnan İçişleri Bakanı'nın verdiği bilgilere göre, elektronik pasaporta geçiş için hazırlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin pasaportu</span> pasaport

Arjantin pasaportu, Arjantin vatandaşlarına Ulusal Halk Sicili tarafından verilir. 2011 yılına kadar yalnızca Arjantin Federal Polisi tarafından verilirdi. Birincil kullanımları uluslararası seyahati kolaylaştırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

SRC belgesi; yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerinin alması zorunlu olan bir belgedir. Başka bir anlatımla karayolu taşımacılığı kapsamında faaliyet gösteren ve gösterecek olan tüm sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vanuatu pasaportu</span>

Vanuatu pasaportu Vanuatu vatandaşlarına verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir. Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve adına kimlik kartı çıkarttırılmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Outlook Grupları</span>

Outlook Grupları Windows Phone, Windows 10 Mobile, Android ve iOS için bir uygulamadır. Office 365 etki alanı, Microsoft Account Hesabı, örn. bir iş veya okul hesabı ile kullanılabilir. Mevcut e-posta mesajlarını alıp grup tarzı bir sohbet haline getirmek için tasarlanmıştır. Uygulama kullanıcılara grup oluşturma, kişi gönderme, OneDrive yoluyla Office belgelerini paylaşma ve birlikte çalışmalarına ve bir e-posta görüşmesine katılmalarına olanak tanır. Uygulama aynı zamanda diğer Outlook Gruplarının bulunmasına ve katılmasına izin verir. Microsoft tarafından dahili olarak test edildi ve 18 Eylül'de Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile kullanıcıları için başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Sürücü Belgesi</span>

Uluslararası Sürüş Belgesi (IDP), sahibinin Uluslararası Sürüş Belgesi'ni tanıyan herhangi bir ülkede özel bir motorlu taşıt kullanmasına izin veren bir kimlik belgesidir. Geçerli olabilmesi için Uluslararası Sürüş Belgesi geçerli bir ehliyet ile birlikte kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karatepe Katliamı</span>

Karatepe Katliamı, 18 Şubat 1922 gecesi Yunan ordusu tarafından Aydın'ın yaklaşık 400 nüfuslu Karatepe köyünde insanların evlerinin içinde vurularak ve camilerin içine doldurulup camiler ateşe verilerek hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil 200'den fazla veya 385 kişinin öldürüldüğü katliam.