İçeriğe atla

Türkiye'de snowboard

Türkiye'de snowboard, 1990'lı yıllardan başlayıp hızla yayılmıştır.

Son yılların en hızlı gelişen ve en popüler kış sporu olan Snowboard, Türkiye'deki gençler arasında da hızla yayılmaya başladı. Kış turizminin en gözde mekanı Uludağ, kayakçılardan sonra şimdi de Snowboard yapanlarla dolup taşıyor. 1998 yılında yurt dışında yaşayan Türk gençlerin, Snowboard tahtalarını alıp Uludağ'a kış tatiline gelmeleri, bu ekstrem sporun Türkiye'de yayılmasının başlangıcı sayılıyor. Snowboard, şu an Türkiye'de gençler arasında kayağı zorlayan bir moda. Çünkü vücuttaki adrenalin salgılanmasını yükseltip, daha fazla heyecan verdiği iddia ediliyor.

Dünya çapında Snowboard'un popülerlik kazanması, Türkiye'yi 1990'lı yıllardan itibaren etkilemiştir. Kayak sporunun Türkiye'de nadiren yapldığı zamanlarda ortaya çıkan Snowboard, insanların dağlara gitmesine sebep olmaya başlamıştır. Özellikle turizm şirketleri ve tesislerin düzenlediği etkinlikler ve kampanyalar, insanların bu spora merakını arttırmış, fiyatların düşmesiyle Türkiye'de de popülerlik kazanmıştır.

Snowfest denilen, üniversitelerin tatil olduğu haftalarda düzenlenen kampanyalar, üniversite öğrencileri tarafından üniversite öğrencileri tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu sayede Snowboard, Türk gençliğinde bir tutku haline gelmiştir. Kendine güvenenlerin, Snowboard öğrenmek için, tek yapmaları gereken, Türkiye'deki bir kayak merkezinin yolunu tutmak. Şu anda tüm kayak merkezlerinde Snowboard için eğitilmiş hocalar bulunmaktadır. Tüm kayak merkezlerinde Kayak Federasyonu'nun belirlediği fiyata göre saatlik Snowboard dersi 70 YTL (40 Euro)'dur.

Türkiye'nin Kayak Merkezleri

Hakkında "Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ" yakıştırması yapılmaktadır. 2.150 m yükseklikte, Kayseri'den ulaşılabilen kış spor tesisleri bulunmaktadır.

Kış sporunun vazgeçilmez adresi Uludağ, Bursa'nın 36 kilometre güneyinde yer almaktadır. Uluslararası kayak pistleri bulunan bölgede Alp ve Kuzey disipliniyle tur kayağı ve helikopterli kayağın yanı sına Snowboard, Big foot, Buz pateni, Kar motorsikleti aktiviteleri de bulunmaktadır.

Uludağ'dan sonra en gözde kış mekanı sayılan Kartalkaya, Bolu'ya 54 kilometre uzaklıktadır. En uzun pisti 400 metredir.

Erzurum kent merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunan Palandöken, kentin güneyinde yer almaktadır. Doğal yapısı ve iklimiyle uluslararası bir kış merkezi konumuna sahip olan Palandöken, ülkenin en iyi kayak pisti olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca kristal kar özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Özellikle Snowboardçular için ezilmemiş doğal pistler bulunmaktadır. Toplam 30 pistin en zoru; Uluslararası Kayak Federasyonu'nun tescilli pistlerinden biri olan Ejder Pisti'dir.

Kastamonu'ya 40 kilometre uzaklıkta olan Ilgaz, muhteşem kış panoramasıyla meşhurdur. Kayak ve Snowboard' a yeni başlayanlar için birçok uygun pist bulunmaktadır.

Türkiye'nin en iyi beş kayak merkezinden olan Sarıkamış, Kars'ın merkezine 55 kilometre uzaklıktadır. Kayakçıların çıkabileceği en yüksek noktası 3000 metre yüksekliktedir.

Dünya'da sadece Alpler'de ve Sarıkamış'ta bulunan kristal kar sayesinde pistteki kar uzun süre bozulmadan (kayakçı deyimiyle helvalaşmadan) kendini muhafaza eder. Sarıkamış'ta snowboard yaparken board'un altından çıkan ses bile bu kar sayesinde farklıdır.

Ayrıca çam ormanları ile çevrili olduğundan sınırsız off-pist imkânı sunmaktadır ve bu seviyede bir off-pist tecrübesi Türkiye'de başka herhangi bir merkezde yaşanamamaktadır.

Bölge maalesef yeterli/bilinçli yatırım yapılmadığından potansiyelini göstermemekteir. Ayrıca Ocak sonu - Şubat başı dönemde bölgede dondurucu soğuklar hakim olduğundan diğer merkezlerde alışılmış olan kıyafet tarzından vazgeçmek gerekmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kayak (kış sporu)</span> kar üzerinde yapılan sportif aktivite

Kayak, insanların kar üzerinde ağırlığı daha geniş bir alana yayarak, yumuşak kara batmadan, kaymayla ilerlemesine yarayan, adım atıldığında ise ortası esneyerek kara yapışıp ayakla vücudu ileri itme imkânı veren araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı. Kayak sporu için özel olarak kayak merkezi, kayak alanı, kayak tüneli, kayak pisti, teleski tesisleri kurulur.

<span class="mw-page-title-main">2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları</span>

2011 Kış Üniversite Oyunları, 25. Kış Üniversite Oyunları'dır. 11 dalda 57 ülkeden yaklaşık 3500 sporcunun mücadele edeceği organizasyon 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihlerinde Türkiye'nin Erzurum şehrinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken Dağı</span>

Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

Saklıkent, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ilinin batısındaki Beydağları üzerinde, 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan kayak merkezidir. Tesis Beydağlarında yer alan Bakırlıdağının kuzey yamacına kurulmuştur. Antalya kent merkezine 50 km uzaklıktadır. Bu konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir. Aralık ve Nisan ayları arasında karlıdır ve bu sebepten de kayak yapmaya elverişlidir. Ilıman bir iklime sahiptir.

Kartalkaya, Bolu ilinin doğu tarafında Köroğlu Dağları'nda bir kayak merkezidir. Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerindendir. Grand Kartal Otel, Kartal Otel, Dorukkaya Otel ve Golden Key Kartalkaya her kış kayakseverleri ağırlamaktadır. Kayak, kızak ve snowboard kiralama hizmeti de vardır. Oteller meydanında Cafe Society yer alır. Ulaşımda sıkıntı görülmez. Oteller tatil ve eğlence amacı için oldukça yeterli sayılır. Manzara dev çam ağaçları ile süslüdür. Oteller 2000 m. yükseklikte bulunmaktadır. Zirve yaklaşık 2200 metredir. Zirve kayalık olup ve alpin çayırlarla kaplıdır. Kış mevsiminde kar kalınlığı zaman zaman 3 metreyi bulur. Kayak sezonu Aralık - Nisan'dır. Manzara sadece çam ağaçlarıyla sınırlı değildir. Bolu dağlarını ve Köroğlu dağları rahatlıkla görülebilir. Eteklerinde yaylalar bulunmaktadır. Yazın, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

Tuğba Kocaağa, Türk alp disiplini kayakçısı. 1.65 m boyunda 63 kg'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cortina d'Ampezzo</span> İtalyanın Komünleri

Cortina d'Ampezzo, İtalya'nın Veneto bölgesinin Belluno ilinin 6.075 nüfuslu bir belediyesidir. Alp Dağları'nın güneyinde bulunan Dolomitler bölgesinin ortasında bir Alpler vadisinde konumlanmıştır. Çok sayıda ve değişik ski-pistleri, dağlık manzaraları, konaklama tesisleri, alışveriş dükkânları ve "apreski" yaşanımı ile çok popüler bir kış-tatili beldesidir. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle tasarlanan 1944 Olimpiyat Oyunlarına konutluk edememiştir ama 1956 Kış Olimpiyat Oyunları'na konutluk yapmıştır. Ayrıca birçok kış sporu dünya kupası etkinliklerine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken</span> Erzurumun ilçesi

Palandöken, Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum ilinin şehir merkezini oluşturan merkez ilçelerden biridir. İlçede bulunan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri, Kiremitliktepe Kayak Merkezi sayesinde Palandöken kış turizmi ilçesi olarak ön plana çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Nemutlu</span>

Aslı Nemutlu, Türk millî kayakçı.

<i>Snowboard</i>

Snowboard, snowboard tahtası ile karda yapılan bir spor dalıdır. Surfboard ve Kaykay'dan tek farkı, karda yapılıyor olmasıdır. Snowboard tahtalarının genelde uzunluğu 140–165 cm, genişliği ise 24–27 cm arasında değişmektedir ayrıca boy ve kilo ile orantılı olarak bu uzunluk ve genişlik değişir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kayak Federasyonu</span>

Türkiye Kayak Federasyonu, kayak sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu.

Kayıtlara göre eski Türklerde “Çana” olarak bilinen kayak M.Ö. 4000 yıllarında Baykal Gölü çevresinde, karda yürüme aracı olarak kullanılmıştır. Göçlerle İskandinav ülkelerine ulaşan kayak, Avrupa’da 18. yüzyıldan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Yurdumuzda ilk kez 1914 yılında, Haliç’te bir marangoz atölyesinde yapılan çok sayıda kayak hayvan sırtında Erzurum’a taşınmış ve Kafkas cephesinde kayakçı er yetiştirmek üzere Erzurum’da açılan kurslarda 30 kayakçı yetiştirilmiştir. 1 Ocak 1933 yılında Galatasaray Lisesi'nden bir grup öğretmen ilk kez Uludağ’da kayak yaparak bu sporun Türkiye’de öncülüğünü yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kayak merkezi</span>

Kayak merkezi, kayak, snowboard ve diğer kış sporları için geliştirilmiş bir tesistir. Kayak merkezleri kış aylarında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kiremitliktepe Kayakla Atlama Kuleleri</span>

Kiremitliktepe Kayakla Atlama Kuleleri, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayakla atlama tesisidir. Kuleler, Eylül 2010 tarihinde 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için inşa edilmiş olup Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır. Kompleks, büyük bir tepe (K-125) ve normal bir tepe (K-95) atlama kulesinin yanı sıra eğitim amaçlı ve genç atlamacıların kullanımı için K-65, K-40 ve K-20'nin daha küçük üç eğiminden oluşmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, 2011 yılında 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış olup Erzurum il merkezinden 7 km güneybatısında Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkamış Kayak Merkezi</span>

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars iline bağlı Sarıkamış ilçesinde bulunan kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Çimbulak</span> Almatıda bir kayak merkezi

Çimbulak veya diğer bilinen adıyla Şımbulak, Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir kayak merkezidir. Orta Asya bölgesinin en büyüğü olan kayak merkezi, Trans-İli Ala Dağları'ndaki Medeu Vadisi'nin üst kısmında, deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte yer alır. Medeo yolu ile Almatı'nın yaklaşık 25 kilometre güneyindedir. Ilıman iklimi, bol güneşli günleri ve kış boyunca bol miktarda kar yağması nedeniyle popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Uçurtma kayağı</span>

Uçurtma kayağı, kış mevsiminde kar üzerinde yapılan bir ekstrem spordur ve snowkite olarak da bilinir. Bu spor, bir uçurtma ve bir kış kayak ekipmanı kullanılarak yapılır.