İçeriğe atla

Türkiye'de güreş

Geleneksel Türk sporu yağlı güreş.

Türkiye'de güreş, minder güreşi veya olimpik güreş olarak bilinen stiller (Serbest güreş ve Grekoromen) ile çayır güreşi veya geleneksel halk güreşi olmak üzere ikiye ayrılır. Geleneksel güreşlere teknik benzerliği nedeniyle serbest güreş stili grekoromene göre daha fazla ilgi görmektedir. Yaygın geleneksel güreşler yağlı güreş ile karakucak güreşi minder güreşiyle birlikte FILA'ya bağlı °Türkiye Güreş Federasyonu tarafından düzenlenir. Gaziantep ve Hatay illerindeki aba güreşi, Kahramanmaraş ilindeki şalvar güreşi ve Kırım Tatarları tarafından yapılan kuşak güreşi ise Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonuna bağlıdır.[1]

Türk halk güreşi stilleri

  • Karakucak güreşi
  • Yağlı güreş[2]
  • Yerel olarak uygulanan stiller Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından onaylanmıştır)
    • Aba Güreşi (Hatay)
    • Aşırtmalı Aba Güreşi(Gaziantep, Adana, Osmaniye)
    • Kısa Şalvar Güreşi (Kahramanmaraş)
    • Kuşak Güreşi veya Tatar Güreşi
    • Kar üstü Karakucak Güreşi
    • Şalvar Güreşi
    • Torun Abası
    • Siyah Aba
    • Boz Aba
    • Kırmızı Aba
    • Maraş Abası
    • Urfa Abası
    • Çuha Abası
    • Hamis Abası

Kaynakça

  1. ^ "(PDF) TÜRKİYE'DE GÜREŞ SPORUNUN POPÜLARİTESİ VE SEÇİLMİŞ BAZI SPOR BRANŞLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI". 
  2. ^ "Oil Wrestling". 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Şeref Eroğlu grekoromen stilde güreşmiş olan Türk güreşçi. Başarıları arasında 6 kez Avrupa Şampiyonluğu (1994-1996-1998-2001-2002-2003), bir kez Dünya Şampiyonluğu (1997) bulunmaktadır. 2004 Atina Olimpiyatları'nda 66 kiloda mücadele etti ve gümüş madalya kazandı. Türkiye Güreş Federasyonu'nun mevcut başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güreş</span> Boğma türü tekniklerini içeren dövüş sporu formu

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Dağıstanlı</span> Türk olimpik güreşçi

Mustafa Dağıstanlı, Türk güreşçi ve siyasetçi. 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1960 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır.

Karakucak güreşi, Oğuz kökenli Türklere özgü yağsız güreşlerdir. Bu güreşler Başta Kahramanmaraş ve ilçeleri olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde Festival Organizasyonu olarak düzenli olarak müsabakalar yapılmaktadır.

Kuşak güreşi ya da Tatar güreşi Kırım göçmenlerinin hıdrellezde ve “tepreş” ve Derviza denilen eğlencelerinde oynadıkları güreştir. Bu güreşte pehlivanlar gündeli kıyafetleriyle yalnızca ayakkabılarını çıkararak güreşirler. Güreş üç boyda yapılır.

Şalvar güreşi Kahramanmaraş'ın ilçe ve köylerinde yaygın bir güreş türüdür. Adını, yağlı güreşteki “kıspet” ya da karakucaktaki “pırtpıt” yerine ayağa giyilen şalvardan alan bu güreşte oyunlar ayakta yapılır. Göbek ya da dizler yere değince güreş ayakta başlar. Yenilgi yağlı ve Karakucak güreşinde olduğu gibi göbeğin gökyüzünü görmesidir. Güreşçiler, şalvar giyer ve ayakları çıplaktır. Kısa şalvar güreşinde tüm teknikler ayakta yapılır. Rakip alta düştüğü anda bir tek hamle şansı verilir. Bu hamlede sonuç olmaz ise genelde ayağa kaldırılır. İlk olarak Tıva Türklerinde rastlanılan, geleneksel güreşler arasında geçmişi en eskilere dayanan güreş olduğu tahmin edilen güreş şalvar güreşidir. Bu açıdan şalvar güreşinin oldukça eski ve köklü geleneklere ve tarihe dayanan bir güreş olduğunu söylemek mümkündür. Şalvar güreşinin Türkmenler tarafından Anadolu’ya getirildiği düşünülmektedir. Bu güreş Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye’de Kahramanmaraş’ta organizasyonları yürütülen bir güreştir. Bunun yanı sıra Moğolistan ve Kazakistan’da da şalvar güreşine benzer öğeler olduğu dikkat çekmektedir

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Türkiye' de geleneksel spor dalı olarak kabul edilen ve geçmişi 5000 yılı aşkın kadim Türk Medeniyetlerinden, Selçuklu ve Osmanlı'da yaygın olarak icra edilen Atlı Cirit, Rahvan binicilik, Aba Güreşi ,Şalvar Güreşi, Geleneksel Kızak, Atlı Kızak ve Kökbörü spor dallarını barındıran ve 1996 yılında kurulmuş bir spor federasyonudur. Her yıl Türkiye'nin 50 farklı ilinde geleneksel sporları halk ile buluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Güreş Federasyonu</span> güreş federasyonu

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF), güreş sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu. 1923'te kurulan TGF, aynı yıl Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) üyeliğine kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni olan kurumun mevcut başkanı Şeref Eroğlu'dur. Karakucak güreşi ve Yağlı güreş spor dallarındaki tüm yetkileri 2022 yılında kurulmuş olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna devredilmiştir.

Rüstem Abdullayeviç Kazakov,, Kırım Tatarı asıllı Sovyet eski grekoromen stil güreşçisi. 1972 Yaz Olimpiyatları'nda Grekoromen güreş 57 kg'da altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nde defalarca 57 kg şampiyonluğunu kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Etnospor Konfederasyonu</span>

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için çalışan bir kurumdur. Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.

Mehmet Esenceli, Türk güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 52 kg'da yarıştı.

<span class="mw-page-title-main">2020 Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası</span>

2020 Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası, 2 Şubat 2020 tarihinde Kahramanmaraş'ta düzenlenen bir şalvar güreşi yarışmasıdır.

2022 Türkiye Güreş Şampiyonası, serbest stilde Kahramanmaraş kentinde Merkez Spor Kompleksinde 16-19 Aralık 2021; grekoromen stilde Sakarya kentinde Serdivan Spor Salonunda 24-26 Aralık 2021; Kadınlar serbest stilde Tekirdağ kentinde Çorlu Spor Salonunda 22-23 Aralık 2021 tarihleri arasında düzenlenen turnuvadır.

Halil Hopur, Türk güreşçi.

2022 Türkiye Karakucak Şampiyonası, Kahramanmaraş kentinin Dereköy Şeref Eroğlu Er Meydanı'nda 24-25 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Müsabaka Süreleri:Büyükler : 10 Dakika, Gençler : 8 Dakika, Yıldızlar : 6 Dakika.

2022 Türkiye Aba Güreşi Şampiyonası, Hatay kentinin Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi'nde 11.kez 24-25 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) tarafından düzenlenen 11. Türkiye Aba Güreşi Şampiyonası'nda Kocaeli, Konya, Bursa, Hakkâri ve Artvin gibi Türkiye'nin 33 şehrinden gelen 790 güreşçi er meydanına çıktı. 60'a yakın hakem ve gözlemcinin görev yaptığı şampiyonada güreşçiler 10 farklı sıklette mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">2023 Türkiye Güreş Şampiyonası</span>

2023 Türkiye Güreş Şampiyonası, Türkiye Güreş Federasyonu tarafından kadınlar serbest stilde Çankırı kentinde Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu’nda 4-5 Şubat 2023 tarihlerinde Ömer Topuz Büyükler Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası olarak düzenlenen güreş turnuvasıdır. Serbest stilde Kocaeli kentinde Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu'nda 16-19 Şubat 2023 tarihlerinde Mustafa Dağıstanlı Büyükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası; grekoromen stilde Ordu kentinde Recep Kara Spor Salonu'nda 10-12 Şubat 2023 tarihlerinde Tevfik Kış Büyükler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonası olarak planlanmıştı; fakat 2023 Kahramanmaraş depremleri nedeniyle iptal edildi. Türkiye Güreş Federasyonu tarafından serbest stilde Zonguldak kentinde Zonguldak Site Spor Salonu'nda 18-21 Mayıs 2023 tarihlerinde Mustafa Dağıstanlı&Ahmet Ayık Büyükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası olarak; grekoromen stilde Ordu kentinde Recep Kara Spor Salonu' nda 25-27 Mayıs tarihlerinde Tevfik Kış&Kenan Şimşek Büyükler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonası olarak düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.

Topçam Yağlı Güreşleri, her yıl Tokat'ın merkez ilçesinde düzenlenen bir Türk yağlı güreş turnuvasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Türkiye Güreş Şampiyonası</span>

2024 Türkiye Güreş Şampiyonası, Türkiye Güreş Federasyonu tarafından erkekler serbest stilde Konya kentinin Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu’nda 30 Kasım-3 Aralık 2023 tarihlerinde Mahmut Demir Büyükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası olarak; grekoromen stilde 8-10 Aralık 2023 tarihlerinde Nazmi Avluca Büyükler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonası olarak ve kadınlar serbest stilde 11-12 Aralık 2023 tarihlerinde Mahmut Atalay Büyük Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası olarak Çorum kentinin Çorum Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenmiştir.