İçeriğe atla

Türkiye'de OT/VT çözümleri

Türkiye'nin ilk OTVT firması olan Teta Elektronik A.Ş., 1982 yılında Ankara'da ilk barkod okuyucu terminalini üretti. Türkiye'de Barkod kullanılan ilk uygulama, Teta A.Ş. nin Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna kurduğu kartlı geçiş kontrol sistemi oldu. Firma,1982 yılında ve 1988 yıllarında Türkiye'de ilk kez manyetik kart okuyucu ve proximity kart okuyucuları da üretti. Üretim ve stok takibine yönelik endüstride ilk kullanılan OTVT sistemi ise, 1984 yılında, Teta A.Ş tarafından Arçelik fabrikasına kuruldu. Bu uygulamada 100den fazla makineden toplanan veriler IBM PC nin ilk versiyonu olan, 8 bitlik data hattına sahip olan 8088 islemciye sahip bilgisayarında toplandı.

Türkiye Odalar Birliği, 1988 yılında Türkiye'de satılan ürünlerin üzerine basılacak barkodların tekniği, yapısı ve kullanımı yönünde düzenlemeleri hazırlayarak marketlerde OTVT uygulamasının fiilen kullanılmasını sağladı. Bu dönemde faaliyette bulunan Porcan, Barkod, Teta gibi OTVT firmaları Türkiye genelinde firmalara danışmanlık yaparak teknolojinin kullanımı ve yaygınlaşması için sürece katkıda bulundular.

Temaslı Akıllıkart teknolojisi, ilk kez 1990 lı yılların başlarında kamuya ait Testaş A.Ş. tarafından üretildi ve takograflarda kullanılmaya başlandı. Temaslı akıllıkartlar 2000 yılından sonra Alfagaz tarafından üretilen gaz sayaçlarında kullanıldı.

1990 sonrasında Barkod teknolojisi bazı alanlarda RFID teknolojisine yerini bırakmaya başlamıştır. Radyo frekanslı tanıma teknolojisi anlamına gelen RFID, barkoda göre daha pahalı ancak daha kullanışlı ve pratik olduğundan özellikle geçiş kontrol ve elektronik ödeme sistemlerinde vazgeçilmez hale geldi. 1995 yılında Teta, MIFARE terminalini üreterek Türkiye'de ilk RFID elektronik ödeme sistemini uyguladı. Sonraki yıllarda Mifare, toplu ulaşımda ve kartlı geçiş uygulamaları için yaygın olarak kullanılmaya başlandı. 2004 yılından sonra çipleri ucuzlayan Mifare iyice gelişen mifare teknolojisi pek çok yeni üretici mifare teknolojisi ile üretim yapmaya başladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Subaru</span>

Subaru, Fuji Heavy Industries tarafından 1953 yılında kurulan Japon otomobil üreticisi. Subaru'nun ana firması Fuji Heavy Industries şu an Toyota ile kardeş firmadır. Toyota FHI'ın hisselerinin %16.5'ini elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">RFID</span>

Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir. RFID, temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana gelir. RFID etiketleri Elektronik Ürün Kodu (EPC) gibi nesne bilgilerini almak, saklamak ve göndermek için programlanabilirler. Ürün üzerine yerleştirilen etiketlerin okuyucu tarafından okunmasıyla tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bilgiler otomatik olarak kaydedilebilir veya değiştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Barkod</span> çubuk kod ya da çizgi im

Barkod, çubuk kod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

BELBİM A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir iştiraktir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik Geçiş Sistemi</span>

Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Türkiye paralı yollarında kullanılmış, para ödeme gişelerinde işlemlere büyük hız kazandırmış sistemdi. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş banka hesabından veya kredi kartından otomatik para tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle ödeme yapmak için duraksamaya gerek kalmadan gişelerden hızlı bir geçiş sağlanırdı. OGS kaldırıldığı için köprü ve otoyollarda sadece HGS sistemi mevcuttur.

Kartlı Geçiş Sistemi (KGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerine ilişkin ödemenin kontaksız kart kullanılarak gerçekleştirildiği bir ücretlendirme sistemiydi. Nakit KGS ve Kredili KGS olmak üzere iki kart tipi mevcuttu. Nakit KGS kartlar, üzerine kredi yüklenebilen ve kredisi olduğu sürece ücret toplama noktalarından geçiş hakkına sahip olan kartlardı. Kredili KGS kartlar ise kullanımda oldukları sürece geçiş hakkına sahip olup, bu kartlar ile yapılan geçişlerin ödemesi, bağlı oldukları banka hesapları veya kredi kartlarından otomatik olarak gerçekleşirdi. Ücretlendirme araç sınıfı ile ilişkili olduğundan, KGS kullanıcılarının araç sınıflarına uygun kart temin etmeleri gerekmekteydi. KGS kartlarına ilişkin kart satış ve kredi yükleme hizmetleri, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası tarafından sağlanmaktaydı.

Aktif Bank, 1999 yılında Çalık Holding bünyesinde kurulan, 2007'de yeniden yapılandırılan ve 2008 yılında Aktif Bank adını alan, Türkiye'nin özel sermayeli yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yurtiçi Kargo</span>

Yurtiçi Kargo, 1982 yılında İstanbul'da kurulmuş kargo şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Entegre devre</span> genellikle silikondan yapılmış yarı iletken maddeler ile tasarlanmış metal bir levha üzerine yerleştirilen elektronik devreler grubu

Entegre devre, entegre, tümdevre, yonga, kırmık, çip, mikroçip ya da tümleşik devre; genellikle silisyumdan yapılmış yarı iletken maddeler ile tasarlanmış, metal bir levha üzerine yerleştirilen ve bir muhafaza ile kaplanan elektronik devreler grubudur. Entegreler, komponentleri ayrık olan elektronik devrelerden genellikle daha küçük boyutludur. Entegre devreler çok küçük bir alanda milyarlarca transistör ve elektronik devre elemanı içerecek kadar küçültülebilir. Bir devre içerisindeki her bir iletken sıranın genişliği teknolojinin elverdiği ölçüde küçültülebilir. Entegre devreler küçük boyutu, hafifliği ve kullanım kolaylığı ile günümüzün modern elektronik sektöründe çok önemli bir yer tutmaktadır.

İstanbulkart, İstanbul'da kullanılan temassız bir akıllı şehir kartıdır. 23 Mart 2009 tarihinde AKBİL yerine kullanılmaya başlanan kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki BELBİM tarafından, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443 gibi uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde NXP'nin DESFire teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı Geçiş Sistemi</span>

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye'de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır. Sistemde ek olarak gişelerden geçen aracın dört farklı açıdan görüntüsünü çekerek sınıf ve plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Geçiş Sistemi</span>

Serbest Geçiş Sistemi, para karşılığı geçilen yollar köprüler ve tünellerde trafik akışını yavaşlatmadan ücret tahsil etmeye yarayan düzendir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Ana kart emulatörü (İngilizce: Host card emulation veya HCE), yalnızca çeşitli yazılımları kullanarak çeşitli elektronik kimliğin kartların tam sanal olarak temsil edilmesini sağlayan yazılım mimarisi. HCE mimarisi öncesinde, NFC işlemleri çoğunlukla güvenli öğeler kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yakınlık kartı</span> temassız akıllı kart

Anahtar kartı olarak da bilinen yakınlık kartı kredi kartı ve kontak tipi akıllı kartlar gibi daha önceki manyetik şeritli kart’ların gerektirdiği gibi bir okuyucu cihazına yerleştirilmeden okunabilen temassız akıllı kart’tır. Yakınlık kartları temassız kart teknolojilerinin parçasıdır. Bir süre elektronik okuyucunun yakınında tutularak kodlanmış bir numaranın tanımlanmasına olanak sağlarlar. Okuyucu genellikle kartın okunduğunu belirtmek için bir bip sesi veya başka bir ses çıkarır.