İçeriğe atla

Türk şarap bölgeleri listesi

Aşağıda Türk şarap bölgelerinin listesi vardır. Anadolu şarabın erken tarihinde çok önemli bir rol oynadı ve muhtemelen dünyanın en eski şarap üreten bölgelerinden biri oldu.

Türkiye uygun iklim koşulları ve toprak karakteri sayesinde coğrafi olarak şarap kuşağında yer almaktadır. Türkiye'deki üzüm bağları 1,000,000 hektar bir alanı kaplar. Türkiye'de yıllık üzüm hasadı 3,6 milyon ton olup dünyada 6. sıradadır. Ancak bu miktarın sadece % 2'si şarap üretimi için uygundur. Türkiye'de şarap üretimi öncelikle din gerekçesiyle ihmal edildi. Başlıca şarap bölgeleri Ege, Marmara ve İç Anadolu'dur.

Türk şarap bölgeleri haritası

Ege şarap bölgesi

Ege şarap bölgesi Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde ağırlıklı olarak Manisa, İzmir ve Denizli illerinde bulunan bağcılık alanlarından oluşur. Eceabat ve Bozcaada gibi Çanakkale ilinin ilçeleri ve coğrafi olarak Marmara Bölgesi'nin bir parçası olan şarapçılık bölgeleri bu şarap bölgesi içerisinde değerlendirilir. Kıyı bölgelerinde iklim deniz, sıcak yazlar ve ılıman kışlarla tipik Akdeniz, Anadolu platosunda ise az yağışla karasaldır. Kıyı bölgesindeki üzüm bağları yaklaşık 150 metre (490 ft) metre ve iç kısımlardakiler 900 metre (3.000 ft) yüksekliktedir. Sıcaklık kıyı bölgelerde 16 ve 20 °C (61 ve 68 °F) arasında ve yazın iç bölgelerde 40 C (104 F) 'e ulaşan 12-16 °C (54-61 °F) ve kışın ise en fazla -10 °C (14 °F) iner. Yıllık ortalama yağış 550 milimetre (22 in) olup ortalama 400 ila 1.000 milimetre (16 ila 39 in) arasında değişir. Bölgenin toprağı kısmen killi tınlı ve aynı zamanda kireçlidir (tebeşir ve kireçtaşı). Alicante Bouschet, Boğazkere, Bornova Misketi, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Chardonnay, Çalkarası Çavuş, Dimrit, Grenache Kalecik Karası, Karalahna, Kuntra, Malbec, Merlot, Mourvèdre, narince Öküzgözü, Petit Verdot, Pinot noir, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Syrah, Sultaniye, Tempranillo, Vasilaki ve Viognier bölgenin üzüm çeşitleridir. Ege şarap bölgesi Türkiye'deki şarabın yaklaşık % 52,7'sini üretir.

Orta Doğu Anadolu şarap bölgesi

Orta Doğu Anadolu şarap bölgesi kuzeyde Tokat ili, doğuda Elazığ ili şarap bölgelerini kapsamaktadır. Doğu'da ana bağcılık bölgesi Elazığ ilidir. Elazığ'da şarapçılık geleneğinin, Hititler ve Urartular'a kadar dayandığı bilinmektedir. Tokat bölgesinin iklimi, Orta Karadeniz ve İç Anadolu iklimi arasında bir geçiş gösterirken Elazığ ve civarı iklimi tipik karasaldır. Yıllık yağış aralığı ortalama 600 ila 1.000 milimetre (24 ila 39 in) arasındadır. Uzun vadede sıcaklık 12 ve 16 °C (54 ve 61 °F) arasında değişir. Tokat'ta toprak buzullu alüvyal yelpaze ve Yeşilırmak dere yatağıdır. Elazığ yöresinde kırmızı kilden ayrışmış granit ve kireçli kile kadar uzanır. Bölgenin tipik üzüm çeşitleri, Boğazkere ve Öküzgözü'dür. Bölge ülkenin tüm şarabının % 14,7'sini üretir.

Marmara şarap bölgesi

Trakya ve Marmara şarap bölgesi Bulgaristan'ın güneyinde ve Yunanistan'ın güneydoğusunda, Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. İklim sıcak yazlar ve ılıman kışlar ile deniz koşullarını gösteren tipik Akdeniz iklimidir. Yıllık yağış 550 milimetre ortalama ile 400-1.000 milimetre (16-39 in) 550 milimetre (22 in) arasındadır. Uzun vadede %73 oldukça yüksek nemle gözlemlenen ortalama sıcaklık 12-16 °C (54-61 °F) arasındadır. Bölgenin toprağı çoğunlukla kalker, çakıllı, balçık ve yoğun çatlakkilden oluşur. Bu bölgeye özgü üzüm çeşitleri; Adakarası, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cinsaut, Gamay, Kalecik Karası, Merlot, Papazkarası, Riesling, Sauvignon blanc, Semillion, Syrah ve Viognier'dir. Marmara şarap bölgesi Türkiye'de üretilen tüm şaraba % 13,6 ile katkı sağlar.

Orta-güney Anadolu şarap bölgesi

Orta-Güney Anadolu şarap bölgesi İç Anadolu'nun doğusundaki Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde illerinden oluşur. İklim, sıcak kuru yazlar ve soğuk kışlar ile karasal bir karaktere sahiptir. Kapadokya bozkırlarında günlük sıcaklık gece ile gündüz arasında büyük fark gösterir. Yıllık yağış 400 ila 600 milimetre (16 ila 24 in) arasında ortalama bir değere sahiptir. Sıcaklık uzun vadede 8-12 °C (46-54 °F) arasındadır. Bölgede bulunan toprak kum, kumtaşı, ayrışmış volkanik tüf olup, şarap üretimi için kaliteli üzümlere katkıda bulunur. Chardonnay, Dimrit, Emir, Kalecik Karası, Malbec, Narince, Öküzgözü, Sauvignon Blanc, Tempranillo yörenin üzüm çeşitleridir. Ülkenin şarap üretiminin % 12,1'isi bu bölgeden gelir.

Orta kuzey Anadolu şarap bölgesi

Orta-Kuzey Anadolu şarap bölgesi İç Anadolu'nun batısında Uşak ilinin ve orta kuzeyde Ankara ilinin bağlarını kapsamaktadır. Bölgenin iklimi, sıcak kuru yazlar ve soğuk kışlar ile karasaldır. Yıllık yağış ortalaması 300 milimetre (12 inç) ile 200-400 milimetre (7,9-15,7 in) arasında değişir. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 8-12 °C (46-54 °F) arasındadır. Ana toprak tipi çakıllı killi tınlıdır. Bölgenin şarap çeşitleri Boğazkere, Kalecik Karası, Öküzgözü ve Syrah'dır. Orta Kuzey Anadolu bölgesinin şarap üretimi Türkiye'nin toplam üretiminin % 3,3'ünü oluşturur.

Akdeniz şarap bölgesi

Türkiye'nin en güneydeki şarap bölgesi özellikle Antalya İli ve Mersin ilinde şarap üretimi dahil olmak üzere Akdeniz'dir. Bölgenin iklimi sıcak yazlar ve ılık kışlarla karakterize tipik Akdeniz iklimidir. Yıllık yağış 400-600 milimetre (16-24 in) aralığındadır bir ortalama değere sahiptir. Yıl boyunca gözlemlenen ortalama sıcaklık 12 ve 16 °C (54 ve 61 °F) arasındadır. Burada bulunan toprak çakıllı killi balçıktan kalkerli tebeşirlere kadar değişir. Bölge şarap çeşitleri; Boğazkere, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Kalecik Karas ›, Malbec, Merlot, Öküzgözü, Pinot Noir, Sauvignon Blanc ve Syrah'dır. Bölgenin Türkiye'nin şarap üretimine katkısı sadece % 0.2'dir.

Güneydoğu Anadolu şarap bölgesi

Diyarbakır ili Güneydoğu Anadolu'daki ana bağcılık bölgesidir. İklim karasaldır ve yaz aylarında kuru, çok sıcak günler ve soğuk geceler ile karakterizedir. Yağış ortalama 750 milimetre (30 inç) ile 600 ila 1.000 milimetre (24 ila 39 in) arasında değişir. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 12-16 °C (54-61 °F) arasındadır. Toprak ayrışmış kumtaşından kırmızı kile farklılık gösterir. Boğazkere Türkiye şarabının % 3,4'ünü üreten bölgenin başlıca üzüm çeşididir.

Şarap bölgesi Şaraplık üzüm çeşitleri İl Yeri Şaraphane
Marmara şarap bölgesi Beyaz: Sauvignon blanc, Clairette blanche, Chardonnay, Riesling, Sauvignon gris, Pinot gris, Sémillon, Beylerce, Yapıncak, Vasilaki, Viognier, Alvarinho, Narince

Kırmızı: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot noir, Adakarası, Papazkarası, Sémillon, Kuntra, Gamay, Karalahna, Cinsault, Malbec, Petit Verdot
KırklareliKırklareli, Lüleburgaz, Büyükkarıştıran Saranta, Arcadia, Chamlija, Vino Dessera, Gürbüz
Tekirdağ Şarköy

Mürefte, Yazır, Çerkezköy
Doluca, Gülor, Kutman, Bağcı, Latif Aral, Melen, Umurbey, Barbare, Chateau Nuzun, Chateau Kalpak
Balıkesir Avşa

Marmara Island, Yiğitler
Bortaçina, Büyülübağ
IstanbulKemerburgazPaşaeli
Ege şarap bölgesi Beyaz: Sémillon, Sauvignon blanc, Chardonnay, Chenin blanc, Viognier, Muscat blanc à petits grains, Bornova Misketi, Trebbiano

Kırmızı Carignan, Çal Karası, Merlot, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Shiraz, Kalecik Karası, Pinot noir, Sangiovese, Montepulciano, Grenache, Tannat, Petit Verdot, Cabernet Franc
ÇanakkaleBozcaada, Gelibolu, EceabatTalay, Çamlıbağ, Ataol, Sezer, Amadeus, Corvus, Gali, Suvla
ManisaAkhisar, KulaKastro Tireli, Yanık Ülke
Denizli Bekilli, GüneyBiricik, Küp, Pamukkale
İzmir Torbalı, Urla, Kemalpaşa, Bornova, SelçukLA, Mozaik, Nif, Öküzgözü, Urla, USCA, Urlice, MMG, Yedi Bilgeler, Perdix, Çakır, Vinaida
Isparta
Muğla BodrumVinbodrum, Garova
Burdur
AydınAydın Prodom, Sevilen
Akdeniz şarap bölgesi Beyaz: Kabarcık, Dökülgen

Kırmızı: Sergi Karası, Burdur Dimriti, Acıkara, Fersun, Merzifon Karası, Tilkikuyruğu
Antalya ElmalıLikya
Mersin
Orta-güney Anadolu şarap bölgesi Beyaz: Emir, Hasandede

Kırmızı: Kalecik Karası, Papazkarası, Dimrit
NevşehirÜrgüp

Göreme

Avanos

Gülşehir
Kocabağ, Turasan, Taskobirlik
KayseriVinolus
Orta-kuzey Anadolu şarap bölgesi Beyaz: Emir, Hasandede

Kırmızı: Kalecik Karası, Papazkarası, Dimrit
Ankara Akyurt, KalecikKavaklıdere, Vinkara, Tafalı
Eskişehir
Yozgat
Sivas
Çankırı
Orta-doğu Anadolu şarap bölgesi Beyaz: Narince, Kabarcık

Kırmızı: Öküzgözü, Boğazkere
TokatTokatDiren
ElazığElazığ, SivriceKayra, Eskibağlar
Güneydoğu Anadolu şarap bölgesi Beyaz: Dökülgen, Kabarcık, Rumi

Kırmızı: Horoz Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Sergi Karası
Şanlıurfa
Diyarbakır

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

Boğazkere, Elazığ ve Diyarbakır Bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Boğazkere, Türkiye'nin Dicle - Fırat arasında Elazığ (Maden) ve Diyarbakır (Ergani) kökenlidir. Koyu kırmızı zengin bir üzümdür ve şarap, kuru meyve ve incir aromaları ile iyi yapılandırılmıştır. Diyarbakır'da sertifikalı Boğazkere bağları tarafından üzümden üretilen bir şaraba da adını verir. Bu şarabın özellikleri; güçlü gövde, çok keyifli uzun bitiş, lacivert tonlu koyu kırmızı renk ve kurutulmuş kırmızı meyve ve baharatların zengin ve güçlü aromalarıdır. 10 yıla kadar yaşlanmaya iyi gelir. Kırmızı et kebapları, hindi, somon ve peynir başta olmak üzere Doğu Anadolu kaşar veya Gruyere peyniri ile tavsiye edilir. Elazığ ve çevresinde iki tür kırmızı üzüm yetiştirilir. Öküzgözü bir diğeridir. Boğazkere, Anadolu'nun en eski ve yerli üzümlerindendir. Elazığ'ın Öküzgözü ile, kaliteli ve dengeli bir kupaj şarap oluşturur. Üzümün kabuklarında bulunan ve şaraba burukluk katan tanen oranı bu üzüm cinsinde çok fazladır. Burukluğun yanı sıra, baharlı tadı, şarap üretiminde Boğazkere üzümünü çok değerli kılmaktadır. Maden, Ergani, Çermik, Çüngüş'de en iyi kalitede üretilmektedir.

Villa Maria, 1961 yılında Yeni Zelanda'da George Fistonic tarafından kurulmuş bir aile şirketidir. Villa Maria'nin Gisborne, Hawke's Bay, Marlborough ve Auckland'da üzüm bağları vardır. Dört çeşit etiket altında şaraplarını üretmektedir, bunlar;

Papazkarası, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yetişen mavi-siyah renkli bir üzüm çeşididir. Hem kırmızı şarap üretiminde hem de sofralık üzüm olarak kullanılır. Üretilen şarabın alkol oranı %11-13, asidite miktarı ise 5-7 gram/litre civarındadır. Üzümün orijini Kırklareli ve Edirne bölgesidir. 30 Aralık 1947 tarihli TBMM Oturumunda Kırklareli Milletvekili Dr. Fuad Umay Balkan Harbinden önce bölgenin 60.000 dönümlük bir bağ alanına sahip olduğunu ifade etmiştir. Savaşlar sonrası Papazkarası dikim alanları azalmıştır. Üzümün şarabı alev kırmızısı rengindedir. Rayihası ise baharatlar yönünden çok zengindir. Tanen yapısı oldukça yumuşaktır. Burgonya şaraplarını andırmaktadır. Kırmızısı yanında, pembe ve beyaz şarapları da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

Buzbağ, klasik kırmızı serisi öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden yapılan geleneksel bir Türk şarap kupajıdır. Tekel tarafından sadece kırmızı olarak üretilirken, Tekel özelleştirilmesi ile, Diageo'nun Türkiye alkollü içecekler bölümü Mey A.Ş.'ye ait Kayra Şarapçılık'a satılmış ve kırmızı yanında beyaz ve roze çeşitleri üretilmiştir. Ayrıca Elazığ ve Ankara'dan oluşan "Bölge serisi" ve "Kayra Buzbağ Rezerv" serisi de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Asmaların yıllık büyüme döngüsü</span>

Asmaların yıllık büyüme döngüsü her yıl bağda oluşan, ilkbaharda tomurcuk kırılmasıyla başlayan ve sonbaharda yaprak dökümü ve ardından kışın uyku hali ile sonuçlanan süreçtir. Şarap yapımı açısından süreçteki her adım şarap yapmak için ideal özelliklere sahip üzümlerin geliştirilmesinde hayati bir rol oynar. Bagcılık uzmanları ve bağ yöneticileri iklim etkisini,asma hastalığını ve asmanın tomurcuklanmasından itibaren ilerlemesini engelleyen ya da kolaylaştıran zararlıları, çiçeklenmeyi, veraison, meyve oluşumunu, hasatı, gölgelik yönetimi gibi bağcılık uygulamalarının kullanılmasıyla gerekirse yaprak düşmesi ve uyku-hali tepkisini, sulamayı, asma eğitimini ve tarımsal kimyasalların kullanımını izlerler. Yıllık büyüme döngüsünün aşamaları genellikle bir asmanın yaşamının ilk yılı içinde gözlemlenebilir hale gelir. Büyüme döngüsünün her aşamasında harcanan zaman bir dizi faktöre bağlıdır - en önemlisi iklim türü ve üzüm çeşidinin özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Toskana şarabı</span> İtalya, Toskana bölgesinin şarabı

Toskana şarabı, Toskana bölgesinin İtalyan şarabı‘dır. İtalya'da Tiren kıyısı boyunca yer alan Toskana, dünyanın en önemli şarap bölgeleri'nin ev sahibidir. Chianti, Brunello di Montalcino ve Vino Nobile di Montepulciano esas olarak Sangiovese üzümünden yapılırken Vernaccia üzümü beyaz Vernaccia di San Gimignano üzümünün temelidir. Toskana, bölgenin çeşitli üzümlerinden yapılan tatlı şarabı Vin Santo ile de tanınır. Toskana'da kırk bir Denominazioni di Origine controllata (DOC) ve on bir Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) ‘ya sahiptir. 1970'lerde ticarette "Süper Toskanalar" olarak bilinen yeni bir şarap sınıfı ortaya çıktı. Bu şaraplar, DOC/DOCG düzenlemelerinin dışında yapıldı ancak yüksek kalitede kabul edildi ve yüksek fiyatlara satıldı. Bu şarapların çoğu kült şarap oldu. İtalyan sınıflandırma sisteminin reformunda, orijinal Süper Toskanaların çoğu artık DOC veya DOCG şarapları olarak nitelendirilir ancak bazı üreticiler hala sınıflandırılmamış sıralamaları veya Indicaziogne Geografica Tipica Toscana‘nın (IGT) sınıflandırmasını kullanmayı tercih eder. Toskana bugün altı IGT şarap kategorisine sahiptir.

Çal Karası, Türkiye batısının Denizli İli Çal ilçesine ait bir kırmızı şarap üzüm çeşididir. Üzümden üretilen ve meyve aromalı tatlı bir şarabı adını da verir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.

Lucien Arkas Bağları, İzmir, Torbalı'da faaliyet gösteren ve 2500 m² kapalı alana sahip bol ödüllü bir şaraphanedir. Marsilya kökenli levantenlerden olan Lucien Arkas'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arkas Holding'e ait bir anonim şirkettir. Aynı alan içinde bağları, şaraphanesi ve "LA Mahzen" adında restoranı bulunmaktadır. Restoranı Michelin rehberine girmiştir. 1.168 dönümlük tek parselden oluşan bağlarında organik bağcılık yapılmaktadır. Yöre teruarına uyumlu ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç yetiştirilmemiş yirminin üzerinde üzüm çeşidi yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monosepaj</span> tek üzüm çeşidinden üretilmiş şarap stili

Monosepaj, tek tip üzüm çeşidinden üretilen bir şarabı veya tek tür üzümden üretilmiş brendi, konyak, grappa, rakı gibi damıtılmış içkiyi belirtir. Tek tür üzümden yapıldığı için monosepaj şaraplar üzümün tüm karakterini yansıtırlar. Monosepajın tersi ise, yani birden fazla üzüm çeşidinden yapılmış ise kupaj denir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.