İçeriğe atla

Türk Toraks Derneği

Derneğin logosu

Türk Toraks Derneği, merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Türk Toraks Derneği 1992 yılında Göğüs ve Solunum Hastalıkları uzmanı doktorların öncülüğünde Ankara'da kuruldu. Derneğin, sayısı 1900'den fazla olan kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

Amacı

Türk Toraks Derneği'nin amacı, "eğitim, araştırma, hasta bakım standartları ve ulusal politikalar oluşturarak solunum hastalıklarında en etkin korumayı ve tedaviyi sağlamak ve ulusal akciğer sağlığını geliştirmek" şeklinde açıklanmaktadır.

Şubeleri

    • Akdeniz
    • Ankara
    • Batı Anadolu
    • Batı Karadeniz
    • Çukurova
    • Doğu Anadolu
    • Doğu Karadeniz
    • Güneydoğu Anadolu
    • İç Anadolu
    • İstanbul
    • İzmir
    • Kuzeydoğu Anadolu
    • Marmara
    • Orta Anadolu
    • Orta Karadeniz
    • Trakya
    • Kıbrıs Temsilciliği

Etkinlikleri

Türk Toraks Derneği, amacı doğrultusunda şu etkinliklerde bulunmuş ve sürdürmeye devam etmektedir:

  • Astım, KOAH, Solunum Sistemi İnfeksiyonları, Tüberküloz, Akciğer ve Plevra Maligniteleri, Akciğer patolojileri, Tütün Kontrolü, Solunum Yetmezliği ve Yoğun Bakım, Göğüs Cerrahisi, Uyku Bozuklukları, Pediatrik akciğer hastalıkları, Klinik Sorunlar, Çevresel ve mesleki akciğer hastalıkları, Pulmoner Rehabilitasyon ve Kronik Bakım, Solunum Hücre Biyolojisi ve Genetik ve Tanı Yöntemleri Çalışma grupları adları altında 16 ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur.
  • Pnömoni, Tüberküloz, Astım ve KOAH konularında tanı tedavi rehberleri hazırlanmış, bu rehberler 25.000 adet basılarak hekimlere dağıtılmıştır.
  • Türk Göğüs Hastalıkları Yeterlilik Kurulu’nun oluşumuna büyük katkı sağlamış ve Yeterlilik Kurulu’ nun toplantılarına ev sahipliği yapmıştır.
  • Türk Toraks Derneği Asistan Konseyi oluşturulmuştur.
  • Toraks Bülteni, Toraks Dergisi, Turkish Respiratory Journal, Toraks Kitapları ve Türk Toraks Derneği Eğitim Kitapları Serisi adları altında beş yayın organı yayımlanmaktadır.
  • Her yıl düzenli kongreler oluşturulmakta, çeşitli konuları içeren birçok sempozyum ve toplantılar düzenlenmektedir.
  • ERS ( Avrupa Solunum Derneği) ve ATS (Amerikan Toraks Derneği) ile ortak etkinlikler yapmaktadır.
  • Ödüller: Türk Toraks Derneği, solunum hastalıkları bilim dalının gelişmesi, solunum sistemini ilgilendiren ulusal sağlık sorunlarının çözümlenmesi, Türk Toraks Derneği üyelerinin ulusal ve uluslararası platformda söz sahibi olması ve solunum hastalıklarında çağdaş bilimsel düzeyin yakalanması için yapılan bilimsel araştırmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla şu ödülleri vermektedir:
    • Türk Toraks Derneği Bilim ve Hizmet Ödülü
    • Türk Toraks Derneği Genç Araştırmacı Teşvik Ödülü
    • Türk Toraks Derneği Ulusal Akciğer Sağlığı Ödülü
    • Türk Toraks Derneği Yurt Dışı Yayın Ödülü
    • Türk Toraks Derneği Kongre Bildiri Ödülü
    • Türk Toraks Derneği Uluslararası Kongre Bursu
    • Türk Toraks Derneği Proje Destek Ödülü

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zatürre, pnömoni ya da batar, akciğerde görülen yangılardır. Klasik pnömonilerde, akciğerlerin hava geçitlerindeki son bölüm ve hava kesecikleri (alveoller) etkilenir. İnterstisiyel pnömonilerde, hava kesecikleri (alveoller) arasındaki bölmeler yoğunlukla etkilenen alanlardır. Akciğerler günde 10.000 litre havayı süzer. Kan dolaşımına oksijen taşıyan solunum havasıyla birlikte çok sayıda katı ve sıvı partikül ile zararlı gazlar da akciğerlere ulaşır. Solunum havası içindeki zararlı etkilere verilen tepkilerin büyük bölümü canlı etkenlerden kökenli infeksiyon hastalıklarıdır. Toksik gazların ve sıvıların büyük bölümü “kimyasal pnömoniler” olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Verem</span> Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı hastalık

Verem veya tüberküloz, bakteriyel ve bulaşıcı bir hastalık. Halk arasında ince hastalık olarak da bilinir. Mycobacterium tuberculosis mikrobunun neden olduğu uzun seyirli ve granülomatöz karakterde bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşma yolu, çoğu zaman, bir tüberküloz hastasının çevreye tükürdüğü balgamı ya da öksürdüğünde saçılan basil yüklü damlacıklarla olur.

Göğüs hastalıkları, özellikle akciğerlerin pnömoni, plörezi, tüberküloz, bronşektazi, akciğer kanserleri, plevra hastalıkları, mediasten hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalıkları (KOAH), astım gibi solunum sisteminin alt bölümlerinin hastalıkları ile ilgilenen bir daldır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Acil Tıp Derneği</span>

Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD), Acil Tıp Sistemi içinde yer alan konularda projeler üretmek ve bu sistemin gelişmesine destek olmak amacıyla oluşturulmuş bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Salih Ragıp Üner Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

Tevfik Salim Sağlam, Ali Tevfik Salim, Türk bilim insanı, askeri hekim.

Heybeliada Sanatoryumu, İstanbul'a bağlı Heybeliada'da bulunan, Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kardiyoloji Derneği</span>

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği</span>

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Nükleer Tıp Derneği</span>

Türkiye Nükleer Tıp Derneği (TNTD), merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">Yener Yörük</span>

Yener Yörük ; Türk tıp profesörü, göğüs cerrahisi uzmanı ve Trakya Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu</span>

Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF) 1949 yılında Londra’da kurulmuştur ve dünyanın en eski uluslararası, gönüllü öğrenci organizasyonlarından biridir. IPSF gelişen halk sağlığını bilgi, eğitim, sosyal ağların yanında yayınlar ve profesyonel girişimler aracılığı ile destekleyen, uluslararası faaliyet gösteren bir eczacılık öğrencileri organizasyonudur. Günümüzde federasyon 350,000’in üzerinde eczacılık öğrencisini ve yeni mezunu dünya çapında 84 ülkede temsil etmektedir.

Çocuk göğüs hastalıkları, tüberküloz, kistik fibrozis ve yenidoğanın akciğer hastalıkları gibi çocuklara has, önemli rahatsızlıklarla yetişkinlerden ayrılarak, çocuk fizyolojik sistemine paralel olarak doğmuş bir tıp branşıdır. Önceleri yetişkin göğüs hastalıkları doktorlarının ilgi alanı altında olan bu branş, ilk olarak 1957 yılında Amerikan Pediatri akademisinde Edith Lincoln başkanlığında oluşturulmuş ve artık ayrı bir branş olarak çalışmalarını sürdürmeye başlamıştır. Avustralya'da Louis I. Landau ile çocuk göğüs hastalıkları eğitim programları yetmişli yıllarda başlamış, ABD’de 1986 yılında Avrupa'da ise 1990 yılında bir araştırma ile homojen olarak büyüyerek gelişim göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk tıp fakültesidir. Resmî olarak 1973 yılında kurulmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinin en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Ayrıca Türkiye'de teknik üniversite bünyesinde bulunan ilk ve tek tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Böbrek Vakfı</span>

Anadolu Böbrek Vakfı, 1995 yılında kurulan, Ankara merkezli, böbrek ve nefroloji ile ilgili çalışmalar yapan bir vakıf. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kurulan Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı'nın devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Ankarada bir hastane

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Sanatoryumu ya da eski adıyla Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi, Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. Sanatoryum olarak kurulan hastane, kuruluşundan bu yana yüzlerce göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanını yetiştirmiş, bu alanda ülkedeki önemli sağlık kuruluşlarından biridir.