İçeriğe atla

Türk Kabin İçi Sistemleri

TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş.
EndüstriHavacılık
Kuruluş 2012,
Genel merkezi,
Önemli kişilerMüjdat Uludağ
(Genel müdür)
ÜrünUçak Kabin İçi Sistemleri
Çalışan sayısı590
Web sitesitci.aero

TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. (TCI Aircraft Interiors), Türkiye'de sivil hava araçlarının kabin içi sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk firmasıdır.

Tarihçe

TCI Aircraft Interiors, tüm geniş gövdeli ve dar gövdeli uçaklar için ekonomi ve business sınıfı koltuklar, mutfaklar, lavabolar ve uçak içi eğlence ve bağlantı (IFEC) sistemleri geliştirerek havacılık endüstrisine en iyi değeri sunmaktadır. Ürün yelpazesi ayrıca servis arabaları, kargo konteynerleri ve koltuk içi güç sistemlerini de içermektedir. İstanbul ve Seattle'daki (ABD) üretim tesisleriyle TCI, tasarım, mühendislik, üretim ve Ar-Ge alanlarında mükemmelliği garanti eder.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A380</span> Dünyanın en büyük yolcu uçağı

Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır. Ağırlığı 560 ton'dur.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri mühendisliği</span> Mühendislik

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetkisine sahip mühendislik dalı.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

Red Special, Queen'in gitaristi Brian May'in fizik bilgisi ve babası Harold May'in elektronik bilgisini birleştirerek birlikte özgün bir tasarımla yaptıkları ve Brian May'in hala kullanmakta olduğu gitar. Gitarın yapımında kullanılan ahşap malzeme 120 yıllık eski bir şömineye aittir. Gitarın sapı ise çelik bir çubukla güçlendirilmiş ve tremolo kolu da 1928 model bir Panther marka motosikletin iki valf yayıyla yapılmıştır. İçinde tahtakurdu dehlizleri olan maun gövdeli gitar 24 perdeli olup perdelerin yapılmasında Brian May'in annesinin sedef düğmeleri kullanılmıştır.3 adet Burns Trisonic pickup ve özel tasarım bir köprü sistemine sahip olan gitar henüz taklit edilememiş bir tınıya sahiptir. 1983'te Guid adlı bir gitar üreten bir firma Red Special'ı model almıştır.Gitarın Brian May için üretilmiş kopyaları bulunsa da Queen kayıtlarında ve solo albümlerinde %90 oranında orijinal "Red Special" kullanılmıştır. "Red Special" adı da daha sonra gitarın boyandığı kırmızı/kahve tondan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-24</span>

AN-24 RV Antonov (Nato kod adıyla "Coke") Rusya yapımı, iki turboprop motorlu AN-24'ler kabin tazyikli her havada görev yapabilecek teçhizatla donatılmış, gövdesi metalden yapılmış 52 koltuk kapasiteli bir yolcu/yük ulaştırma uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas X-3 Stiletto</span>

Douglas X-3 Stiletto, uzun burunlu ve geniş gövdeli deneysel jet uçak. Tasarım amacı sürekli süpersonik hızlarda gidebilecek bir uçak için gerekli olan bilgileri toplamaktır. Titanyumun havacılıkta ilk kez kullanıldığı uçaktır. Ancak uçağın motorları ciddi biçimde güç eksikliği yaşadığı için araç normal uçuşta Mach 1 hızı bile geçememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A320 ailesi</span>

Airbus A320 ailesi Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığından oluşan Airbus S.A.S. ailesinin kısa ve orta menzilli uçağıdır. Airbus A320 serisi A318, A319, A320, A321 ve ACJ özel jet versiyonlarından oluşur. İlk uçuşunu 1987 yılında gerçekleştiren A320 serisi fly by wire Flight control sistemini kullanan ilk yolcu uçaklarıdır. Yolcu uçakları arasında bu güne kadar 4658 adetten fazla üretilerek en büyük rakibi Boeing 737'in arkasından ikinci sıradadır. 1965 yılında üretime başlayan Boeing 737 şu ana kadar 8000'i geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geniş gövdeli uçak</span>

Geniş gövdeli uçak, uçaklarla ilgili, Türkiye ve türkçede kullanılan teknik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Embraer E-Jet ailesi</span>

Embraer E-Jets dar gövdeli, çift motorlu, orta menzilli, Brezilya yapımı jet yolcu uçağı modelidir. İlk kez 1999 yılında Paris Havacılık Fuarı'nda tanıtılan uçağın ilk uçuşu 2002 yılında gerçekleştirildi. Temmuz 2008'e kadar 847 ana sipariş 827 adet opsiyonel üretim talebi aldı. Temmuz 2008 tarihinde toplam üretim adedi 410'u bulan uçak 2016 yılına kadar 1112 adet üretilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fırlatma koltuğu</span>

Fırlatma koltuğu, genellikle savaş uçaklarında acil durumlarda pilot veya mürettebatı kurtarabilmek için tasarlanmış bir sistemdir. Çoğu tasarımda pilotun oturduğu koltuk pilotla beraber patlayıcı veya roket motoru yardımıyla uçağın dışına fırlatılır. Uçaktan ayrılan koltuk bir paraşüt açarak pilotun güvenle yere inmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sorumlu pilot</span>

Sorumlu pilot (PIC), uçuş esnasında herhangi bir hava taşıtının idaresinden ve emniyetinden öncelikli olan sorumlu pilot. Bu, tipik bir iki ya da üç pilotlu uçak mürettebatındaki kaptan veya uçağın kontrolünde yalnızca tek sertifikalı ve nitelikli pilot varsa "pilot" olacaktır. PIC kısaltması İngilizce pilot in command kavramının akronimidir. Askerî uçuşlarda uçak komutanı kavramı kullanılır. Uçak komutanı kavramı zaman zaman sivil uçuşlarda da sorumlu pilot anlamında kullanılır. PIC, yasal olarak uçaktan, uçuş emniyetinden ve uçmasından sorumlu olan kişidir ve herhangi bir uçuş kuralının ihlal edilmesinden sorumlu olan birincil kişi olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-204</span> çift motorlu orta menzilli jet uçağı

Tupolev Tu-204 çift motorlu orta menzilli jet uçağı ailesi, Sovyetler Birliği yıkılmadan önce tasarlanmış, sonrasında yolcu ve kargo modelleri Rusya merkezli havayollarında kullanıma girmiştir. Tupolev Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve Aviastar SP ve Kazan Uçak Üretim Derneği tarafından üretilen bir dar gövdeli yolcu uçağıdır. İlk uçuşunu 1989 yılında yapan Tu-204, biraz daha düşük menzil ve yük kapasitesi ve kendi sınıfında rekabetçi performans ve yakıt verimliliği ile Boeing 757'ye göre eşdeğer olması amaçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-22</span> Antonov tarafından üretilen bir Sovyet yapımı ağır turboprop askeri nakliye uçağı

Antonov An-22 "Antey", Antonov tarafından üretilen bir Sovyet yapımı ağır turboprop askeri nakliye uçağıdır. Dört turboprop motor tarafından desteklenen tasarım, ilk Sovyet geniş gövdeli uçak olup aynı zamanda dünyanın en büyük türbinli hava aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uçan kanat</span>

Uçan kanat, kesin bir gövdeye sahip olmayan kuyruksuz sabit kanatlı bir uçaktır. Mürettebat, yük, yakıt ve ekipman tipik olarak ana kanat yapısının içinde yer alır, ancak uçan bir kanatta podlar, naceller, kabarcıklar, bomlar veya dikey stabilizeler gibi çeşitli küçük çıkıntılar olabilir.

<span class="mw-page-title-main">George J. Mead</span>

George Jackson Mead Amerikalı bir uçak mühendisiydi. En çok Pratt & Whitney Aircraft'tan Frederick Rentschler ile birlikte baş kurucu ekip üyelerinden biri olarak tanınır. Mead ve Rentschler, kendi havacılık ile ilgili işlerini başlatma planıyla Wright Aeronautical'dan ayrıldı; Temmuz 1925'te Pratt & Whitney Aircraft'ı kurdular. İlk projeleri, Mead'in tasarımına sahip yeni, büyük, hava soğutmalı, radyal bir uçak motoru inşa etmekti, bu model kısa süre sonra Wasp adını aldı. İlk Wasp modeli R-1340 idi ve bunu büyük bir Wasp modeli ve Hornet modeli serisi takip etti. Mead, Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak, 1925'ten 1935'e kadar Pratt & Whitney'in mühendislik başkanıydı. Daha sonra Pratt & Whitney ve onun ana şirketi United Aircraft'tan ayrıldı. ABD Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin (NACA) başkanı olarak görev yaptı ve II. Dünya Savaşı sırasında Ulusal Savunma Danışma Komisyonu'nun havacılık bölümü başkanı olarak ABD hükûmetinin savaş malzemesi üretim çalışmalarında bir yönetici olarak görev yaptı.