İçeriğe atla

Türk Dışticaret Vakfı

Türk Dış Ticaret Vakfı, Türkiye’de dış ticaret alanında hizmet veren özel sektör ve kamu kuruluşlarının faaliyetlerini desteklemek, dünyadaki iş insanları arasında dayanışmayı sağlamak, dış ticaret ile ilgili yayınlar yapmak ve eğitim vermek amacı ile 24 Ekim 1995 tarihinde Ankara'da kurulmuştur.

İdari merkezi Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Çayyolu mahallesindedir. Vakıf O. Ertuğrul Önen öncülüğünde bir araya gelen yurtiçindeki ve yurtdışındaki Türk iş insanları ile dış ticaret alanında çalışmış bürokratlar tarafından kurulmuş sivil toplum kuruluşudur.[1][2]

Tarihçe

İkinci dünya savaşının sonunda çoğu ülkede başlayan sanayi sürecinde birçok ülkede iş gücü ihtiyacı doğmuş ve Türkiye'den iş göçü başlamıştır. Bu göçün ardından iş insanlarının "meslek kuruluşları" adı altında örgütlenmeye başlar. Bu örgütlenme 1980'li yıllara gelindiğinde öncü girişimler tarafından pek çok yerde dernek kurulumları başlar. Kurulan dernekler tek bir çatı altında toplanmak için ise 1990'lı yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından yurtdışında faaliyet gösteren iş insanlarıyla iletişimde kalabilmek ve ilgilenebilmek için bir "çatı örgüt" kurulur.

1980-1990 yıllarında, faaliyet gösteren iş insanlarının dernekleşmesinde aktif bir şekilde rol alan O. Ertuğrul Önen öncülüğünde "Türk Dışticaret Vakfı" kurulur. 24 Ekim 1995 tarihinde ise dönemin hükûmeti tarafından vakıf senedi onaylanır.[3]

Dünya genelinde faaliyet gösteren Türk girişimcilerinin güçlerinin birleştirilerek küresel boyutta bir ticari sinerji yaratmak amacıyla 1996-2006 yılları arasında, iki yıllık periyotlarla altı kez Dünya Türk İşadamları Kurultayları organizasyonunu gerçekleştirmiştir.

2000 yılında, Ankara’da “Dış Ticaret Uzmanlığı Eğitimi” faaliyetini başlatmıştır. Eğitimler zamanla yüz yüze ve uzaktan olmak üzere ülke geneline yaygınlaştırılmıştır.[4][5]

2014 yılında Selçuk Üniversitesi ile, üniversite öğrencilerine yönelik işbirliği protokü imzalanmıştır.[6]

2015 yılında Almanya’nın Münih kentinde yerleşik Sabel Akademie ile eğitim alanında işbirliği protokolü yapılmıştır.

Vakfın 2002 yılında yayımlamaya başladığı “Made in Turkey” adındaki periyodik dergi sanal ortamda yayın hayatını sürdürmektedir.[7][8]

Sürekli Eğitim Merkezi

Türk Dışticaret Vakfı Sürekli Eğitim Merkezi (TDVSEM), 2009 yılında internet yayın hayatına başlamıştır. Covid-19 pandemisinde dış ticaret alanındaki eğitim faaliyetlerine "uzaktan eğitim" ile devam etti. 13 Mayıs 2014 tarihinde Almanya'da bulunan ve 120 yıllık geçmişi olan eğitim kuruluşu Sabel Schule ile eğitim protokolü imzalamıştır. Bu protokol, yurt içi ve yurt dışındaki öğrencilerin dış ticaret akışını ülke bazında öğrenmelerini amaçlamaktadır.[9][10]

Yayımlanan Dergi ve Kitaplar

Yıl İsim Tür
2017 Sen İşini Kış Tut Yaz Çıkarsa Bahtına Kitap
2018 Bir Bürokratın Gözünden Biraz Ordan Biraz Burdan
2019 Dış Ticaret Mevzuat Kitabı
2020 FIRILDAK - Yükseklerde Kuş da Bulunur Sürüngen de
2018 Kayserili Bir Ticaret Ataşesinin Anıları
2002 Made In Turkey Dergisi Dergi
2005 Milli Mücadele Döneminde Dış Ticaret Kitap
2006 İller Yatırım Katoloğu Dergi
2010 Fındıkla "Yarım Asır" Dergi
İller Yatırım Değerleri Dijital Basım
Dünya Ticaret Örgütü ve Anlaşmazlıkların Çözümü Kitap

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Ekşi Sözlük'de Türk Dış Ticaret Vakfı". 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "ABD`yle dış ticaret rejimi tatmin etmiyor". Hürriyet. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  3. ^ "Dünyadaki Türk İşadamları Zirvesi". Hürriyet. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  4. ^ "Türk Dış Ticaret Vakfı Eğitim Programı Hakkında". Ege Bölgesi Sanayi Odası. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Gebze Ticaret Odası'ndan Ticaret Eğitimi". Gebze Gazetesi. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  6. ^ "Selçuk Üniversitesi ile TDV Arasında Uzaktan Eğitim Protokolü İmzalandı". 4 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2021. 
  7. ^ "Türk Dışticaret Vakfı Yayımlanan Kitapları". 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Made in Turkey Dergisi". 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  9. ^ "Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "A'dan Z'ye Dış Ticaret Eğitimi". Akdeniz İhracatçı Birlikleri. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye'de devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969'da girişimci iş insanı Vehbi Koç tarafından kurulmuş olan bir vakıftır. Başlıca faaliyetleri eğitim, sağlık ve kültürdür.

Ahmet Rona Yırcalı, Türk sanayici.

<span class="mw-page-title-main">ENKA</span> Türkiyede bir şirketler grubu

ENKA İnşaat, 1957 yılında kurulan; endüstriyel inşaat, altyapı inşaatı, enerji, gayrimenkul ve lojistik alanlarında faaliyet yürüten İstanbul merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Çağ Üniversitesi</span> Mersinde kurulu vakıf üniversitesi

Çağ Üniversitesi, Mersin ilinde yerleşik bir vakıf üniversitesi. 9 Temmuz 1997 tarihinde, Yaşar Bayboğan öncülüğünde 4282 Sayılı Yasayla ve 2547 Sayılı Yasanın Vakıf Yükseköğretim Kurumları'na ilişkin hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştur. Ankara ve İstanbul illerinden sonra Türkiye'de kurulan ilk Vakıf Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Şahin</span> Türk İş İnsanı Metalurji Mühendisi

Kemal Şahin, Türk iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası</span>

Türk Eğitim-Sen, 18 Haziran 1992'de kurulmuş olan ve Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri iş kolunda faaliyet gösteren bir sendika olup tam adı Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikasıdır.

Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılı Kanun’la kurulan ve Türkiye’nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Emre Enstitüsü</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan kuruluş

Yunus Emre Enstitüsü, Ankara merkezli Yunus Emre Vakfı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Türk eğitim ve kültür kuruluşudur.

500. Yıl Vakfı, Sefaradların 1492 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için 1989 yılında İstanbul'da kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Sanko Holding</span>

Sanko Holding, Gaziantep merkezli Türk holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Hamdi Akın</span>

Hamdi Akın, Türk iş insanı, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Asbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Altınbaş Holding</span> Türk mücevher markası

Altınbaş Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Şahinler Holding</span> Türkiyede bir şirketler grubu

Şahinler Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu. 1982 yılında Kemal Şahin tarafından Almanya'nın Aachen şehrinde kurulan Santex Tekstil firmasıyla temeli atılmıştır. Grup, hazır giyim, inşaat, serbest bölge işletmeciliği, turizm, spor ve gıda sektörlerinde hizmet vermektedir. Türkiye haricinde Almanya, Fransa, Bulgaristan, Mısır ve Ürdün’de de şirketleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Diyanet Vakfı</span> Vakıf

Türkiye Diyanet Vakfı ya da kısaca TDV, Türkiye’de faaliyet gösteren ve kamu yararına çalışan vakıf kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Takımı</span> Türkiyede bir vakıf

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T3 ya da T Küp; Türkiye'deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf.

Osman Ertuğrul Önen Türk bürokrat, sivil toplumcu ve yazar.

Dünya Türk İşadamları Vakfı, 1995 yılında Osman Ertuğrul Önen tarafından kurulmuş bir vakıftır. Yurtdışında yaşayan ve çalışan iş insanları için örgütlenme amacıyla kurulmuştur. Ankara Asliye Mahkemesinin onayı ve Vakıflar Sicili'ne tecili ile 15 Ekim 1998 tarihinde resmi olarak kurulmuştur.