İçeriğe atla

Türbetü'l-Bey

Koordinatlar: 36°47′37″K 10°10′23″D / 36.79361°K 10.17306°D / 36.79361; 10.17306
Türbetü'l-Bey
Türbetü'l-Bey
Harita
Koordinatlar36°47′37″K 10°10′23″D / 36.79361°K 10.17306°D / 36.79361; 10.17306
KonumTunus, Tunus
TürTürbe
Açılış tarihi1777
AdandığıHüseyni Hanedanı

Türbetü'l-Bey (Arapçaتربة الباي), Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbedir. 1777 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Hüseyni Hanedanı'na adanmıştır.

Türbetü'l-Bey, Tunus'un Hüseyin Hanedanı yöneticilerinin çoğunun son dinlenme yeridir. Gömülmeyenler arasında son ikisi Cellaz Mezarlığı'na gömülen Münsif Bey ve El-Marsa'ya gömülen Amin Bey bulunmaktadır. II. Ali bin Hüseyin döneminde inşa edilen[1] bina, Tunus'taki en büyük anıt mezardır.[2] Hüseyin bin Ali'nin ilk türbesi onun karşısında yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Asmtunis – ASM Tunis". www.asmtunis.com (Fransızca). 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2023. 
  2. ^ Adel Latrech, « Promenade dans les tourbas de Tunis », La Presse de Tunisie, 28 août 2010 (Fransızca) 22 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ek okuma

  • Mohamed El Aziz Ben Achour, « Tourbet-el-Bey, sépulture des beys et de la famille husaynite à Tunis », IBLA, 1985 (Fransızca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Beyliği</span>

Tunus Beyliği ya da Tunus Prensliği, Hüseyni Hanedanı'na mensuptur. Kurucusu Hüseyin bin Ali'dir. 17 Temmuz 1705'te Tunus bağımsızlığını kazandı ve Fransa Tunus'u işgal edene kadar Osmanlı Vasalı olarak kaldı. Hanedanın son hükümdarı VIII. Muhammed tahtan indirilerek devrim oldu ve Cumhuriyet'e dönüştürüp kararda prens olarak değişmiştir. VIII. Muhammed 1957'de tekrar prens oldu ve ölümüne kadar prenslik yaptı. 1922'ya kadar Osmanlı hükümeti Tunus Beylerini, Tunus Beyi olarak saymıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyni Hanedanı</span> Tunusu yöneten kraliyet hanedanı (1705-1957)

Hüseyni Hanedanı, Aslen Girit'ten gelen Türk-sipahi kökenli olan Tunus Beyliği'nin yönetici hanedanıydı. Murâdî Hanedanı'nın ardından 1705'te Hüseyin bin Ali altında iktidara geldi. Hüseyniler iktidara geldikten sonra beyler olarak hüküm sürdüler ve 1957'ye kadar Tunus'u yönettiler.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 4</span>

Peugeot Type 4, Peugeot tarafından 1892 yılında, Tunus'un Bey'i Ali Müddet bin el-Hüseyin için tek seferlik üretilen bir otomobildi.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nefta</span>

Nefta, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir şehir, vaha ve belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in batısında Şattü'l-Cerid'in kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.641 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 22.575'tir.

<span class="mw-page-title-main">Dinden</span>

Dinden, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,373 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 30.124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Huneys</span>

Huneys, Tunus'un Münestir ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Münestir'in hemen güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 18,17 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 12.824'tür.

<span class="mw-page-title-main">Hammuda Paşa Camii</span>

Hammuda Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1655 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Paşa Camii</span>

Küçük Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1805 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Dayı Camii</span>

Yusuf Dayı Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Tunus dayısı Yusuf Dayı tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır. Cami, Tunus'ta inşa edilen ilk Osmanlı-Türk camisi olması nedeniyle önemli kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">El-Aşuriye Medresesi</span>

El-Aşuriye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Münestiri</span>

Darü'l-Münestiri, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hammuda Paşa</span>

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1630 yılında Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Bey</span>

Sevkü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Başmakiye</span>

Sevkü'l-Başmakiye, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kasr Camii</span>

El-Kasr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 12. yüzyılda Ahmed bin Kavrasan tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde Dar Hüseyin'in yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Hava Camii</span> Tunusta olan bir cami

El-Hava Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1252 yılında Hafsî döneminde Atıf Ebu Zakariya tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Kasım el-Cellizi Türbesi</span>

Sidi Kasım el-Cellizi Türbesi, Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbe ve zaviyedir. 15. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Sidi Kasım el-Cellizi'ye adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mersâ Antlaşması</span>

Mersâ Antlaşması (Fransızca: Conventions of La Marsa Arapça: اتفاقية المرسى), Bardo Antlaşması'na ek olarak Tunus Beyi tarafından imzalandı. Ali Müddet bin el-Hüseyin ve Fransız Yerleşik General, Paul Cambon tarafından 8 Haziran 1883 tarihinde imzalandı. Fransa'nın Tunus'un uluslararası borcunu ödemesini, böylece Uluslararası Borç Komisyonu'nu lağvetmesini ve böylece Tunus'ta bir Fransız himayesi önündeki engelleri kaldırmasını öngörüyorlardı. Fransa ile Tunus Naipliği arasındaki ilişkiyi tanımlamak için 'protektorate' terimi ilk kez La Marsa Sözleşmelerinde kullanılmıştır. İlk kurulan protektora olarak Tunus, daha sonra Fas ve Suriye'deki Fransız müdahaleleri için bir sömürge modeli sağladı.