İçeriğe atla

Tümsaş

1977 yılında mühendislik, teknoloji ve inşaat alanlarında hizmet vermek üzere kurulmuş Türk şirketi.[1]

Tarihçe

Ankara’da endüstriyel tesislere yönelik projeler üreten mühendislik ofisi olarak başlayıp, bugün yüzden fazla çalışanı ile yurt içi/yurt dışından çok sayıda iş ortağı ile farklı sektörlerde çözümler üreten bir şirket.

1977-1992 arası Gemlik Gübre Tesisleri, Petlas Lastik Fabrikaları, Etibank-Elazığ Ferro-Krom Tesisleri, Etibank Kefdağ Krom Konsantratörü, Etibank Küre Bakır Tesisleri, Etibank Bandırma Hidrojen Perokul Tesisleri, Petkim Yarımca DDB İşletmesi gibi endüstriyel tesislerin alt ve üstyapı komple tatbikat projelerini gerçekleştirdi.

Müşteri sıralandırma sistemleri ile teknoloji sektörüne adım atıp bugün sektör liderleri arasında bulunuyor. 2000’li yılların ikinci yarısında ise bilgi amaçlı kiosklar ve self servis ödeme terminalleri gibi ürünleri kendileri üretmeye başladılar. Sıralandırma sistemleri olarak bilinen ve müşterilerin numara alarak sıraya girdiği sistemi Türkiye'ye getirmiştir.

İstanbul Kozyatağı’nda genel müdürlüğü, Ankara ve İzmir’de ofisleri bulunuyor. Ayrıca Kıbrıs ve Türki Cumhuriyetlerde de projelerde gerçekleştiriyor.

Hizmetler

Müşteri Akış Yönetim Sistemi

S-Matik® banka, hastane, kamu kurumları gibi hizmet noktalarında hizmet sürelerini kısaltıp kalitesini artıran bir müşteri sıralandırma çözümüdür. Gerek sıra numarasını almak gerekse bileti basmak için iki tip biletleme ekipmanı kullanılabilir: Kiosklar ve bilet makinaları.

Ana göstergeler ile bekleyen müşterilere hangi sıradaki müşterinin hangi gişeye çağrıldığını gösterirler.

Tümsaş 1991 yılında bu sistemi Türkiye'ye getirmiştir.[2]

Self Servis Kiosklar

Ödematik, bankacılık sektöründe fatura ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan Türkiye’nin ilk yerli self servis nakit ödeme terminalidir. Ödematik’ler ile bireyler 7 gün 24 saat her türlü kurum ödemesini banka müşterisi olmadan da nakit olarak yapıp para üstünü kuruşu kuruşuna alabilmektedirler.[3]

Görüntülü Bankacılık

Şube bankacılığına alternatif olarak memursuz şube ve görüntülü hizmet noktalarından oluşan yeni nesil bankacılık üniteleri oluşturur.

Gişe Otomasyonu

Gişe otomasyon ürünlerinde dünyada % 67’lik pazar payı ile lider şirket olan Talaris’in de Türkiye distribütörüdür.[4]

Ödüller

  • İş Bankası projesiyle 2009 yılı Talaris’ten “Best Newcomer” ödülünü aldık.
  • Talaris “Best Product Champion” kategorisinde birincilik ödülü almasını da sağladı.
  • Yeni Aura gösterge serisi, Design Turkey tasarım yarışmasında, en iyi tasarım ödülünü aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçe". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2015. 
  2. ^ "Her gün 500 bin kişiyi sıraya sokuyor, Ödematik'le 20 milyon YTL'ye koşuyor". hurriyet.com.tr. 13 Nisan 2008. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  3. ^ "Memursuz banka hayali gerçek oldu". haberturk. 1 Aralık 2008. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  4. ^ "İş Bankası gişelerine Tümsaş damgası". haberturk. 6 Ocak 2010. 24 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

Elektronik Fon Transferi ya da kısa adı ile EFT Türkiye'de ilk olarak 1 Nisan 1992 tarihinde TCMB bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir.

Aktif Bank, 1999 yılında Çalık Holding bünyesinde kurulan, 2007'de yeniden yapılandırılan ve 2008 yılında Aktif Bank adını alan, Türkiye'nin özel sermayeli yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslami bankacılık</span>

İslami bankacılık olarak adlandırılan sistem, aktivitelerini şeriatı esas alarak belirlemektedir. Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı yasaklamaktadır.

Koray Holding AŞ ya da Koray Şirketler Grubu, Türkiye ve birçok ülkede faaliyet gösteren holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Banka kartı</span>

Banka kartı, plastik kart ve ödeme kartı türüdür. Kullanıcının banka hesabından para ödemesi yapmasını sağlar. Kullanıcı ödemeyi POS cihazından geçirerek, pos cihazının şifresi girilerek ve daha sonra kartın şifresi girilerek yapar. Kredi kartından farklı olarak, satın alma işlemi için para, satın alma sırasında kart sahibinin banka hesabında olmalıdır. Dünya çapında her yerde kullanımda olan sadece Visa ve MasterCard vardır. Her yapılan alışveriş bu iki şirket tarafından görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı Geçiş Sistemi</span>

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye'de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır. Sistemde ek olarak gişelerden geçen aracın dört farklı açıdan görüntüsünü çekerek sınıf ve plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Süpermarket</span> 2010 yılı ölçümlerine göre Türkiyede gıda perkendesinde toplam süpermarket sayısı 10 bin 154 adetti.

Süpermarket ya da hipermarket, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış perakendelerin genel adıdır. Süpermarket ve hipermarketlerde gıda ürünlerinin dışında hızlı tüketim malları (FMCG), hırdavat ürünleri, mobilya, medya, züccaciye, elektronik eşya, kozmetik, sağlık, tütün ürünleri ve alkollü ürünler de satılabilmektedir. Süpermarketlerin kendi antrepoları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İktisatbank</span>

Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., 1990 yılında bireysel ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli yerel bankalar arasında lider konumundadır. Kıbrıs Türkü müteşebbisler tarafından kurulan Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ithalatçı firmalar başta olmak üzere inşaat/taahhüt firmaları, imalatçı firmalar ve küçük/orta boyutlu işletmeler (kobiler) ile ticari ve kurumsal müşterilerle çalışmaktadır. Banka bireysel bankacılık konularında da çalışmayı ve derinleşmeyi kuruluşundan bu yana ön planda tutmuş ve 2000'li yılların başından itibaren teknolojik altyapı için çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Özmerter'dir.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Bilet makinesi bilet üreten bir satış makinesidir. Örneğin, bilet makineleri, tren istasyonlarında tren biletleri, metro istasyonlarında, bazı tramvay durakları (gar) ve bazı tramvaylarda tramvay biletleri dağıtımı yapmaktadır. Tipik işlem, görüntü arayüzünü kullanan bir kullanıcının biletlerin türünü ve miktarını seçip ardından nakit, kredi kartı / banka kartı veya akıllı karttan bir ödeme yöntemi seçmesini içerir. Bilete veya biletler basılır ve kullanıcıya dağıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Sberbank</span> Rusya merkezli devlet bankası

Sberbank, Rusya merkezli bir devlet bankasıdır. Banka, 2015 yılına kadar "Rusya'nın Sberbankası" olarak biliniyordu. Sberbank'ın birçok Avrupa ülkesinde ve SSCB'den ayrılmış ülkelerde faaliyeti bulunmaktadır. 2014 yılı itibarıyla Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyüğü, Avrupa'nın ise en büyük üçüncü bankası seçilmiştir. Banka, 1991 yılında kurulmuş olup tarihi Cancrin'in 1841'deki mali reformlarına kadar gitmektedir. Bankanın merkezi Moskova'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasiyer</span>

Kasiyer, yazar kasa ve öz-çıkış perakende mağazasında, satış noktası gibi çeşitli yerlerde işletilen bir kişidir. Unvanın en yaygın kullanımı perakende sektöründedir, ancak bu iş unvanı, Amerika Birleşik Devletleri'nde iş için para almaktan ve para ödemekten sorumlu olan banka memuru veya Birleşik Krallık'ta banka şubesi'nde muhasebe sorumluluğu kapsamında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Uluslararası Bankası</span>

Azerbaycan Uluslararası Bankası ya da kısa adıyla IBA, bir Azerbaycan bankası ve hisseleri Azerbaycan devletine ait olan anonim şirkettir.