İçeriğe atla

Tüm Rusya Halk Cephesi

Tüm Rusya Halk Cephesi
Общероссийский народный фронт
KısaltmaОНФ
Genel başkanVladimir Putin
Kuruluş tarihi6 Mayıs 2011
MerkezMoskova, Rusya
İdeolojiRus milliyetçiliği[1]
Millî muhafazakârlık[2][3]
Sosyal muhafazakârlık[4]
Devletçilik[5][6]
Siyasi pozisyonBüyük çadır
Resmî renklerBeyaz, Mavi, Kırmızı
Devlet Duması
365 / 450
Federal Konsey
146 / 170
İnternet sitesi

Tüm Rusya Halk Cephesi (ONF; Rusça: Общероссийский народный фронт, ОНФ), Rusya'da 2011 yılında dönemin Başbakanı Vladimir Putin tarafından Birleşik Rusya'ya "yeni fikirler, yeni öneriler ve yeni yüzler" sağlamak için başlatılan siyasi bir koalisyondur. İktidar partisi ve çok sayıda Rus sivil toplum kuruluşu arasında resmi bir ittifak olması amaçlanmaktadır. 12 Haziran 2013'te Putin liderliğine seçildi.[7]

Üyeleri

Rus Siyasi Partileri

Denizaşırı Siyasi Partiler

  • Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi

Sivil Toplum Kuruluşları

  • Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu
  • Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği
  • Birleşik Rusya'nın Genç Muhafızları
  • Sibirya İş Birliği
  • Tüm Rusya Kamu Sivil-Yurtsever Hareketi
  • Rusya Emekliler Birliği
  • Rusya Ulaştırma İşçileri Birliği
  • Rusya Kadınlar Birliği
  • Öldürülen Yollar Hareketi
  • Rusya'nın Desteği

Kaynakça

  1. ^ Chen, Cheng (6 Temmuz 2016). The Return of Ideology: The Search for Regime Identities in Postcommunist Russia and China. University of Michigan Press. s. 87. ISBN 9780472119936. 
  2. ^ "Russia parliament elections: How the parties line up". BBC News Online. BBC. 6 Mart 2012. 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017. 
  3. ^ Sakwa, Richard (2013). Power and Policy in Putin's Russia. Routledge. s. 7. ISBN 9781317989943. 
  4. ^ Kazharski, Aliaksei. Eurasian Integration and the Russian World. Central European University Press. s. 183. 
  5. ^ Sakwa, Richard (2013). Power and Policy in Putin's Russia. Routledge. s. 7. ISBN 978-1-317-98994-3. 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  6. ^ de Vogel, Sasha (25 Ekim 2012). "New Russian "Patriots"". The Institute of Modern Russia. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2017. 
  7. ^ Putin becomes Popular Front for Russia leader 15 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Interfax-Ukraine (13 June 2013)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Bolşevik Parti</span>

Nasyonal Bolşevik Parti, Rusya'da 1993-2007 yıllarında "Nasyonal Bolşevizm" programı ile faaliyette bulunmuş siyasi parti. Resmi yayın organı olan Limonka gazetesinin ismi parti liderinin soyadının yanı sıra Rusçada bir el bombasına verilen addan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rodina</span>

Rodina veya Anavatan - Ulusal Yurtsever Birlik Rusya'daki bir siyasi partidir.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Renkli devrim</span>

Renkli Devrimler, 2000'lerin başında eski Sovyet ülkelerinde ve Balkanlarda gerçekleşen toplumsal hareketleri tanımlamak için uluslararası basın tarafından kullanılan bir tabir. Daha sonra kapsamı genişletilerek başta Orta Doğu'da gerçekleşen devrimler olmak üzere pek çok devrimi tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Bazı gözlemciler, bu devrim dalgasının adının çıkış noktasının, 1986'da Filipinler'de meydana gelen ve "Sarı Devrim" olarak da bilinen İnsanların Gücü Devrimi olduğunu belirttiler.

<span class="mw-page-title-main">Patriotiçeskaya pesnya</span>

Patriotiçeskaya pesnya (Glinka) Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin (RSFSC) ve Rusya Federasyonu'nun 1990 ve 2000 yılları arasındaki milli marşıdır. Aslen RSFSC'nin 1990–1991 yılları arasında milli marşı olan beste, 1991'de Rusya Federasyonu'nun anayasal olarak kurulmasıyla onun da milli marşı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yabloko</span>

Rus Birleşik Demokrat Parti "Yabloko" (Rusça: Росси́йская объединённая демократи́ческая па́ртия «Я́блоко»; Rossiyskaya obyedinyonnaya demokraticheskaya partiya "Yabloko" Sosyal liberal bir siyasi partidir. Grigori Yavlinski tarafından kurulan partinin mevcut başkanı Nikolay Rybakov'dur. Rusya Federasyonu`nun kuruluşundan itibaren yapılan tüm sekiz Duma genel milletvekilleri seçimlerine katılmıştır. Parti programı serbest pazar ekonomisini, siyasette ve ekonomide adil rekabeti, özel mülkiyetin dokunulmazlığını ve fırsat eşitliğini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Rusya</span> Rusyada bir siyasi parti

Birleşik Rusya, Rusya'da muhafazakâr bir siyasi partidir. 2001'de Birlik ile Vatan - Bütün Rusya adlı siyasi partilerin birleşmesiyle kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Naşi</span>

Naşi, Rusya merkezli bir siyasi gençlik hareketi örgütüdür. Örgüt, 15 Nisan 2005 tarihinde kurulmuş olup kendini demokratik, anti-faşist ve anti-oligark-kapitalist hareket olarak tanımlamaktadır.

Ulusal Bolşevizm veya Nasyonal Bolşevizm, destekçilerine Nazbol adı verilen, faşizm ve Bolşevizmin unsurlarını birleştiren politik bir hareket ve ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Rusya coğrafyası</span>

Rusya coğrafyası, Rusya'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Rusya, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olup kuzey Avrasya'nın çoğunu kapsamakta ve Avrupa ile Kuzey Asya'nın geniş bir alanına yayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Rusya ilişkileri</span>

Belarus-Rusya ilişkileri, Belarus ve Rusya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke bir kara sınırını paylaşıyor ve uluslarüstü Birlik Devletini oluşturuyor. İki ülke arasında ikili anlaşmalar imzalandı. Rusya, Belarus'un en büyük ve en önemli ekonomik ve siyasi ortağıdır. Her ikisi de Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Gümrük Birliği, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Rusya ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesi-Rusya ilişkileri, Kürdistan Bölgesi ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerdir. Kürdistan Bölgesi'nin Moskova'da bir temsilciliği bulunurken, Rusya'nın Erbil'de 28 Kasım 2007'de açılan bir başkonsolosluğu vardır. Kürtler ve Ruslar arasındaki ilişkiler, Rusların yayılmacı hırsları nedeniyle Kürtlere ilgi duyduğu 1800'lerin ikinci yarısına kadar uzanıyor. Soğuk Savaş sırasında, Sovyetler Birliği, Afganistan'ı işgalinden dolayı Orta Doğu'nun gösterdiği tepki nedeniyle Avrupa gücü 1970'lerin sonlarında Ortadoğu'dan siyasi olarak çekilene kadar Irak'a karşı Kürt isyancıları destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri Rusya Federasyonu ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke, iki petrol süper gücü olarak anılıyorlar ve dünya ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılıyorlar.

Rusya'da Başkan Vladimir Putin hükûmetine karşı çıkan gruplar ikiye ayrılır: Meclis muhalefet partileri ve hükûmeti desteklemeyen sistem dışı muhalif örgütler. Meclis muhalefet partileri genellikle hükümete sadık olmakla eleştirilirken, sistem dışı muhalifler hükûmete karşı çıkarlar ve hükûmette temsil edilmezler.