İçeriğe atla

Typhlomys chapensis

Chapa cüce yediuyuru
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Familya: Platacanthomyidae
Cins: Typhlomys
Tür: '''T. chapensis'''
'''Typhlomys chapensis'''
Osgood, 1932

Chapa cüce yediuyuru (Typhlomys chapensis), adına karşın aslında gerçek bir yediuyur değilidir. Platacanthomyidae familyasına üye bir kemirgendir. Vietnam'a endemiktir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Memeliler</span> kara omurgalıları sınıfı

Memeliler, hayvanlar aleminin insanların da dâhil olduğu, dişilerinde bulunan meme bezleri ve hem dişi hem erkek bireylerinde bulunan ter bezleri, kıl, işitmede kullanılan üç orta kulak kemiği ve beyinde yer alan neokorteks bölgesi ile ayrılan bir omurgalı sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlikedeki tür</span>

Tehlikedeki türler, neslinin tükenme riski çok yüksek olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hassas türler</span>

Neslinin tükenme riski yüksek olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gliridae</span>

Gliridae Sciuromorpha alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Kuyruğu ile birlikte boyu 30 cm'yi bulabilir. Ağaçcıldır ve sincaba benzer; ama sincap kadar çevik değildir. Meyveler, tohumlar bazen de böcekle beslenir. Ağaç kovuklarına yuva yapar. Meyve bahçelerine büyük zarar verir. Genellikle Avrupa, Afrika'nın bazı kesimleri, Asya ve Avrupa'da yaşayan türlerdir. Uzun kış uykusu periyotlarıyla da bilinirler. “Yediuyur” ismi ile de bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Japon yediuyuru</span>

Japon yediuyuru, Gliridae familyasından bir kemirgen çeşididir. Japonya'ya endemiktir.

Çin yediuyuru, Gliridae familyasından bir kemirgen türü. Çin'e endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı yediuyur</span>

Bayağı yediuyur Gliridae familyasının Türkiye'deki en büyük üyesidir. Yediuyur sincaba benzer ancak gri rengi, iri gözleri ve yerde sürdüğü kuyruğuyla sincaptan hemen ayırt edilir. Neredeyse bir parmak büyüklüğündedirler. Terk edilmiş ağaçkakan yuvalarında yaşarlar. Geçtikleri yuvaları daha da büyütebilirler. Gebelik süreleri 25 gündür ve doğumdan sonra gözlerinin açılması 28 gün sürer. Ortalama 1 yıl içerisinde olgunluğa ulaşırlar. Yediuyurlar son derece sosyal hayvanlardır. Bir yuvada en az 7-8 yediuyur olmak zorundadır. Yılın yedi ayını uykuda geçirebilirler. Tohum, meyve, yumurta, kuş yavrusu ve diğer kemirgenlerle beslenirler. Çok büyük gruplar halinde yaşamalarına rağmen gece faal olduklarından nadir görülürler. Kürk için avlanmadan ve ormanların tahribatından nesilleri tehlikededir.

<span class="mw-page-title-main">Eliomys</span>

Eliomys, Gliridea familyasından üç türü kapsayan bir cinstir. Bunlar;

<span class="mw-page-title-main">Dryomys</span> Bir kemirgen türü

Dryomys, gliridae familyasından üç türü kapsayan bir cinstir. Bunlar;

Lazarus taksonu, nesli tükendi sanılıp tükenmediği ortaya çıkan türlerin yer aldığı listedir. Bu nadir durumun adı Yuhanna İncili, bölüm 11'de İsa'nın mucizevi bir şekilde Aziz Lazarus'u diriltmesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa faunası</span>

Avupa direyi Avrupa'da ve çevresindeki adalar ve denizlerde yaşayan bütün hayvanların bir listesidir. Avrupa ve Asya'nın güney ve doğusunda hiçbir doğal biyocoğrafik sınır olmadığından beri, "Avrupa direyi" terimi biraz tarifi zor olabiliyor. Avrupa Palearktik biyocoğrafik bölgesinin batısında yer alır. Ilıman bölge içerisinde yer alması sebebi ile sıcak bölgelerdeki kadar çok canlı çeşidi bulunmamasına rağmen yine de çok zengin bir direye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Acameti İdari Koruma Alanı</span>

Acameti İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Zestafoni Belediyesi ve Bağdati Belediyesi'nde yer alan korunan bir alandır. Ünlü Acameti meşelerini ve diğer yerel florayı koruma amacıyla kurulmuştur. Bazı ağaçlar 120 ila 200 yaşlarındadır. Koruma alanı ayrıca yerel faunayı da koruma amacı gütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav ve Rus taygası</span>

İskandinav taygası, WWF sınıflandırması ile tanımlanan Tayga ve Boreal ormanları Biyomu içindeki bir ekolojik bölgedir. Kuzey Avrupa'da kuzeyde tundra ve güneyde ılıman karışık ormanlar arasında yer alır ve Norveç, İsveç, Finlandiya ve Avrupa Rusyası'nın kuzey kesimlerinde kapladığı yaklaşık 2.156.900 km² alanla Avrupa'nın en büyük ekolojik bölgesidir. İsveç'te tayga öncelikle Norrland arazisi ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın biyoçeşitliliği</span>

Kosova jeoloji ve hidroloji ile birlikte iklim tarafından belirlenen çeşitli biyoçeşitlilik ve çeşitli ekosistemlerin ve habitatların bolluğu ile karakterizedir. Ağırlıklı olarak dağlık alanlardan oluşur. Batıda Karadağ, kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneydoğuda Kuzey Makedonya ve güneybatıda Arnavutluk ile sınırlanır ve Balkan Yarımadası'nın merkezinde yer alır.