İçeriğe atla

Type 99 (hafif makineli silah)

Type 99

Çeşidi Hafif makineli tüfek
Uyruğu Japonya Japon İmparatorluğu
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı, Çin İç Savaşı, Kore Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Kijiro Nambu
Üretildiği tarih 1939-1945
Özellikler
Ağırlık 11.4 kg
Uzunluk 1181 mm
Namlu uzunluğu 550 mm

Kalibre7.7x58mm Arisaka


Type 99 (Japonca: 九九式軽機関銃, Kyūkyū-shiki Kei-kikanjū), II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmış Japon yapımı hafif makineli tüfek.

Silahın Özellikleri ve Tarihçesi

Type 99, bir önceki modeli sayılabilecek Type 96'nın gelişmiş modeli olarak yapılmıştır. II. Dünya Savaşı boyunca Japon birlikleri tarafından temel piyade tüfeği olarak kullanılmıştır. Tüfeğin şarjörü üst kısımdadır. Bu bakımdan İngiliz yapımı Bren'e benzerlik göstermektedir. Ünlü Japon silah tasarımcısı Kijiro Nambu tarafından geliştirilmiştir. O dönem Japon ordusunun standart piyade tüfeği mermisi olan 7.7x58mm Arisaka kalibre mermi 30 adet olmak üzere şarjörde bulunmaktaydı.

II. Dünya Savaşı'nın bitmesiyle Japonya'daki üretimi resmen durmuştur. Fakat II. Dünya Savaşı sırasında işgal altında bulunmuş olan Çin, ele geçirdiği Type 99 tüfeklerini Çin İç Savaşı'nda kullanmıştır. Kore Savaşı'nda ise Çin ve Kuzey Kore birliklerince kullanılmıştır. Bu savaşlardan sonra sadece askerî müzelerde sergilenmeye başladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M1 Garand</span> yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeği

M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">37-mm uçaksavar topu M1939 (61-K)</span> Sovyet topu

37-mm uçaksavar topu 1939 (61-K) SSCB tarafından geliştirilen, 1930 lu yılların sonlarına kadar üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 37 mm kalibrelik uçaksavar sınıfında bir toptu. Kara modeli 1950 li yıllarda yine Sovyet yapımı ZSU-57-2 ile yer değiştirdi. Bu top türleri II. Dünya Savaşı sırasında Ön Doğu cephesinde alçak ve orta yükseklikte uçan veya sorti yapan uçaklara karşı çok başarılı oldu. Ayrıca hafif zırhlı yer hedeflerine karşı da etkiliydi. 37-mm lik uçaksavar topu ile savaş boyunca 14,657 adet Mihver ülke uçağı düşürüldü. Bu da ortalama olarak her bir düşman uçağı için 905 adet 37-mm lik top mermisi kullanıldığını gösteriyor.

Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

PPŞ-41, II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen Rus yapımı silahlardan biridir. Georgi Şpagin tarafından tasarlanan silah, PPD-40'a göre daha kısa sürede ve daha ucuza üretilebiliyordu. PPŞ-41 basit geri tepme mekanizmasıyla işlemekteydi. 71 fişeklik tambura ve 35 fişeklik şarjöre sahipti. 7.62 x 25 mm'lik fişek kullanıyordu. Kutu ve yuvarlak şarjör olmak üzere iki tip şarjör kullanılabilinmekteydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kore Savaşı'nda Kuzey Kore ve Çin tarafından kullanıldı. Aynı zamanda Çin İç Savaşı'nda kullanılıp, Vietnam Savaşı'nda da Kuzey Vietnam ve Vietkong birlikleri tarafından sıklıkla kullanıldı. PPŞ-41 tüfekleri az da olsa Irak Savaşı'nda Amerikan askerleri tarafından kullanılmıştır. Bugün Almanya 9 mm'lik fişekle, diğer ülkeler 7.62'lik fişekle polis güçleri tarafından kullanmaktadır, onun dışında koleksiyoncularda ve müzelerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

Browning Automatic Rifle, bilinen adıyla BAR, II. Dünya Savaşı'nda ABD birliklerinde otomatik tüfek -hafif makineli sınıfında hizmet veren bir tüfek ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gewehr 98</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Gewehr 98, 1898'ten 1935'e kadar Alman piyadelerinin standart piyade tüfeğidir. 1935'te hizmete giren Mauser Kar 98k, bu tüfeğin karabina modelidir. Birçok savaşta kullanılmıştır. Günümüzde bile sağlam olanları ve sonradan üretilenleri av için kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu ordusunun ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından en çok kullanmış olduğu tüfeklerden biridir. 1950 yılında Türkiye'nin Kore Savaşı'na girmesiyle M1 Garand TSK'nın envanterine girdi ve Gewehr 98 kullanımdan çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mosin-Nagant</span> 1891de tasarlanıp o yıl hizmete konulan, 1998 yılına kadar hizmette kalmış Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeği

Mosin-Nagant, Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeğidir. Tüfek 1891 yılında Rus yüzbaşı Sergei Mosin ve Belçikalı Nagant firması tarafından tasarlanıp o yıl hizmete konulmuştur. 1965 yılına kadar üretilip 1998 yılına kadar hizmette kalmıştır. Rus-Japon Savaşı, Kore Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca hep hizmette kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MP 18</span> tarihte kullanılan ilk hafif makineli silah

MP 18, Theodor Bergmann tarafından üretilen bir hafif makineli tüfektir. Aynı zamanda tarihte kullanılan ilk hafif makineli silahtır.

<span class="mw-page-title-main">PPS-43</span>

PPS-43, Rus yapımı bir hafif makineli silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Type 100</span>

Type 100, Japon yapımı bir hafif makineli silah. Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Tüfeğin Type 100/40 ve Type 100/44 gibi çeşitleri bulunup 1942 ve 1944 yıllarında yapılmış versiyonları bulunmaktadır. Ünlü Japon silah tasarımcısı Kijiro Nambu tarafından ilk kez 1939'da tasarlanmıştır. İlk tasarlanmasında MP18 tüfeği model alınmıştır. Tüfeğin dış kaplaması Asya'nın orman koşullarına uygun olabilmesi için krom ile kaplanmıştır.

Type 38, Japon yapımı bir tüfek. 1905 yılında icat edilmiş olup 1945'e kadar Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır. Bolt action şeklinde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima Ki-43</span>

Nakajima Ki-43 Hayabusa, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir tek motorlu avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 99 (tüfek)</span>

Type 99, Japon yapımı bir kurmalı piyade tüfeğidir. Silah, Arisaka serisinin bir parçası olup 1939 yılında tarafından tasarlanmış ve II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi G3M</span>

Mitsubishi G3M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Type 56, bir Çin 7.62×39mm tüfeğidir. Sovyet tasarımı AK-47 ve AKM tüfeklerinin bir çeşididir. Type 56 tüfeği, Çin ordusu tarafından "Type 1956 Sub-Machinegun" olarak belirlendi, çünkü Type 56, tüfeğin ilk hizmet yıllarında PLA'da piyade hizmet tüfeği yerine SMG rolünü üstlendi. Üretim 1956'da Eyalet Fabrikası 66'da başladı ancak sonunda Norinco ve PolyTech'e devredildi, öncelikle ihracat için tüfek üretmeye devam ediyor.

Tip 44 süvari tüfeği , Japon üretimi bir kurmalı tüfektir. Tüfek, yaygın olarak Tip 44 karabina olarak da bilinir. Tip 44, her ikisi de Tip 38 hizmet tüfeği temeline dayandığından Tip 38 karabina ile karıştırılabilir. 1911'de Arisaka Nariakira tarafından tasarlanan tüfek, süvari birlikleri için tasarlanan bir karabinadır. Tüfeğin sabit bir süngüsü vardı ve ilk olarak I. Dünya Savaşı'ndan önce hizmete alındı. Yüksek sayılarda üretilen tüfek, II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında hala üretimdeydi.