İçeriğe atla

Type 92 Jyu-Sokosha

Type 92 Jyu-Sokosha

Type 92 tankette
Çeşidi Tankette
Uyruğu  Japonya
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1931
Üretici Ishikawajima Motorcar Manufacturing Company
Üretildiği tarih 1932-1939
Üretim adedi 167[1]
Özellikler
Ağırlık 3.5 ton[1]
Uzunluk 3.95 m
Genişlik 1.63 m
Yükseklik 1.86 m
Mürettebat 3


Zırhı6-12 mm
Ana silahı 13 mm Type 92 ağır makineli tüfeği
Diğer silahları 1 × 7.7 mm Type 97 makineli tüfeği
Motor Franklin/Ishikawajima Sumida C6 I6 (dizel)
45 bg (34 kW)
Süspansiyon donanımı Dirsekli krank
Harekat menzili 200 km
Azami hızı 40 km/h

Type 92 Jyu-Sokosha (Japonca九二式重装甲車 Kyū-ni-shiki Jyū-sōkōsha), bir Japon tankettedir. Tankette, ilk Japon yapımı tankette olup keşif ve piyade desteği amacıyla tasarlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b Zaloga, Steven J. (2007). Japanese Tanks 1939–45. Osprey. ISBN 978-1-8460-3091-8. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Okayama</span> Japonyanın şehri, Okayama Eyaletinin başkenti

Okayama, Japonya'nın Okayama prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 789.92 km² olan şehrin nüfusu Ekim 2014 tarihi itibarı ile 714,583'tür.

<span class="mw-page-title-main">Midway Muharebesi</span> II. Dünya Savaşında bir çatışma

Midway Muharebesi , Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısından altı ay ve Mercan Denizi Muharebesi'nden bir ay sonra, 4-7 Haziran 1942'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Bölgesi'nde gerçekleşen büyük bir deniz muharebesidir. Amiraller Chester W. Nimitz, Frank J. Fletcher ve Raymond A. Spruance komutasındaki ABD Donanması, Amiraller Isoroku Yamamoto, Chūichi Nagumo ve Nobutake Kondō komutasındaki Japon İmparatorluk Donanması'nın saldırgan filosunu Midway Adası'nın kuzeyinde bozguna uğratarak Japon filosuna ağır hasar verdi. Askeri tarihçi John Keegan bunu "deniz savaşları tarihindeki en çarpıcı ve belirleyici darbe" olarak nitelendirirken, deniz tarihçisi Craig Symonds ise "Salamis, Trafalgar ve Tsushima Boğazı ile birlikte hem taktiksel olarak belirleyici hem de stratejik olarak etkili olan dünya tarihindeki en önemli deniz çatışmalarından biri" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Isamu Akasaki</span> Japon mühendis (1929 – 2021)

Isamu Akasaki, yarı iletken teknoloji alanında uzmanlaşmış Japon bilim insanı ve Nobel Ödülü sahibidir. 1989'da parlak galyum nitrid (GaN) p-n jonksiyonu mavi LED'i ve daha sonradan yüksek parlaklıkta GaN mavi LED'i icat etmesi ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Type 61</span>

Type 61, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, 1950'lerde yeni kurulan Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için önceden Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından verilen M4A3E8 Sherman ve M24 Chaffee tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmıştır. 1961-1975 yılları arasında toplam 560 adet üretilmiş olup yerini Type 74'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 95 Ha-Go</span>

Type 95 Ha-Go, bir Japon hafif tanktır. Tank, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Piyadeler karşısında başarılı olsa da Amerikan M3 Stuart gibi diğer tanklarla savaşmak için tasarlanmamıştı. Yaklaşık 2.300 adet üretilmiş olup zamanın en çok sayıda üretilen Japon zırhlı savaş araçlarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Type 89 I-Go</span>

Type 89 I-Go, bir Japon orta tanktır. Tank, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Type 89B modeli, dünyanın ilk seri dizel motorlu tankıydı.

<span class="mw-page-title-main">Type 94 Te-Ke</span>

Type 94 Te-Ke, bir Japon tankettedir. Tankette, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Genellikle mühimmat taşıyıcı ve genel piyade desteği için kullanılmış olsalar da doğrudan savaş için değil keşif amacıyla tasarlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi G3M</span>

Mitsubishi G3M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi A7M</span> Japon uçak gemisi tabanlı avcı uçağı

Mitsubishi A7M Reppū, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçak gemisi tabanlı avcı uçağıdır. Uçak, Mitsubishi A6M Zero'nun yerine geliştirilmiş olup üstün hız, tırmanış, dalış ve silahlanmanın yanı sıra daha iyi manevra sağlamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F1M</span> Japon yapımı bir deniz gözetim uçağı

Mitsubishi F1M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir deniz gözetim uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Mitsubishi G4M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, özellikle yapısal hafifliği sayesinde çok iyi bir performans sergilese de mürettebatı için zırh kaplama veya kendi kendine sızdırmaz yakıt tanklarının bulunmaması nedeniyle Pasifik Savaşı sırasında Amerikan avcı uçaklarına karşı zayıf kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi J8M</span>

Mitsubishi J8M Shūsui, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir roket önleme uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Messerschmitt Me 163 üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aichi E13A</span>

Aichi E13A, Aichi Kokuki tarafından üretilen Japon yapımı bir uzun menzilli deniz keşif uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kıyı devriyeleri, önleme, irtibat, nakliye ve diğer görevler ile savaşın son günlerinde bazı kamikaze görevlerinde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawanishi H6K</span>

Kawanishi H6K, Kawanishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçan devriye gemisidır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından deniz devriyelerin de kullanılmıştır.

Bunryaku, Japonya tarihinde Kasım 1234-Eylül 1235 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenpuku'dan sonra gelmekte olup Katei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Shijō idi.

Bun'ō, Japonya tarihinde Nisan 1260-Şubat 1261 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōgen'den sonra gelmekte olup Kōchō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kameyama idi.

Bunroku, Japonya tarihinde Aralık 1592-Ekim 1596 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenshō'dan sonra gelmekte olup Keichō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Yōzei idi.

<span class="mw-page-title-main">Bunsei</span>

Bunsei, Japonya tarihinde Nisan 1818-Aralık 1830 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunka'dan sonra gelmekte olup Tenpō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Ninkō idi.