İçeriğe atla

Type 89 I-Go

Type 89 I-Go

Type 89 I-Go
Çeşidi Orta tank
Uyruğu  Japonya
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar İkinci Çin-Japon Savaşı
Halhin Gol Muharebesi
II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1928
Üretim adedi 404[1]
Çeşitleri Type 89A, Type 89B
Özellikler
Ağırlık 12.79 ton
Uzunluk 5.73 m
Genişlik 2.15 m
Yükseklik 2.56 m
Mürettebat 4


Zırhı6-17 mm
Ana silahı 57 mm Type 90 top[2]
Diğer silahları 2 x 6.5 mm Type 91 makineli tüfeği[2]
Motor Mitsubishi A6120VD hava soğutmalı 14.3 L I6 (dizel)
120 bg (90 kW)
Süspansiyon donanımı Yaprak yay
Harekat menzili 170 km
Azami hızı 26 km/h

Type 89 I-Go (Japonca八九式中戦車 イ号 Hachikyū-shiki chū-sensha I-gō), bir Japon orta tanktır. Tank, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Type 89B modeli, dünyanın ilk seri dizel motorlu tankıydı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Zaloga, Steven J. (2007). Japanese Tanks 1939–45. Osprey. ISBN 978-1-8460-3091-8. 
  2. ^ a b Tomczyk, Andrzej (2002). Japanese Armor Vol. 1. AJ Press. ISBN 83-7237-097-4. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halhin Gol Muharebesi</span> Savaş

Halhin Gol Savaşı (Rusça: Бои на Халхин-Голе / Boi na Khalkhin-Gole, Halha Irmağı Çatışması, Japonca: ノモンハン事件 / Nomonhan Jiken, Nomonhan Olayı, Moğolca: Халхын голын байлдаан / Khalkhin Golin Baildaan, Halha Irmağı Savaşı, SSCB-Moğolistan Halk Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu-Mançu İmparatorluğu arasında 11 Mayıs - 16 Eylül 1939 tarihinde meydana gelen sınır çatışmaları.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri</span> 1952de kurulan Japonyanın de facto Kara Kuvvetleri

Kara Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Rikujō Bakuryō Kanbu 陸上幕僚監部 / Kara Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Kara Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tip 97 Chi-Ha</span>

Type 97 Chi ha , Japon İmparatorluk Ordusu tarafından kullanılan orta sınıf tanktır.

<span class="mw-page-title-main">Type 61</span>

Type 61, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, 1950'lerde yeni kurulan Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için önceden Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından verilen M4A3E8 Sherman ve M24 Chaffee tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmıştır. 1961-1975 yılları arasında toplam 560 adet üretilmiş olup yerini Type 74'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 74</span> Japon ana muharebe tankı

Type 74, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için eskiyen Type 61 tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmış olup bir dizi çağdaş tasarımın en iyi özelliklerine dayanılarak Amerikan M60 veya Alman Leopard 1 tankları ile aynı sınıfa yerleştirildi. Yerini Type 90'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 11 (hafif makineli tüfek)</span>

Type 11, Japon yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1935 yılında Kijirō Nambu tarafından tasarlanmış olup II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 95 Ha-Go</span>

Type 95 Ha-Go, bir Japon hafif tanktır. Tank, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Piyadeler karşısında başarılı olsa da Amerikan M3 Stuart gibi diğer tanklarla savaşmak için tasarlanmamıştı. Yaklaşık 2.300 adet üretilmiş olup zamanın en çok sayıda üretilen Japon zırhlı savaş araçlarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Type 92 Jyu-Sokosha</span>

Type 92 Jyu-Sokosha, bir Japon tankettedir. Tankette, ilk Japon yapımı tankette olup keşif ve piyade desteği amacıyla tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 94 Te-Ke</span>

Type 94 Te-Ke, bir Japon tankettedir. Tankette, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Genellikle mühimmat taşıyıcı ve genel piyade desteği için kullanılmış olsalar da doğrudan savaş için değil keşif amacıyla tasarlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-46</span>

Mitsubishi Ki-46, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir keşif uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-51</span>

Mitsubishi Ki-51, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif pike bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış olup Çin-Burma-Hindistan Cephesi'nde önemli yer saldırısı rolü oynadı. Savaşın sonlarında ise kamikaze saldırılarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi G3M</span>

Mitsubishi G3M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Mitsubishi G4M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, özellikle yapısal hafifliği sayesinde çok iyi bir performans sergilese de mürettebatı için zırh kaplama veya kendi kendine sızdırmaz yakıt tanklarının bulunmaması nedeniyle Pasifik Savaşı sırasında Amerikan avcı uçaklarına karşı zayıf kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi J8M</span>

Mitsubishi J8M Shūsui, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir roket önleme uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Messerschmitt Me 163 üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Ki-10</span>

Kawasaki Ki-10, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawanishi H6K</span>

Kawanishi H6K, Kawanishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçan devriye gemisidır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından deniz devriyelerin de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Light Tank Mk VI</span> Birleşik Krallık tarafından üretilen hafif tank

Light Tank Mk VI, Vickers-Armstrong tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir hafif tanktır. Tank, 1930'ların sonunda hizmete girmiş olup II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Hızı ve sessiz motoru sayesinde gözcü ve keşifçi araç olarak kullanılmıştır.

Bun'an, Japonya tarihinde Şubat 1444-Temmuz 1449 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kakitsu'dan sonra gelmekte olup Hōtoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Hanazono idi.

Bunmei, Japonya tarihinde Nisan 1469-Temmuz 1487 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Ōnin'den sonra gelmekte olup Chōkyō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.