İçeriğe atla

Type 74

Type 74

Type 61 tank
Çeşidi Ana muharebe tankı
Uyruğu  Japonya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1975-günümüze
Kullanıcılar Japonya[1]
Üretim tarihi
Tasarımcı Mitsubishi Heavy Industries
Tasarlandığı tarih 1962
Üretici Mitsubishi Heavy Industries
Birim maliyeti 5.4 milyon US$
Üretildiği tarih 1975-1988
Çeşitleri Bkz. Varyantlar
Özellikler
Ağırlık 38 ton
Uzunluk 9.41 m
Genişlik 3.18 m
Yükseklik 2.25 m
Mürettebat 4


Zırhı189-195 mm
Ana silahı 105 mm top
Diğer silahları 7.62 mm Type 74 makineli tüfeği
12.7 mm M2HB makineli tüfeği
Motor Mitsubishi 10ZF Model 21 21.5 L V10 (dizel)
750 bg (560 kW)
Süspansiyon donanımı Hidropnömatik
Harekat menzili 300 km
Azami hızı 53 km/h

Type 74 (Japonca74式戦車 nana-yon-shiki-sensha), Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için eskiyen Type 61 tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmış olup bir dizi çağdaş tasarımın en iyi özelliklerine dayanılarak Amerikan M60 veya Alman Leopard 1 tankları ile aynı sınıfa yerleştirildi. Yerini Type 90'a bırakmıştır.

Varyantlar

  • Type 74 first mod (74式戦車 初期生産型)
  • Type 74 mod B (74式戦車 B型)
  • Type 74 mod C (74式戦車 C型)
  • Type 74 mod D (74式戦車 D型)
  • Type 74 mod E (74式戦車 E型)
  • Type 74 mod F (74式戦車 F型)
  • Type 74 mod G/Kai (74式戦車 G型/改)
  • Type 87 kundağı motorlu uçaksavar (87式自走高射機関砲)
  • Type 78 zırhlı kurtarma aracı (78式戦車回収車)
  • Type 91 zırhlı köprü aracı (91式戦車橋)

Kaynakça

  1. ^ "Ground Self-Defense Forces". 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Junkers Ju 87</span> Nazi Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı

Junkers Ju 87 diğer adıyla Stuka (Sturzkampfflugzeug), Junkers firması tarafından üretilen II. Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer II</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif sınıf tank

Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri</span> 1952de kurulan Japonyanın de facto Kara Kuvvetleri

Kara Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Rikujō Bakuryō Kanbu 陸上幕僚監部 / Kara Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Kara Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<i>Ōsumi </i> sınıfı nakliye gemisi

Ōsumi sınıfı nakliye gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait nakliye gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre LST.

<span class="mw-page-title-main">NGC 93</span>

NGC 93, Andromeda takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 224,39 MIy (68,8 Mpc)uzaklıkta bulunan bir sarmal gökadadır. R. J. Mitchell tarafından 26 Ekim 1854 tarihinde keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Type 10</span> Japon menşei savaş tankı

Type 10 Japonya yapımı ana muharebe tankıdır. Şu anda kullanımda olan Type 74 ve Type 90 tanklarının yerine tasarlanmıştır. İlk olarak 13 Şubat 2008'de görücüye çıkmıştır.4. nesil tanktır. Japon envanterindeki diğer tanklarla kıyaslandığında her yönden çok üstün olduğu görülür.

<span class="mw-page-title-main">Howa Type 89</span> Taarruz tüfeği

Howa Type 89, Howa tarafından üretilen Japon yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, Amerikan AR-18 tüfeği üzerinden geliştirilmiş olup 1989 yılında üretime geçilmesi ile birlikte Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan Type 64 tüfeklerinin yerini almıştır. Sıkı silah ihracat karşıtı politikalar nedeniyle silah yalnızca Japonya tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PT-76</span> Sovyet amfibiyen hafif tank

PT-76, 1950'li yıllarda kullanılmaya başlanan Sovyet amfibiyen hafif tanktır. Tank, daha sonra Sovyet Ordusu ve Varşova Paktı'nın standart keşif tankı haline geldi. PT-76, ayrıca Sovyetler Birliği'nin diğer dost ve müttefik ülkelerine de ihraç edilmiştir. PT-76, genel olarak yaklaşık 25 ülke tarafından kullanılmaktadır. Tank, 1969 yılına kadar üretilmiş olup yerini BMP-1'in keşif modeli olan BRM-1'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 61</span>

Type 61, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, 1950'lerde yeni kurulan Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için önceden Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından verilen M4A3E8 Sherman ve M24 Chaffee tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmıştır. 1961-1975 yılları arasında toplam 560 adet üretilmiş olup yerini Type 74'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 96 (ZPT)</span> Japon yapımı zırhlı personel taşıyıcısı

Type 96, Komatsu tarafından üretilen bir Japon yapımı zırhlı personel taşıyıcıdır. 1996 yılında Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Type 95 Ha-Go</span>

Type 95 Ha-Go, bir Japon hafif tanktır. Tank, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Piyadeler karşısında başarılı olsa da Amerikan M3 Stuart gibi diğer tanklarla savaşmak için tasarlanmamıştı. Yaklaşık 2.300 adet üretilmiş olup zamanın en çok sayıda üretilen Japon zırhlı savaş araçlarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Type 89 I-Go</span>

Type 89 I-Go, bir Japon orta tanktır. Tank, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Type 89B modeli, dünyanın ilk seri dizel motorlu tankıydı.

<span class="mw-page-title-main">Type 94 Te-Ke</span>

Type 94 Te-Ke, bir Japon tankettedir. Tankette, Japon İmparatorluk Ordusu tarafından İkinci Çin-Japon Savaşı'nın savaş harekâtlarında, Nomonhan'da Sovyetler Birliği'ne karşı ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Genellikle mühimmat taşıyıcı ve genel piyade desteği için kullanılmış olsalar da doğrudan savaş için değil keşif amacıyla tasarlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yamato sınıfı zırhlı</span>

Yamato sınıfı zırhlı, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması için inşa edilen bir zırhlı sınıfıydı. 72,000 büyük ton kapasite ile şimdiye kadar inşa edilmiş en ağır zırhlı gemilerdir. Ana silahı olan 46 cm Type 94 topu bir savaş gemisine monte edilmiş olan en büyük silahtır. Beş adet planlandıysa da Musashi ve Yamato olmak üzere ikisi zırhlı ve Shinano olmak üzere biri sonradan uçak gemisine dönüştürülen üç gemi inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">47/32 (taarruz topu)</span>

Semovente L40 da 47/32 veya Semovente 47/32 su L6/40, II. Dünya Savaşı sırasında hizmet görmüş bir İtalyan kundağı motorlu toptur. Bu araçta bir adet 47/32 tanksavar topu, Fiat L6/40 hafif tank şasisi üzerinde üstü açık, kutu benzeri bir üstyapıya monte edilmiştir. Bazıları ana silah yerine telsiz konulmuş komuta ve kontrol araçları olarak üretildi. 8 mm'lik makineli tüfek, bu varyantlarda normal bir 47/32 topuymuş gibi görünmelerini sağlamak için sahte bir namlu içine konularak kullanıldı. 1941'den itibaren yaklaşık 300 adet araç üretildi. Semovente da 47/32 Doğu Cephesinde kullanılan en ağır silahlı İtalyan zırhlı aracıydı.

Tip-15 (Çince15式轻型坦克) ayrıca ZTQ-15 olarak da isimlendirilen bir 3. nesil Çin Hafif Tankıdır. Tank 2013'te emekli edilen type 62 tanklarının yerine geliştirilmiştir. Temmuz 2018'de özel kaynaklar tarafından görülmüştür ve Aralık 2018'de varlığı resmen Çin Savunma Bakanlığı tarafından doğrulanmıştır.