
Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.
PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

Type 99, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmış Japon yapımı hafif makineli tüfek.

PPS-43, Rus yapımı bir hafif makineli silahtır.

Type 100, Japon yapımı bir hafif makineli silah. Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Tüfeğin Type 100/40 ve Type 100/44 gibi çeşitleri bulunup 1942 ve 1944 yıllarında yapılmış versiyonları bulunmaktadır. Ünlü Japon silah tasarımcısı Kijiro Nambu tarafından ilk kez 1939'da tasarlanmıştır. İlk tasarlanmasında MP18 tüfeği model alınmıştır. Tüfeğin dış kaplaması Asya'nın orman koşullarına uygun olabilmesi için krom ile kaplanmıştır.
SKS, Sovyet yapımı bir yarı otomatik tüfek modelidir. Silah 1943 yılında Sergey Simonov tarafından tasarlanmıştır. Silah, 1950'lerde cephe hattı hizmetlerinde yerini AK-47'ye bırakmış olup bir süre daha ikincil hizmetlerde kullanılmıştır. Silah günümüzde merasim tüfeği olarak kullanılmaktadır. SKS, aynı zamanda birçok Doğu Bloku ülkesine ihraç edilmiş ve aynı zamanda Çin, Doğu Almanya, Yugoslavya ve Kuzey Kore gibi ülkelerde üretilmiştir. Ayrıca silah günümüzde birçok ülkede avcılık ve atıcılık amaçlı sivil tüfek pazarında oldukça rağbet görmektedir.
Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

Genel amaçlı makineli tüfek, çeşitli görevlerde kullanılabilen hava soğutmalı, kayışla beslenen ve çabucak değiştirilebilen bir Makineli tüfektir. Genel amaçlı makineli tüfekler, iki veya üç ayaklı piyade destek, bir helikopter kapı silahı ya da bir araca monte edilmiş destek silahı olarak kullanılabilmektedir. Modern genel amaçlı makineli tüfekler 7.62x51mm NATO, 7.62x54mmR, 7.5x54mm MAS, 7.5x55mm GP 11 ve 7.92x57mm Mauser gibi güçlü mühimmatlar kullanmaktadır.

SG-43 Goryunov, Sovyet yapımı bir Makineli tüfektir. Silah, 7.62×54mmR mermiye sahip olup M1910 Maksim makineli tüfeklerinin yerini almıştır. 1960'larda RP-46 ile birlikte yerini PK makineli tüfeğine bırakmıştır.

KPV, Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfektir. Silah başlangıçta piyade silahı olarak tasarlanmış olup daha sonra ZPU serisi uçaksavarlarında kullanılmıştır. Boyutu ve gücü sayesinde BTR serisi ZPT ve BRDM-2 gözlem araçlarında kullanışlı bir hafif zırhsavar silahı haline geldi.

QBZ-95 veya Type 95, Çin yapımı bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, 1990'larda geliştirilmiş olup Norinco tarafından üretilmektedir ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun ve diğer askeri ve güvenlik güçleri tarafından kullanılmaktadır. QBZ-95, 5.8×42mm DBP87 adlı yeni geliştirilen bir mühimmat kullanmaktadır ve standard piyade tüfeği, karabina ve hafif makineli tüfek olmak üzere ortak bir tasarım kullanan ateşli silahlardan oluşan bir sistemden oluşmaktadır.
PSL, Romanya yapımı bir keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1974 yılında geliştirilmiş olup görünüş olarak Dragunov SVD'ye benzese de tüfek RPK hafif makineli tüfeğine dayanmaktadır.

ZB vz. 26, Çekoslovakya yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1920'lerde tasarlanmış olup özellikle II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Silah, güvenilirliği, basit parçaları, çabuk değiştirilebilen namlu ve üretim kolaylığıyla bilinmektedir.

Kawanishi H6K, Kawanishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçan devriye gemisidır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından deniz devriyelerin de kullanılmıştır.
Bu listede Kore Savaşında (1950-1953) kullanılan silahlardan bahsedilmiştir.