İçeriğe atla

Type 3 (mayın)

Type 3 mayını (Japonca: 三式地雷 San Shiki Jirai), Japon yapımı seramik kasalı bir tür kara mayınıdır. Çapı 27 santimetre olan mayın ortalama olarak 3 kilo ana patlayıcıya sahipti. Aynı fünyeye sahip ahşap modeli de üretilmiş olup her iki mayında II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar kullanılmıştır. [1]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

23 Aralık, Miladi takvime göre yılın 357. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 8 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mayın</span>

Mayın, kara taşıtlarını, gemileri veya hava araçlarını tahrip ya da hasar vermek, personeli yaralamak, öldürmek veya diğer şekillerde tesirsiz kılmak için tasarlanan, normal olarak koruyucu bir kaplama malzeme içinde bulunan patlayıcı ve onu harekete geçiren düzeneğe verilen addır. Mayın üzerinden geçilmesi halinde, zaman ayarlı olarak veya uzaktan kontrol araçları ile patlatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sapporo</span> Japonyanın Hokkaidō prefektörlüğünün merkezi ve bölgenin en büyük şehri

Sapporo, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğünün merkezi ve bölgenin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Panasonic</span>

Panasonic veya eski adıyla Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Japon elektronik markasıdır. 1918 yılında Osaka'da kurulan ve sadece 3 çalışanla iş hayatına başlayan Matsushita, bugün 260 bin kişiyi aşkın bir işgücüne sahip bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Bu listede kara mayınlarını sınıflarına ve ülkelerine göre bulabilirsiniz.

Type 63 AT mayını Japon yapımı geniş dairesel metalsiz yapıya sahip bir tahripli tanksavar mayınıdır. Su geçirmeyen mayın suyun sığ olduğu kesimlerde kullanılmaktadır. Mayının standart baskı fünyesi bulunmaktadır. Type 63B modelinde tuzaklama amaçlı olarak yerleştirilen ve mayının yerinden oynatılması veya içinin açılması durumunda patlamasını sağlayacak ikincil fünyeler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Type 93 (mayın)</span>

Type 93 mayını dairesel şekilli Japon yapımı bir tür kara mayınıdır.1933 yılında ordu kullanımına alınan mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Çok basit bir ateşleme fünyesine sahipti. Düşük çalışma ağırlığından ötürü anti personel mayını olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 99 mayını</span>

Type 99 mayını, Japon yapımı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. 1939 yılında ordu kullanımına alınan mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Harici fünyesinin dışında mayının kasası üzerinde dört adet mıknatıs bulunuyordu. Zaman ayarlı fünyesi sayesinde tanksavar el bombası veya patlayıcı düzenek şeklinde de kullanılmıştır. Emniyet pimi çekildikten sonra ateşlenen mayın beş ila on saniye arasında bir sürede patlamaktaydı. Bu süre mayını fırlatmak için yeterli bir zamandı.

<span class="mw-page-title-main">Iwo Jima Muharebesi</span>

Iwo Jima Muharebesi, 19 Şubat 1945 - 26 Mart 1945 tarihlerinde Pasifik Okyanusunda bulunan Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında meydana gelen çatışmadır. 1945 yılı Şubat ayında Amerikan birlikleri Japon ana vatanından sadece 1200 km uzaktaki bir adaya toplanmıştı. Iwo Jima; 21 km² büyüklüğünde volkanik bir ada. Ama Japon ana vatanının istilası için hayati önem taşıyan 2 hava alanına sahipti. İkinci Dünya Savaşının sembol fotoğrafı olan ABD askerlerinin bayraklarını bir tepeye dikmelerini gösteren fotoğraf bu muharebe esnasında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Ordusu</span>

Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri. "Kō Gun" veya "Koku Gun" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (eyalet)</span>

Selanik Eyaleti, bir Osmanlı eyaletidir. 1826'da Rumeli Eyaleti'nin kaldırılmasından sonra kurulmuştur.

Kyoto Sanga FC, J1 League'de oynayan bir Japon profesyonel futbol kulübüdür. Kulüp Kyoto merkezli olup ana maçlarını Nishikyogoku Atletik Stadyumu'nda oynamaktadır.

<i>Devil May Cry</i> (anime)

Devil May Cry, Madhouse tarafından hazırlanan ve aynı adlı video oyununa dayanan 2007 yapımı bir anime serisidir. Seri, Haziran-Eylül 2007 tarihleri arasında yayınlanmış olup Devil May Cry ile Devil May Cry 2 arasında geçen olayları anlatmaktadır.

Cyborg 009, Shotaro Ishinomori tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Temmuz 1964-1981 yılları arasında Monthly Shōnen King, Weekly Shōnen Magazine, Shōnen Big Comic, COM, Shōjo Comic, Weekly Shōnen Sunday, Monthly Shōnen Jump ve Monthly Comic Nora olmak üzere birçok dergide 36 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Seri ayrıca anime filmleri, anime televizyon serileri ile video oyunlarına uyarlandı.