İçeriğe atla

Twyfelfontein

Twyfelfontein
/Ui-//aes
.
Twyfelfontein'de bir kumtaşı levhası. Hayvan figürleri, dairelerle kaplanmış daha eski gravürlerdir.
Namibya'daki konumu
Namibya'daki konumu
{{{raptiye}}}
Namibya'daki konumu
KonumKhorixas, Namibya
BölgeKunene
Koordinatlar20°35′26″G 14°22′20″D / 20.59056°G 14.37222°D / -20.59056; 14.37222
TürYerleşim
Yüzölçümü0.574 ha (1.420 akre)
Yükseklik550
Sit ayrıntıları
TürKültürel
Kriteriii, v
Belirleme2007 (31. oturum)
Referans no.1255
Ülke Namibya
BölgeAfrika

Twyfelfontein, (Afrikaansː güvenilmez kaynak), resmi adı ile | /Ui-//Ais (Damara/Namaː sıçrayan su deliği), kuzey-batı Namibya'da yer alan Kuene Bölgesi'nde bulunan antik kaya gravürleri sit alanıdır.

Sit alanı, ilk avcı-toplayıcılar ve daha sonra Khoikhoi çobanları tarafından 6,000 yıl boyunca yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Her iki topluluk da bölgeyi, Şamanist ayinlerini gerçekleştirmek amacı ile kullanmıştır. Bu ayinler, en az 2,500 kaya çizimi, kaya boyaması ile sonuçlanmıştır. Bu gravürlerin birçoğu, bölgede artık bulunmayan hayvanları tasvir ediyor - filler, gergedanlar, zürafalar ve aslanlar - ve bir de deniz aslanı gravürü ki şu an 100 km'den daha uzaktaki sahille teması göstermektedir.[1]

Afrika'daki en büyük kaya sanatı örneklerini barındıran bölge, 1952'de ulusal bir anıt oldu. Bölge, doğal rezerv olarak belirlendiği 1986 yılına kadar resmi koruma almadı.[1] UNESCO tarafından 2007 yılında Kültür Mirası olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, Namibya'daki ilk Dünya Mirası Alanı'dır.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "Twyfelfontein Rock Engravings". lonelyplanet.com. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 

Hakkında

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

Herero ve Namaka Soykırımı ya da Namibya Soykırımı, Afrika Talanı sırasında Alman Güneybatı Afrikası'nda 1904-1907 yıllarında Alman İmparatorluğu tarafından yerli Bantu halklarından Hererolara ve Hotanto halklarından Namalara karşı yapılan soykırım.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'nın beş büyükleri</span>

Afrika'nın beş büyükleri, Afrika kıtasına özgü büyük hayvanların en tehlikelilerini belirtmek için kullanılır. Bu hayvanlar; aslan, pars, gergedan, fil ve Afrika mandasıdır. Bunlar, popüler kültürde belirgin bir şekilde yer alan karizmatik megafauna örnekleridir ve Afrika'nın en büyük hayvanları arasındadır. Büyük hayvan avcıları tarafından ortaya atılan bu terim, Afrika'da yaya olarak avlanması en zor beş hayvanı ifade etmektedir ancak artık oyun izleyen turistler ve safari tur operatörleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Habeş (eyalet)</span>

Habeş Eyaleti, Kızıldeniz kıyısındaki bir Osmanlı Devleti eyaleti. Eyalet, Afrika'daki Massawa, Hergigo, Sevakin ve onların iç bölgelerini kapsamıştır. Ardından Zeila ve batı Somaliland eyalete katılmıştır. Eyalet bugünkü Eritre ve Cibuti'nin tamamıyla Somali ve Etiyopya'nın kuzey bölgelerini kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika Halk Örgütü</span> Namibyada bulunan bir siyasi parti

Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.

Afrika kıtasının güneyinde bulunan Namibya devleti kendi içerisinde 14 idarî bölgeye ayrılmış durumdadır. Her bölgenin kısıtlı yetkilere sahip olsa da bölgesel yönetimleri mevcuttur. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra 3 Mart 1992 tarihinde bölgeler yasal olarak belirlenerek sistem hayata geçirilmiştir. Bölgelerin sayısı, büyüklüğü ya da bölünümü konusunda ülkede tek yetkili olan kurum Delimitation Commission of Namibia dır. Kasım 2012'de Oshikoto ve Kavango bölgelerinin bölünerek iki yeni bölgenin oluşturulmasının planlandığı açıklanmış, bu açıklanan plan dahilinde de 8 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile Kavango bölgesi ortadan kaldırılıp ikiye bölünerek Kavango Doğu ve Kavango Batı bölgeleri oluşturulmuş, bunun haricinde Karas bölgesinin adı ǁKaras, Caprivi bölgesinin de adı Zambezi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ohangwena Bölgesi</span> Namibya bölgesi

Ohangwena, Afrika ülkesi Namibya'nın toplamda var olan on dört bölgesinden bir tanesidir.

Namibya Hükûmeti belirli ülkenin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan üç ay süreli normal, diplomatik ve hizmet pasaportuna turizm veya iş amaçlı olarak Namibya'ya seyahati sağlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Tsodilo</span> Botsvananın Ngamiland kenti yakınlarında yer alan bir Dünya Mirası alanı

Tsodilo Tepeleri, Botsvana'nın Ngamiland kenti yakınlarında yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Sit alanı içinde kaya barınakları ve bu barınaklar içinde kaya sanatı örnekleri gözlenmektedir. Tsodilo, 2001 yılında, yerel halkların manevi ve dini öneminin yanı sıra binlerce yıllık insan geçmişinin benzersiz bir örneğini sunması nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. UNESCO, bölgede 4,500 adet kaya boyaması olduğunu ortaya çıkardı. Bölgede yer alan önemli tepeler, Male Hill, Female Hill ve Child Hill olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Comoé Millî Parkı</span>

Comoé Milli Parkı, Fildişi Sahili'nin kuzeydoğusundaki Zanzan ve Savanes Bölgelerinde yer alan bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 11.500 km2'lik alanı ile Batı Afrika'daki en büyük koruma alanı olup, nemli Gine savanından kuru Sudan bölgesine kadar uzanmaktadır. Bu iklimsel kuzey-güney geçişi, parkın çok zengin bir yaşam alanı ve canlı çeşitliliğine sahip olmasını sağlar. Bazı hayvan ve bitki türlerinin son örneklerine bölgedeki ormanlık, çalılık alanlarda rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richtersveld</span>

Richtersveld, dağlık bir çöl manzarası olup, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Kuzey Kap ilinin kuzey-batı köşesinde yer almaktadır. Düz, kumlu, kıyı ovalarından, volkanik kayalardan oluşan sarp keskin dağlara ve komşu Namibya ile sınır oluşturan Turuncu Nehir'in çağlayanlarına birçok doğal oluşumu kapsamaktadır. Bölgenin rakımı Cornellberg'de 1,377 metreye (4,518 ft) kadar ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manyana Kaya Boyamaları</span>

Manyana Kaya Boyamaları, Botsvana'daki Güney Bölgesi'nde, Manyana yakınlarındaki Kolobeng tepelerinde bulunan bir mağara ve kaya sanatı alanıdır. Sanat eserlerinin MS 1100 ile 1700 yılları arasında Khoikhoi ya da Buşman halkı tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Resimler kayalık tepenin etrafındaki beş kayalık bölgede bulunur. Alan tellerle çevrilidir ve Ulusal Anıt olarak korunmaktadır.

Dirk Frederik Mudge Namibyalı politikacı. Güney Batı Afrika'nın Güney Afrika yönetiminde çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kaya sanatı</span>

Arkeolojide kaya sanatı, doğal yüzeylere, tipik olarak dikey taş yüzeylere yerleştirilen insan yapımı işaretlerdir. Hayatta kalan tarihi ve tarih öncesi kaya sanatının büyük bir kısmı mağaralarda veya kısmen kapalı kaya sığınaklarında bulunur; bu tip aynı zamanda mağara sanatı veya paryetal sanatı olarak da adlandırılabilir. Küresel bir fenomen olan kaya sanatı, dünyanın kültürel açıdan farklı birçok bölgesinde bulunur. İnsanlık tarihi boyunca birçok bağlamda üretilmiştir. Teknik açıdan ana gruplar şunlardır: kaya yüzeyine oyulmuş veya kazınmış petroglifler, mağara resimleri ve oyulmuş kaya kabartmaları. Başka bir teknik, zeminde oluşan jeogliflerdir. Bilinen en eski kaya sanatı, Avrupa, Avustralya, Asya ve Afrika'da bulunan Üst Paleolitik dönemden kalmadır. Bu sanat eserlerini inceleyen antropologlar, bunların muhtemelen büyülü-dini önemi olduğuna inanmaktadır.

<i>Galerella nigrata</i>

Galerella nigrata, Namibya ve Angola'da bulunan Galerella cinsine bağlı bir türdür. Başlangıçta Thomas (1928) tarafından ayrı bir tür olarak tanımlanmasına rağmen, genellikle ince kuyruksürenin bir alt türü olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, genetik analiz durumunu ayrı bir tür olarak doğrulamıştır. Kanıtlar, muhtemelen Güney Afrika'daki habitat değiştikçe bazı popülasyonların ayrılmasıyla, iki türün yaklaşık dört milyon yıl önce ayrıldığını göstermektedir. Kara kuyruksüren günümüzde, Kuzeybatı Namibya ve Güneybatı Angola'nın dağlık bölgelerinde, monadnok olarak bilinen büyük kaya ve kayalık çıkıntılara sahip bölgelerde ayrı bir yaşam alanı işgal etmektedir. Bu alanlarda milyonlarca yıl kalan kara kuyruksüren, sert kurak ortamda hayatta kalmak için son derece uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika sanatı</span>

Afrika sanatı, Afrikalılardan ve Afrika kıtasından köken alan modern ve tarihi tabloları, heykelleri, enstalasyonları ve diğer görsel kültürü tanımlar. Tanım ayrıca Afrika diasporalarının sanatını da içerebilir. Örneğin Afrikalı-Amerikalı, Karayipler veya Afrika geleneklerinden ilham alan Güney Amerika toplumlarındaki sanat için de bu tanım kullanılabilir. Bu çeşitliliğe rağmen Afrika kıtasından gelen görsel kültürün bütünlüğü düşünüldüğünde birleştirici sanatsal temalar mevcuttur.