İçeriğe atla

Twitter kullanımı

Donald Trump'ın Mayıs 2009'daki ilk tweet'indeki tweet aktivitesi. Tweet aktivitesi modeli 2013'e göre değişti.

Twitter'ın 15 Temmuz 2006'da piyasaya sürülmesinden bu yana, hizmetin çeşitli alan ve ortamlarda birçok dikkate değer kullanımı oldu. Pek çok memurler Twitter'ı kendilerinin veya kuruluşlarının yaptıkları işlerle ilgili bilgi vermek için kullanıyor. Twitter'ın kendisi günümüzün aranan posteri olarak görülüyor.[1] Web 2.0 araçlarının ve özellikle Twitter'ın kullanımı tam anlamıyla genişlemektedir. Twitter, kişisel alandan profesyonele büyük bir başarı ile sıçradı ve bilimsel kongrelere düzenli olarak yaygınlaştırma aracı olarak katıldı.

Twitter, siyaset ve protestolarda etkili oldu. Twitter'ın misyon beyanlarından biri şudur: "Twitter'da, açık bilgi alışverişinin olumlu bir küresel etkiye sahip olabileceğine inanıyoruz." Dünyanın her yerinden insanlar, bir neden veya sorun için ilgi uyandırmak veya dikkat çekmek için 140 karakterlik tweet'i kullanarak bu fikri benimsedi. Ancak 7 Kasım 2017'de sınır ikiye katlanarak 280 karaktere çıkarıldı.[2]

Twitter, bir iş tanıtım aracı olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Twitter, iş kullanıcılarını hedefleyen web tabanlı bir eğitim olan "Twitter 101" aracılığıyla bunu teşvik edir. Örneğin, önemli ticari Twitter kullanıcılarından biri Dell, 2009 yılı satışlarının 9 milyon dolarının doğrudan Twitter ve Facebook üzerinden geldiğini bildirdi.[3] Twitter platformu içinde daha büyük işletmelerle eşit şartlarda rekabet edebildikleri için, küçük işletmelerin de Twitter'dan yararlandığı iddia edilmiştir. Birleşik Krallık'ta yapılan bir anket, küçük İngiliz işletmelerinin% 17'sinin Twitter'ı özellikle yeni müşteriler çekmek için kullandığını gösterdi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">.tk</span>

.tk Tokelau için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Dağıtımı dot.tk tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive</span> Microsoftun sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti

OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

Pinterest, görüntü paylaşımı özellikli, her türlü görselin paylaşıldığı ve pano sistemiyle çalışan bir sosyal ağ platformudur. İlk kez Aralık 2009'da Ben Silbermann, Evan Sharp ve Paul Sciarra tarafından kavramsallaştırılmıştır. Görüntüleri ve daha küçük ölçekte GIF'leri ve videoları bülten tahtası biçiminde kullanır. 2010 yılında sosyal medya platformları arasına dahil olan Pinterest, 2011 yılında büyük bir patlama ile popülerlik kazanmıştır. 70 milyon üzeri kullanıcıya sahiptir. Kullanıcıların çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır, ancak yayın yaptığı birçok kategori ile erkeklerin de ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir sitedir. Ağustos 2020 itibarıyla 400 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahipti. Pinterest 2016 yılında Instapaper, 2017 yılında Jelly uygulamasını satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Sites</span> Web sayfası oluşturma aracı

Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

<span class="mw-page-title-main">Office Online</span> Ofis Programı

Office Online Microsoft'un sunduğu çevrimiçi ofis paketidir. Kullanıcılara hafif, web tarayıcı tabanlı Microsoft Office uygulamalarının - Word, Excel, PowerPoint and OneNote sürümlerini kullanarak dosyaları oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanır. Sunulan teklif aynı zamanda Outlook.com, Kişiler, Takvim ve OneDrive'ni da içeriyor ve hepsine birleştirilmiş bir uygulama değiştiriciden erişilebiliyor. Kullanıcılar, Office Web Apps Server adı verilen bu hizmetin kurum içi sürümünü, Microsoft SharePoint, Microsoft Exchange Server ve Microsoft Lync Server ile birlikte özel bulut bilişime yükleyebilirler. Docs.com hizmeti Office Online-nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Outlook Web</span> Microsoftun işlettiği bir kişisel bilgi yöneticisi ağ uygulamasıı

Outlook Web Microsoft'tan bir kişisel bilgi yöneticisi web uygulamasıdır. Office 365, Microsoft Exchange Server ve Exchange Online'da bulunur. Web tabanlı bir e-posta istemcisi, bir takvim aracı, bir kişi yöneticisi ve bir görev yöneticisi içerir. Ayrıca, eklenti entegrasyonu, web üzerinde Skype ve tüm web uygulamalarında bulunan birleştirilmiş temalar yanı sıra uyarılar da içerir. Outlook web, kullanıcının seçebileceği web uygulamalarının listesini getiren Uygulama Başlatıcı simgesini kullanarak gezinir. Mayıs 2016 itibarıyla, Microsoft, Outlook Web ve Office 365 altyapısını kullanmak için, Outlook.com'u güncelledi. Outlook.com'u önizleme dışı bıraktıktan sonra, Ağustos 2016'da tamamladı. Outlook Web, Office 365 aboneliği ile birlikte veya kurum içi Exchange Sunucusu satın alınarak dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft 365</span> Microsoftun ofis araçları yazılımları ve hizmetleri aboneliği için kullandığı marka adı

Microsoft 365, Microsoft'un ofis araçları yazılımları ve hizmetleri aboneliği için kullandığı marka adıdır; Birlikte yaratıcılık yazılımı ve ilgili hizmetleri abonelere sunmaktadır. Tüketiciler için bu hizmet, Windows ve macOS'ta Microsoft Office uygulamalarının kullanılmasına izin vermekte ve Microsoft'un bulut depolama hizmeti OneDrive'da 1 TB depolama alanı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Black Twitter</span>

Black Twitter, büyük ölçüde sosyal ağdaki siyah kullanıcılardan oluşan çevrimiçi bir altkültürdür. Twitter, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahiler topluluklarını ilgilendiren konulara odaklanmıştır. Benzer bir Black Twitter topluluğu 2010'ların başında Güney Afrika'da büyüdü. Black Twitter güçlü bir afroamerikalılar kullanıcı tabanına sahip olsa da, diğer insanlar ve gruplar, ortaklıklar ve bu tür çevrimiçi tepkiler yoluyla bu sosyal medya çemberinin bir parçası olabilirler. Zaman zaman #SolidarityIsForWhiteWomen, #IfTheyGunnedMeDown, #MigosSaid, #BlackLivesMatter, #OscarsSoWhite, #SayHerName, #IfIDieInPoliceCustody, #ICantBreathe, #HandsUpDontShoot, #BlackOnCampus, #BlackGirlMagic/#BlackBoyJoy, #StayMadAbby gibi hashtaglarla büyük protestolar gerçekleştirildi.