İçeriğe atla

TwisterOS

TwisterOS
Geliştirici(ler)Pi Labs
Son kararlı sürümü2.1.2
Web sitesitwisteros.com

TwisterOS (kısaca Twister), Pi Labs tarafından Raspberry Pi için oluşturulan 32-bit bir işletim sistemidir.[1][2] Başlangıçta single board computer için, birkaç ay sonra x86_64 PC sürümü yayınlandı.[1] Twister Raspberry Pi OS tabanlıdır Lite ve XFCE masaüstü ortamını kullanır.[3] Twister OS ayrıca RK3399 ile ARM CPU'ya sahip SBC'ler için tasarlanmış "Twister OS Armbian" adlı bir sürüme sahiptir[1] ve çoğu tek kartlı bilgisayar için de kullanılabilir. İşletim sisteminin dört sürümü vardır: TwisterOS Full (Raspberry Pi 4 için), Twister OS Lite (yalnızca temalar içeren sadeleştirilmiş bir sürüm), Twister UI (Linux Mint veya Xubuntu çalıştıran x86_64 bilgisayarlar için) ve Twisters OS Armbian (RK3399 CPU'lar için) olmak üzere 4 sürümü bulunmaktadır.[1]

Özellikleri

TwisterOS, 7 ana masaüstü temasına sahiptir, 7 temadan 4'ü karanlık moda sahiptir.[4] Twister OS teması, Ubuntu masaüstü temasına benzer. Twister 95, Windows XP, Windows 7 ve Windows 10 temalarına benzer. iTwister ve iTwister Sur masaüstü temaları da MacOS temasına benzer.[3]

TwisterOS'a Box86[5][6] adında yazılım ve oyunları çalıştırmak için kullanılan bir öykünücü yüklü halde gelir.

Wine, kullanıcının Windows uygulamalarını ARM tek kartlı bilgisayarlarda çalıştırmasını sağlar.[1][3]

CommanderPi, bir kartın sistem bilgilerini kontrol etmek için kullanılır ve bir CPU'yu hız aşırtma işlemini yapmak için kullanılabilir.[7]

Diğer Twister sürümleri

Twister OS Lite

Twister OS Lite, Raspberry Pi için de kullanılabilir. Lite sürümü yalnızca Box86 ve Wine ile birlikte gelir.[1]

Twister UI

Twister UI, Twister OS'ye çok benzer, tek fark Twister UI'nin tek kartlı olmayan bilgisayarlar için kullanılmasıdır.[1][8] Twister UI, Windows, Linux ve Macintosh bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için kullanılabilir.

Twister OS Armbian

Twister OS Armbian, Rock Pi 4B gibi RK3399 CPU'lu SBC'lerde çalışabilen bir Twister OS sürümüdür.[9] Twister OS Armbian ayrıca Rock Pi 4 Plus modellerinin içindeki emmc yongalarına önceden yüklenmiş olarak gelir.[10] Twister OS Armbian, Armbian Linux işletim sistemi tabanlıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Twister OS". twisteros.com. 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ Raspberry Pi Twister OS: Windows Themes & Apps on a Pi!
  3. ^ a b c Fromaget, Patrick. "Looking for the Best Raspberry Pi System? Try Twister OS". Raspberry tips (İngilizce). 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  4. ^ TwisterOS 2.0 Raspberry Pi 4. My favourite OS on the Pi. (İngilizce), 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Mayıs 2021 
  5. ^ "Box86 Continues Quest For Running x86 Linux Programs On ARM, Other Archs - Phoronix". www.phoronix.com. 21 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  6. ^ Schaaf, Tobias. "Linux Gaming: Box86- A New x86 Emulator for ODROIDs". ODROID Magazine (İngilizce). 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  7. ^ "Commander Pi | Single-Board Computers" (İngilizce). 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  8. ^ Twister UI. How to install on your Laptop or PC. Linux XFCE 20.10. (İngilizce), 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Mayıs 2021 
  9. ^ RK3399 / Twister OS'unuza Armbian Reforged nasıl kurulur (İngilizce), 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Mayıs 2021 
  10. ^ "Rock Pi SBCs move to 2GHz RK3399 and toss in free eMMC". LinuxGizmos.com. 22 Mayıs 2021. 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Minix</span>

MINIX, Andrew S. Tanenbaum tarafından ders kitabı olarak yazdığı Operating Systems: Design & Implementation'da anlatılan işletim sistemidir. Amacı, dersle birlikte öğrencilerin bir dönem içinde gerçek bir işletim sistemi ile deneyim kazanabilmeleri ve teorinin, pratikte nasıl uygulandığını öğretebilmektir. Bu nedenle Tanenbaum yıllarca comp.os.minix compuserve öbeğinden ve insanlardan gelen geliştirme taleplerini reddetmiş, Minix'i mümkün olduğunca küçük ve işlevsel bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel bilgisayar</span>

Kişisel bilgisayar veya PC, şahsi kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış, herhangi bir uzman veya operatörün yardımı olmadan kişilerin kendi başlarına kullanabileceği bilgisayar türü. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü (laptop) bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar, PC'lere örnek olarak verilebilir. Kişisel bilgisayarlar evde, büroda veya mobil olarak kullanılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Xubuntu</span> Ubuntunun XFCE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Xubuntu Ubuntu adlı Linux tabanlı işletim sisteminin Xfce masaüstü ortamı kullanılarak oluşturulmuş bir türevidir. Xfce masaüstü ortamını kullanmasından dolayı daha az sistem kaynağı kullanır ve eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar ve yüksek verimlilik beklenen iş istasyonları için iyi bir çözümdür.

<span class="mw-page-title-main">Midori</span> WebKit motoru kullanan, GTK+ 2 arayüzlü, hafif ve hızlı bir bir ağ tarayıcısı

Midori, WebKit motoru kullanan, GTK+ 2 arayüzlü, hafif ve hızlı bir bir ağ tarayıcısıdır. Xfce masaüstü ortamının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows RT</span>

Microsoft Windows RT, ARM mimarisine sahip cihazlar için Microsoft şirketinin bir işletim sistemidir.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Banana Pi</span>

Banana Pi, Çin'de üretilmiş tek kart bilgisayardır. Android, Ubuntu ve Debian çalıştırabilir. Raspbian işletim sistemi Debian'ın armhf portu ile derlenmesi koşuluyla çalıştırılmaktadır. Allwinner A20 SoC kullanır ve bu linux-sunxi portu tarafından büyük ölçüde desteklenmektedir.

macOS Big Sur İşletim sistemi sürümü

macOS Big Sur, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için işletim sistemi olan MacOS'un bir sonraki büyük sürümüdür. macOS Catalina'nın ardılı olan Big Sur, 22 Haziran 2020 tarihinde 2020 WWDC'de açıklandı ve adını Kaliforniya'daki bir kıyı bölgesinden almaktadır. Bu sürüm aynı zamanda, 2000 yılında Mac OS X Public Beta'nın yayımlanmasından bu yana ilk kez ana versiyon numarasının değiştiği sürümdür. 2021 yılında yerini macOS Monterey aldı.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Tek-kartlı bilgisayar</span>

Tek kartlı bilgisayar (SBC), tüm bilgisayar elemanlarını tek bir kart üzerinde barındıran bilgisayar türüdür.

<span class="mw-page-title-main">IceWM</span>

IceWM, Marko Maček tarafından X Pencere Sistemi grafik altyapısı için yazılmış bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Sıfırdan C++ dilinde yazılmış ve GNU LGPL lisansı altında yayımlanmıştır. Bellek ve işlemci bakımından görece olarak hafif ve Windows 95, Windows XP, Windows 7, OS/2, Motif ve diğer grafiksel kullanıcı arayüzlerine benzer temalarla gelmektedir. IceWM, hafif ve özelleştirilebilir olmasıyla beraber görünüş ve his olarak başarılı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.