İçeriğe atla

Twist kaldırışı

Pang Qing ve Tong Jian 2010 Kış Olimpiyatlarında üçlü twist yaparken

Twist kaldırışı artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Bel düzeyinden tutuşla yapılan bir kaldırış çeşididir.[1] Erkek sporcu kadın sporcuyu havaya kaldırır ve kadın sporcu havada bir ya da birden fazla dönüş yapar. Erkek sporcu daha sonra kadın sporcuyu havada yakalar ve tek ayak üzerinde inmesini sağlar. Bu teknik eleman hız, kadın sporcunun havadaki pozisyonu, kaç tur attığı, iniş ve çıkıştaki yumuşaklık ve düzgünlüğe gibi birçok duruma göre değerlendirilir.

Twist kaldırışları çıkışta kullanılan atlayışa ve kullanılan kenara göre değişir. Üç değişik tipta twist, kullandıkları atlayış çıkışlarına göre isimlendirilmiştir. Toeloop twist lift toe loop atlayışı çıkışını, Axel twist lift axel atlayışı çıkışını ve Lutz/Flip twist lift Lutz atlayışı ya da Flip atlayışı çıkışını kullanır.

Twist dönüşleri atlayışlar olduğu gibi sayılır. Havada dönülen bir tur, tekli twist, havada dönülen iki tur ikili twist, havada dönülen üç tur, üçlü twist olarak isimlendirilir.

Teknik

Twist kaldırışı iki patenci geriye doğru kayarken yapılır.[1] Erkek sporcu kadın sporcuyu belinden, kadın sporcu ise erkek sporcuyu el bileklerinden tutar.[1] Kadın sporcu buza ayağını vurur ve havaya doğru çıkmaya başlar, erkek sporcu da onu başının üstüne çıkarır ve havaya doğru atar.[1][2] Uluslararası Paten Birliği (ISU) yarışmalarında kısa programda twist kaldırış Flip çıkışlı ya da Lutz çıkışlı olarak yapılmalıdır.[3] Serbest programda ise böyle bir kısıtlama yoktur.[4]

Kadın sporcu havada belli sayıda tur atar.[5] Bu dönüşlerin sayısı programın gerekliliklerine göre zorunlu olabilir. Gençler düzeyinde ISU yarışmalarında kısa programda ikili ya da üçlü twist yapılması gerekir.[3] Büyükler düzeyinde de kısa programda ikili ya da üçlü twist yapılması zorunludur ancak[6] serbest programda böyle bir kısıtlama yoktur.[4] 2007 yılında değişen ISU kurallarına göre en az bir tur zorunludur.[7]

Kadın sporcu hareketi havada tamamlar ve erkek sporcu onu yakalamak için ileriye doğru kayar.[1][8] ISU kurallarına göre erkek sporcu kadın sporcuyu havada iken belinden tutarak buza indirmelidir.[3] Kadın sporcunun elleri iniş sırasında erkek sporuya dokunmamalıdır.[8] 2007 yılında ISU kuralları değiştirilmiş ve eller haricinde kadın sporcunun kollarının da buza inene kadar erkek sporcuya dokunmaması gerekliliği gelmiştir.[7] Erkek sporcuyu kadın sporcuyu yumuşak/düzgün eşkilde buza indirir.[1] ISUyarışmalarında kadın sporcu buza geriye dış kenar ile tek ayak üzerinde iner.[3] Ayrıca erkek sporcu da twist kaldırışından tek ayak üzerinden çıkmalıdır.[3]

Puanlanması

ISU Puanlama Sisteminde twist kaldırışları zorluk derecesine göre birden dörde kadar, bir en kolay ve dört en zor olmak üzere puanlandırılır.[7] Hakemlerin puanlarında (Protokol) öncelikle havada dönülen tur daha sonra ise zorluk düzeyi yazılır. Toeloop çıkışlı bir üçlü twist, eğer zorluk düzeyi olarak dörtle değerlendirilmişse "3TTw4" olarak puanlamalarda gösterilir.[9]

Twist kaldırışının kalitesini değerlendirmek içinse her hakem teknik elemanın uygulanışını pozitif ve negatif puanlar vererek değerlendirir.[10] ISU hakemleri hız, çıkıştaki yumuşaklık/düzgünlük, kadın sporcunun havadaki pozisyonu ve inişteki düzgünlüğü baz alarak kaldırışı değerlendirir.[10] Dönüş tamamlanmadan partnerin havada tutulması, kadın sporcunun bel hizasından tutulamaması, iki ayak üzerine inme vb. durumlarda puan düşer.[11] Eğer erkek sporcu partnerini tek ayak üzerinde tutamamışsa, kadın sporcu yeteri kadar yukarıya fırlatılamamışsa, inişte ve çıkışta hız yeterli değilse yine twist kaldırışının puanı düşmektedir.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Kerrigan, Nancy (2003). Artistry on Ice: Figure Skating Skills and Style. Human Kinetics (publisher). s. 148. ISBN 0736036970. Erişim tarihi: 12 Aralık 2008. 
  2. ^ Hanlon, Thomas W. (2004). The Sports Rules Book: Essential Rules for 47 Sports. Human Kinetics (publisher). s. 98. ISBN 0736048804. Erişim tarihi: 12 Aralık 2008. 
  3. ^ a b c d e Agenda of the 51st Ordinary Congress, 2006: p. 91.
  4. ^ a b Agenda of the 51st Ordinary Congress, 2006: p. 96.
  5. ^ Mishin, Alexei (1981). Biomechanics of figure scaters' moves (Rusça). Moskova: Fizkultura i sport. s. 144. 1 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010. 
  6. ^ ISU Single & Pair Skating and Ice Dance 2008: p. 96.
  7. ^ a b c ISU Communication No. 1445, 2007: p. 6.
  8. ^ a b Levels of Difficulty of Single and Pair elements, season 2006-2007, Single & Pair Skating, Communication No. 1384 (PDF). Uluslararası Paten Birliği. 20 Nisan 2006. s. 5. 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2008. 
  9. ^ ISU Communication No. 1445, 2007: p. 14.
  10. ^ a b ISU Single & Pair Skating and Ice Dance 2008: p. 110.
  11. ^ a b ISU Communication No. 1445, 2007: p. 9.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Buz dansı</span>

Buz dansı, müzik eşliğinde buz zeminde yapılan figüratif buz pateni türü. 1952 yılında Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları kapsamına alınmış; fakat Kış Olimpiyat Oyunları içinde 1976 yılından beri yer almaktadır. Çiftlerde olduğu gibi bir kadın ve bir erkek sporcu ile yapılır. Kaldırışlarda ve dönüşlerde olan kural farklılıkları ve atlayışların olmaması gibi konularda çiftlerden ayrılır. Bu şampiyonalarda sporcular 3 değişik program sunmaktadırlar.

Dünya Gençler Artistik Patinaj Şampiyonaları 13-19 yaş arası patencilerin katıldığı şampiyona. İlk Dünya Gençler Şampiyonası "ISU Junior Figure Skating Championships". adı altında 1976'da Megève, Fransa'da düzenlendi. Daha sonraki yılda aynı isimle, aynı yerde yapıldı. 1978'de "World Junior Figure Skating Championships" adı altında yine Megève'de düzenlendi. Daha sonraki yıllarda ise farklı ülkelerde düzenlenmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası</span>

2008 Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası 17 Mart-23 Mart 2008 tarihleri arasında Göteborg, İsveç'te düzenlenecek olan şampiyona.

Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları 1896 yılından beri düzenlenen şampiyona. Yarışmalara Uluslararası Buz Pateni Birliği'ne üye ülkelerden patenciler katılmakta; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı dallarında yarışmalar düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Denis Ten</span>

Denis Yuriyevich Ten Kazak buz patenci. 2014 Olimpiyat üçüncüsü, 2013 Dünya ikincisi olmuştur.

ISU Puanlama Sistemi (ayrıca Code of Points (CoP) veya New Judging System (NJS) olarak da bilinir), 2004'ten bu yana artistik buz pateni yarışmalarında (kadınlar, erkekler, çiftler, buz dansı ve senkronize buz pateni) kullanılan puanlama sistemidir. Uluslararası Paten Birliği (ISU) tarafından tasarlanmıştır.

2009 Nebelhorn Trophy, Nebelhorn Trophy buz pateni yarışmalarının 2009-2010 sezonunda yapılmış olanı. 2010 Kış Olimpiyatlarına sporcu gönderecek ülkeleri belirlemek için kullanıldı. Ptaneciler dört ayrı disiplinde yarıştı.

2009–2010 ISU Grand Prix ISU Grand Prix serisinin 2009–2010 buz pateni sezonunda düzenlenmiş olanıdır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. 2009–2010 Grand Prix Finali bu yıl Tokyo, Japonya'da yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kış Olimpiyatları'nda Japonya</span>

Japonya Vancouver, Britanya Kolombiyası'nda yapılacak 2010 Kış Olimpiyatları'na katılmıştır. Japonya oyunlara buz hokeyi dışındaki tüm sporlarda, 14 spor dalında toplam 94 sporcu ile katılmıştır.

2010 Dünya Gençler Artistik Patinaj Şampiyonası Dünya Gençler Artistik Patinaj Şampiyonalarının 2009–2010 sezonunda düzenleneni. Genellikle "World Juniors" ve "Junior Worlds" olarak bilinir. Patenciler 4 disiplinde kadınlar, erkekler, çiftler ve buz dansında yarışır.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kış Olimpiyatları'nda Güney Kore</span>

Güney Kore, Vancouver, Britanya Kolumbiyası'nda yapılan 2010 Kış Olimpiyatlarına 12 spor dalında toplam 46 sporcu ile katılmıştır. Açılış töreninde takımın bayrağını bobsleigh sporcusu Kang Kwang-Bae taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Biellmann dönüşü</span>

Biellmann dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Patenci tek ayak üzerinde dönüş yaparken serbest olan ayağını başının üzerine kaldırır. Bu dönüş karın bölgesinin ve bacakların konumu sebebiyle "tulip on a turn-table" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu pozisyon önemli düzeyde esneklik ve dönüş yeteneği gerektirir, genelde kadın sporcular tarafından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Camel dönüşü</span>

Camel dönüşün, Avrupa'da paralel dönüş olarak da bilinen artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Oturarak dönüş ve ayakta dönüş ile birlikte artistik patinajdaki üç temel dönüşten biridir. Camel pozisyonu serbest bacağın geriye doğru kalça seviyesinde buza paralel tutulduğu dönüş pozisyonudur. Birçok değişik çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kısa program</span>

Kısa program artistik buz pateninde tekler ve çiftler dalında yapılan yarışmaların iki bölümünden biridir. İsminden de anlaşıldığı gibi iki programdan kısa olanıdır. Kısa program farklı isimlerle de bilinir. 1989-1992 yılları arasında original program, 1993-1994 yıllarında ise teknik program olarak anılmıştır.

Marina Valterovna Sanaya (Melnyk) (Rusça: Марина Вальтеровна Саная (Мельник); d. 7 Ocak 1959 - 6 Ekim 2016), Eski Rus-Sovyet artistik buz patencisi. Henüz 13 yaşında katıldığı 1972'deki Kış Olimpiyat Oyunları'nda ülkesi adına yarışmış 18'inci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anna Şerbakova</span> Rus artistik patinajcı

Anna Stanislavovna Şerbakova, Rus buz patencidir. Kadınlar kategorisinde 2022 Kış Olimpiyatları şampiyonu ve 2021 Dünya şampiyonudur. 2020 Avrupa şampiyonasında gümüş madalya almış ve üç kez Rusya ulusal şampiyonu (2019-21) olmuştur. 2020-21 artistik patinaj sezonunun ardından Uluslararası Paten Birliği sıralamasında dünyada ilk sırada yer alan kadın patencidir.

Flip atlayışı bir artistik buz pateni atlayışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandra Trusova</span> Rus artistik patinajcı

Aleksandra "Saşa" Vyaçeslavovna Trusova, Rus buz patencidir. 2022 Kış Olimpiyatları ikincisi, 2021 dünya üçüncüsü, 2020 ve 2022 Avrupa şampiyonası üçüncüsü, 2019 Grand Prix Finali üçüncüsüdür. Üç kez Rusya ulusal şampiyonasında madalya kazanmıştır. Ekim 2021 itibarıyla Trusova, Uluslararası Paten Birliği sıralamasında dünyada ilk sıradadır.