İçeriğe atla

Twilight of the Gods

Twilight of the Gods
Bathory stüdyo albümü
Yayımlanma29 Haziran 1991
KaydedilmeNisan 1991; Montezuma Studio, Stockholm, İsveç'te
TarzViking metal
Süre56:50
ŞirketBlack Mark Production
YapımcıQuorthon (Borje Forsberg)
Bathory kronolojisi
Hammerheart
(1990)
Twilight of the Gods
(1991)
Requiem
(1994)

Twilight of the Gods, (Türkçe: Tanrıların Alacakaranlığı) İsveçli metal grubu Bathory'nin altıncı albümü. Albüm adını Wagner'nın bir operasından almıştır.

Hazırlık süreci

Quorthon, albümdeki şarkıların sözlerini 1991 yılında yazdı ve besteledi. Aynı yıl Black Mark Production aracılığıyla yayımladı. Önceki albümler Blood Fire Death ve Hammerheart'tan sonra artık bir gruptan söz edilmesi mümkün olmadığı için ilk kez bu albümde albüm kadrosundan bahsedilmedi.[1] 2003 yazında albüm, öncekilerle birlikte dijital olarak yeniden düzenlendi ve yeniden yayımlandı.

Profesyonel değerlendirmeler
Eleştiri dereceleri
Kaynak Derece
AllMusic3/5 yıldız[2]
Collector's Guide to Heavy Metal7/10[3]

Şarkı listesi

Şarkı sözleri ile Hammerheart dışındaki, Gustav Holst tarafından (Jupiter adlı eserinden alıntı, Bringer of Jollity), tüm müzik parçaları Quorthon tarafından yazılmıştır

No.BaşlıkSüre
1."Twilight of the Gods"  14.02
2."Through Blood by Thunder"  6.15
3."Blood and Iron"  10.25
4."Under the Runes"  5.56
5."To Enter Your Mountain"  7.34
6."Bond of Blood"  7.34
7."Hammerheart"  4.40
8."Outro"  0.23
Toplam süre:
56.50

Stil ve içerik

Önceki albüm Hammerheart'ta olduğu gibi Quorthon burada da net vokaller, hatta koraller ve sözlü pasajlar kullandı. Albüm bir öncekine göre daha yavaş ve Bathory'nin o zamana kadar alışılagelenden daha sakin; hızlı şarkılar yok, orta tempolu, bir baladla bitmektedir.[4] Tarz genellikle bas gitarist Joey DeMaio'nun Quorthon gibi Richard Wagner'den ilham aldığı Manowar'ın tarzıyla karşılaştırıldı.[5][6] Ancak Quorthon Manowar'dan etkilendiğini reddetti ve albümün hazırlık aşamasında grubu tanımadığını ifade etti. Ancak Blood Fire Death albümündeki davulcu Vvornth, bir Manowar hayranıydı ve albümün ritimlerini de belirleyen kişi oldu. Üstelik Quorthon, Manowar'ı kopyalamaktan nefret ettiğini ve Bathory'nin "bir Manowar kopyası" olduğu fikrinin kendisini öldüreceğini de beyan etti.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Bathory - Names rumors legends music and image". web.archive.org. 11 Mart 2010. 11 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  2. ^ Rivadavia, Eduardo. "Twilight of the Gods - Bathory : Songs, Reviews, Credits, Awards : AllMusic". AllMusic. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. 
  3. ^ Popoff, Martin (1 Ağustos 2007). The Collector's Guide to Heavy Metal: Volume 3: The Nineties. Burlington, Ontario, Kanada: Collector's Guide Publishing. s. 42. ISBN 978-1-894959-62-9. 
  4. ^ "The Metal Crypt - Review of Bathory - Twilight of the Gods". web.archive.org. 24 Nisan 2023. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  5. ^ a b "BATHORY: Geschichten aus der Asa Bay Area - Interviews - vampster.com". web.archive.org. 24 Nisan 2023. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  6. ^ "Metal Rules!!: Quorthon of Bathory". web.archive.org. 24 Nisan 2023. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

Bathory, Quorthon tarafından 1983 yılında kurulan İsveçli bir black metal grubuydu. Tartışmalı olmakla birlikte Black Metal'in yaratıcıları olarak kabul edilirler. Adını Macar kontesi Elizabeth Báthory'den alan grup black ve viking metalin de öncüleri olarak kabul edilmektedir. Quorthon 20 yıldan fazla bir süre grubun baş söz yazarı ve üyesi olmayı sürdürdü. Müzisyen 2004 yılında kalp krizi sonucu vefat edince grup da kalıcı olarak dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Manowar</span> Amerikalı heavy metal grubu

Manowar, 1980 yılında Auburn, New York'ta kurulmuş bir heavy metal grubudur. Grup, fantezi ve mitoloji konulu şarkı sözlerinin yanı sıra heavy metal tarzını ve grubun hayranlarını öven şarkılarıyla tanınır. Grup, konserlerinde daima yüksek ses kullanmayı tercih eder. Grubun basçısı Joey DeMaio, Şubat 2007'de MTV'ye verdiği röportajda "Günümüzde ezici gitarların, koroların ve orkestraların kullanıldığı büyük, efsanevi metalin eksikliği hissediliyor. Bunu yapan az sayıdaki gruptan biri olmak çok güzel." demiştir. Grup, 1984'te "en yüksek sesli performans" kategorisinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş, ancak bu rekorun kırılmasının işitme kaybına yol açacağı gerekçesiyle kategori daha sonra kitaptan çıkarılmıştır. Buna rağmen Manowar kendi rekorunu iki kez daha kırmıştır. Grup ayrıca 2008'de Bulgaristan'daki Kavarna Rock Fest'te 5 saat 1 dakika çalarak "en uzun süreli heavy metal konseri" rekorunun da sahibi olmuştur. Grup, kurulduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde ciddi bir ticari başarı yakalayamamış olsa da dünya genelinde geniş bir dinleyici kitlesine sahip olmuş, 2019 itibarıyla 20 milyondan fazla kayıt satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Odin</span> İskandinav Baş Tanrısı

Odin, Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir. İskandinav mitolojisine göre tanrıça Frigg'in kocasıdır. Genellikle en yüce Cermen tanrısı olarak kabul edilir. Eski İngilizce ve Eski Saksoncada Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde çarşamba günü, bu tanrının adını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Scott Columbus</span> Amerikalı müzisyen (1956 – 2011)

Walter Scott Columbus, Amerikalı baterist. Uzun yıllar birlikte çalıştığı heavy metal grubu Manowar'un bateristi olarak tanınır.

Power metal, geleneksel heavy metal ile speed metalin karakteristik özelliklerini harmanlayan ve çoğunlukla bunlara senfonik öğeler de ekleyen heavy metal alt tarzıdır. Power metal genellikle diğer heavy metal alt tarzlarından daha hızlı, daha hafif ve daha canlandırıcı bir sound'a sahiptir. Power metal grupları, marşı andıran fantezi temalı şarkıları ve koro kullanımıyla teatral, dramatik ve duygusal açıdan kuvvetli bir sound yaratır.

<i>Kings of Metal</i>

Kings of Metal, Manowar'ın 1988 yılında çıkardığı albüm.

<i>Gods of War</i> (Manowar albümü)

Gods of War, Manowar'un 2007'de yayımlanan albümü. Grubunun onuncu albümü ve Odin'i konu alan bir konsept albümdür. Klavye, koro ve senfoni orkestrası kullanılan albüm, senfonik metal etkileri taşır.

Viking Metal, 1980'lerin sonunda Black Metal grubu Bathory'nin çıkarttığı Hammerheart albümünün Black Metal'den uzak olması sonucunda ortaya çıkmıştır ve Bathory ilk Viking Metal grubu olmuş bundan böyle de Viking Metal'e yönelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Quorthon</span>

Quorthon İsveçli bir müzisyendi. İsveçli black metal grubu Bathory'nin kurucusu, bestecisi ve şarkı sözü yazarıydı. Bathory'nin tüm albümlerindeki müzik ve şarkı sözlerini yazan müzisyen, Viking metalin de kurucusu olarak anılır.

<i>Beyond the Red Mirror</i>

Beyond The Red Mirror, Alman Power Metal grubu Blind Guardian'ın 2015'te çıkardığı 10. stüdyo albümüdür.

American Carnage Tour, Amerikan thrash metal grupları Slayer ve Megadeth'in headliner oldukları bir Kuzey Amerika konser turuydu. Turun ilk ayağı 23 Temmuz - 4 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleşti ve Testament tarafından desteklendi. Turun ikinci ayağı 24 Eylül'den 21 Ekim 2010'a kadar sürdü ve Anthrax tarafından desteklendi.

<i>In Memory of Quorthon</i>

In Memory of Quorthon (Türkçe: Quorthon'un Anısına), İsveçli black metal grubu Bathory'nin kurucu üyesi Quorthon'un anısına yayınlanan albümlerdir. Toplam 3 albüm yayınlanmıştır.

<i>Nordland I</i>

Nordland I, İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin on birinci stüdyo albümüdür. 18 Kasım 2002'de Black Mark Production aracılığıyla piyasaya sürüldü. Albüm, Bathory'nin orta dönemlerinde icra ettiği Viking metaline bir dönüş olup, ağırlıklı olarak İskandinav mitolojisiyle ilgili şarkılar içermektedir.

<i>Nordland II</i>

Nordland II, İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin on ikinci ve son stüdyo albümüdür. Nordland I'in devamıdır. Albüm, 31 Mart 2003'te Black Mark Production aracılığıyla piyasaya sürülmüştür.

<i>Blood on Ice</i>

Blood on Ice , İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin dokuzuncu stüdyo albümüdür. 27 Mayıs 1996'da Black Mark Production aracılığıyla piyasaya sürüldü. Blood on Ice, Bathory'nin ilk ve tek konsept albümü olup, fiziki albümün içinde parçalar arasında geçen sürede öyküyü anlatan bir broşür bulunmaktaydı. Albümdeki bütün parçalar birbirleriyle bağlantılı olup, baştan sona dinlendiğinde kurgusal bir İskandinav sagasını anlatmaktadır.

<i>Destroyer of Worlds</i>

Destroyer of Worlds , İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin onuncu stüdyo albümüdür. 9 Ekim 2001'de Black Mark Production aracılığıyla piyasaya sürülmüştür.

<i>Hammerheart</i>

Hammerheart , İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin beşinci stüdyo albümüdür. Hammerheart, Bathory'nin bir önceki albümü olan Blood Fire Death'teki black metalden Viking metale geçişin devamı niteliğindedir ve Viking metal türünün mihenk taşlarından biri olarak kabul edilir. Albümde yer alan "One Rode to Asa Bay" şarkısı için ayrıca bir klip yapılmıştır.

<i>Octagon</i>

Octagon, İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin sekizinci stüdyo albümüdür. 17 Ekim 1995'te Black Mark Production aracılığıyla piyasaya sürülmüştür. Octagon, Bathory'nin bir önceki albümü olan Requiem'in retro thrash metal tarzını sürdürmektedir. İlk iki parçanın birleştirilmesi ve "Winds of Mayhem" adlı kapanış parçasının eklenmesiyle 2003 yılında yeniden yayınlandı.

<i>Requiem</i> (Bathory albümü)

Requiem, İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin yedinci stüdyo albümüdür. Bu albüm, Quorthon'un ilk solo albümünü kaydetmek için bir süre grup faaliyetlerini beklemeye almasından sonra Bathory'nin ilk grupça albümdür.

<i>Blood Fire Death</i>

Blood Fire Death, İsveçli ekstrem metal grubu Bathory'nin dördüncü stüdyo albümüdür. 8 Ekim 1988'de Music for Nations alt markası olan Under One Flag ile yayınlandı. Blood Fire Death albümü, çoğunlukla black metal türüne ait müzikler içermekle birlikte, Viking metal türünün ilk örneklerinden bazılarını içermektedir. Dayal Patterson'ın Black Metal: Evolution of the Cult adlı kitabına göre Blood Fire Death albümü metal müzikte Quorthon'un "Hristiyanlık öncesi İsveç Viking Çağı" olarak tanımladığı yeni bir dönemi başlattı.