İçeriğe atla

Tvalar

Amerikan Havayolları ile birleştirilen havayolları için, Trans World Airlines'a bakın
Güney Afrika Twa halkları için, Pigmeler sayfasına bakın

Tvalar
Mutwa, geleneksel ok ve yayı ile
Twa
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Ruanda, Burundi, Kongo, Tanzanya, Uganda
Diller
Ruandaca, Rundice, Rukiga
Din

Tvalar (Batwa) olarak da bilinir, Orta Afrika'nın Göller Bölgesi'nin en eski yerleşimcisi olan pigme insanlar yaşarlar. Güncel nüfusu Ruanda, Burundi, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğu kısmında yaşar. 2000 yılında, yaklaşık olarak 80,000 kişi olarak sayıldılar ve bu ülkelerde önemli bir azınlık olarak sayıldılar. Ayrıca Angola'nın güneyi, Namibya, Zambiya ve Botsvana'daki bataklık, çöl ve ormanların uzağında yaşamaktadırlar.

Tarihçe

Geleneksel kaplar taşıyan Batwalı kadınlar

Hutular, Banduca konuşan halk, bölgeye geldi ve Twalara boyun eğdirdiler. XV.yy'ın başlarında, Tutsiler(Banduca konuşan insanlar) buraya geldi ve Twa ve Hutuları domine ettiler. Twalar Kiryanwandalar, Hutular ve Tutsilerle aynı dili konuşurlar. Birkaç yüzyıl boyunca, Twalar, Ruanda ve Burundi de çok küçük bir azınlıktılar(yaklaşık olarak %1) ve çok küçük bir politik rolleri vardı.

Ek Olarak

Twa Araştırma Grupları

ASeTTS (Association for Services to Torture and Trauma Survivors) Batı Avustralya

Twa Dağılımı

  • Volcano Ulusal Parkı, Ruanda (iskan, 1970 - 1980 arası)
  • Nyungwe Ormanı, Ruanda (iskan, 1970- 1980 arası)
  • Bwindi Impenetrable Forest, Uganda (tahliye 1991)
  • Mgahinga Ulusal Parkı, Uganda (tahliye 1991)
  • Kahuzi-Biega Ulusal Parkı, Kongo (tahliye)
  • Virunga Ulusal Parkı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (tahliye)
  • Gishwati Ormanı, Ruanda (orman ağaçlandırma ve süt üretimi için tahliye)[11]
  • Mfangano Adası, Kenya (sadece tarih öncesi)

Ayrıca

Diğer Pigme Grupları

Pigme Kültür ve Müziğiyle İlgilenen Araştırmacılar

  • Colin Turnbull
  • Simha Arom
  • Mauro Campagnoli
  • Jean-Pierre Hallet

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Soykırımı</span> Ruandada 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutunun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayı

Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'e sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir.

Koltan niyobyum ve tantal içeren önemli metalik maden cevhere verilen konuşma diline özgü (kolumbit-tantalit) Afrikalı adıdır. Tantalum içeren mineral özütleri genellikle 'tantalit' olarak adlandırılırlar. Görünüşte, koltan sönük siyah renkli bir mineraldir. Koltanın ihracatı Kongo'da olan savaşa maddi destek çıkarak ateşlemiştir ve bu çatışmada yaklaşık olarak 4 milyon kişi ölmüştür. Ruanda ve Uganda şu anda Kongo'dan çalınmış koltanı Batı'ya ihraç etmektedir, ihraç edilen yerlerde cep telefonları, DVD oynatıcılar, Playstationlar gibi yüksek-teknoloji ürünlerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mobutu Sese Seko</span> 2. Zaire devlet başkanı

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu wa za Banga, daha çok Mobutu ya da Joseph Mobutu-Sese Seko olarak tanınır. Doğduğunda adı Joseph-Désiré Mobutu idi. 32 yıl boyunca (1965–1997) o zamanki adıyla Zaire, günümüzdeki adıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanlığını yapmıştır. Bu göreve önceki Devlet Başkanı Joseph Kasavubu'yu devirdiği darbeden sonra gelmiştir. Toplam 32 yıl demir yumrukla ülkeyi yönetmiştir. Çok değerli yeraltı ve yer üstü kaynaklara sahip olan Kongo, yönetim zafiyetleri ve zimmet suçlamalarıyla dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelmiştir. Başlangıçta zengin batılı devletlerce iktidarı desteklenen ve hatta darbesi Amerikan destekli olan Mobutu, son zamanlarında bu desteği kaybetmiş ve bundan kısa bir süre sonra da iktidardan düşmüştür.

Rundice veya Rundi dili ya da Kirundi, Bantu dil ailesine ait bir dil. Resmî dil olduğu Burundi'nin yanı sıra Tanzanya ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin sınırdaş bölgeleri ve Uganda'da 8,7 milyon kişi tarafından konuşulur. Konuşanların %84'ü Hutu, %15'i Tutsi ve %1'i Twa.

<span class="mw-page-title-main">Gabar çakır kuşu</span>

Gabar çakır kuşu, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kisoro</span>

Kisoro, Afrika ülkesi Uganda'da yer alan bir şehirdir.

Mgahinga Gorilla Ulusal Parkı, güneybatı Uganda'da, Kisoro kenti yakınında bulunan ulusal parktır.

<i>Ardeola rufiventris</i>

Ardeola rufiventris balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Sahraaltı Afrikası'nda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Ruhengeri</span>

Ruhengeri, Afrika kıtasında bulunan Ruanda devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ gorili</span>

Dağ gorili doğu gorillerinin iki alt türünden biridir. Şu an iki popülasyonu bulunmaktadır. Birisi Orta Afrika'daki Uganda'nın güney batısındaki Mgahinga Ulusal Parkı, Ruanda'nın kuzey batısındaki Volcanoes ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Virunga'yı içinde barındıran Virunga volkanik dağlarında bulunmuştur. Diğeri ise Uganda'nın Bwindi Impenetrable Ulusal Park'ndadır. Kasım Haziran 2018 itibarıyla yaşayan dağ gorili sayısı 1000'den fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Juvénal Habyarimana</span>

Juvénal Habyarimana, Ruandalı asker ve siyasetçidir. Habyarimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1973 yılından öldüğü 1994 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Virunga Millî Parkı</span>

Virunga Millî Parkı, eski adıyla Albert Millî Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda, güneyde Virunga Dağlarından kuzeyde Rwenzori Dağlarına uzanan; Ruanda'daki Volkanlar Ulusal Parkı ve Rwenzori Dağları Millî Parkı ile Uganda'daki Kraliçe Elizabeth Millî Parkı'nın sınırları arasında yer alan 7,800 kilometrekarelik bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Kagera Nehri</span> Ruandada bir nehir

Kagera Nehri, aynı zamanda Akagera Nehri veya Alexandra Nil olarak da bilinir, Nil'in yukarı kollarının bir bölümünü oluşturan ve Nil'e en uzaktaki kaynaktan su taşıyan bir Doğu Afrika nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük balkılavuzu</span>

Küçük balkılavuzu (Indicator minor), Balkılavuzugiller (Indicatoridae) ailesinin üyesi olan bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Malavi, Mali, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunmaktadır.

Bu liste, şu anda faaliyette olan Afrika merkezli havayolu şirketlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Kongo Savaşı</span>

Birinci Kongo Savaşı (1996-1997), "Afrika'nın Birinci Dünya Savaşı" olarak da bilinen, Ruanda önderliğinde Zaire'nin işgal edilmesiyle başlayan ve Zaire diktatörü Mobutu Sese Seko'nun devrilmesiyle sonlanan uluslararası bir savaştır. Zaire Devlet Başkanı Mobutu Sese Seko devrilip, yerine Ruanda'nın desteklediği Laurent-Désiré Kabila geçmiştir. Ancak bir yıl sonra, Kabila'nın istikrarsız hükûmeti eski müttefikleri olan Ruanda ve Uganda ile savaşa girmiş ve 1998'den 2003'e kadar süren İkinci Kongo Savaşı başlamıştır.

Birinci Kongo Savaşı sırasında Ruandalı, Kongolu ve Burundili Hutu erkekleri, kadınları ve çocukların yakalanıp Doğu Zaire'de yapılan toplu katliamlardır.